Siyaset Skandal atama
Paylaş
Skandal atama

Eski Enerji Bakanı'nın hakkında soruşturma emri verdiği bürokrat, yeni bakan tarafından ödüllendiriliyor

Cumhuriyet gazetesinden Aykut Küçükkaya'nın haberine göre, Eski Enerji Bakanı Hilmi Güler’in talimatıyla 2009’un Mart ayında hakkında soruşturma başlatılan bürokrat, yeni Enerji Bakanı Taner Yıldız tarafından üst düzey atamayla ödüllendiriliyor. Malvarlığındaki artış iddiasıyla hakkında soruşturma yürütülen eski TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi) Genel Müdürü İlhami Özşahin’in yeni görevi “bakan danışmanlığı” ya da “müsteşar yardımcılığı” olarak belirlendi. Özşahin hakkındaki soruşturmayı yürüten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Cevdet Malkoç, “Özşahin’le ilgili tasarruf Sayın Bakan Yıldız’ın takdirlerindedir” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Eski Enerji Bakanı Hilmi Güler’in 2 Mart 2009 tarihinde verdiği talimatla TEİAŞ’ta geniş kapsamlı yolsuzluk soruşturması başlatıldığı ortaya çıktı. Güler’in 3 ay sonra bakanlıktan alınmasıyla soruşturmada çok önemli bir gelişme yaşandı. Güler’in kabine dışı kalmasından sonra önce müfettişler değiştirildi ve 3 yeni müfettiş atandı. Özşahin için ise yeni Bakan tarafından üst düzey atama yapılması kararı alındı.

TUTANAKLARA YANSIYAN DİYALOG

Söz konusu atama skandalı 18 Kasım 2009’da TBMM KİT Komisyonu’nda AKP İstanbul Milletvekili, KİT Komisyonu Başkanı Ünal Kacır ile Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Cevdet Malkoç arasındaki diyaloglara yansıdı. Kacır ile Malkoç arasında yaşanan diyalog şöyle:

Haberin Devamı

Malkoç: 2 Mart 2009 tarihinde bir ihbar mektubu üzerine Sayın Bakanımızın onayıyla TEİAŞ’ta genel bir soruşturma başlatılmış bulunmaktadır. Tabii, soruşturma yürütülmekte olduğu için ben bazı bölümlerini anlaşılabildiği ölçüde açıklamaya çalışacağım.

AKP’li Kacır: Ne zamanki, ne işlemle ilgili bu?

Malkoç: Efendim, burada EÜAŞ ve TEİAŞ’la ilgili genel şeyler vardı, EÜAŞ’la ilgili Ambarlı Fueloil Santralı ile ilgili alımlar vardı. TEİAŞ’la ilgili olarak şöyle bir parantez...

Kacır: Konu ne, evet?

Malkoç: “Servetinin 5 trilyona vardığını bilmeyen kalmadı hat bağlantılı İlhami’nin. (İlhami Özşahin kastediliyor) Neyi vardı genel müdür olduğunda? O dosyalar bir incelense neler görülecek neler! Gerçi incelendi de ne oldu, baskı, korku ve tehdit ile birçok dosya kapatıldı, hepsi temiz, teftiş raporu var, yolsuzluk var” şeklinde sadece TEİAŞ’la ilgili, genel müdürle ilgili iddialar bunlar.

Malkoç: Sayın Başkanım, böyle bir ihbar mektubunu ben gündeme almam ama Sayın Bakanımız (Güler kastediliyor) uygun gördüğüne göre bu bizim için bir talimattır. Burada iki şey iç içe girmiş, yani TEİAŞ Genel Müdürü’nün malvarlığı, TEİAŞ Genel Müdürü’nün yolsuzlukları ve TEİAŞ Teftiş Kurulu Başkanı’nın bu yolsuzlukları kapattığı iddiası. ... İlhami Bey’le (İlhami Özşahin kastediliyor) ilgili tasarruf Sayın Bakan’ın takdirlerindedir. Ona benim söyleyeceğim bir şey yoktur.

Haberin Devamı

Kacır: Yeni göreviyle ilgili tasarruftan bahsettiniz herhalde.

Malkoç: Tabii, bakan danışmanlığı ya da müsteşar yardımcılığı.

Malkoç: İnceleniyor Sayın Başkanım.