Ekonomi Skoda Yeti Artık Daha Dinamik ve Çekici

Skoda Yeti Artık Daha Dinamik ve Çekici

Paylaş
Skoda Yeti Artık Daha Dinamik ve Çekici

Skoda Yeti Artık Daha Dinamik ve Çekici

Çek üreticinin ilk SUV modeli olan Yeti'nin tasarım ve özellikleri kapsamlı bir şekilde yenilendi. Bununla birlikte yenilenen Yeti, artık iki farklı versiyonla piyasaya sunulacak. "Yeti City" versiyonu, büyük şehrin ritmine uyarken, "Yeti Outdoor" daha maceracı bir kişilik taşıyacak. Yenilenen Yeti, 2014 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'de olacak...



Çek üretici tarafından yaklaşık 4 yıl önce piyasaya sunulan ve markanın tarihindeki ilk SUV modeli olan Skoda Yeti, bu süre içinde sınıfına hareketlilik getirmeyi başarmıştı. Ve Skoda, şimdi bu başarılı kompakt SUV modelini kapsamlı bir şekilde yenileyerek tüketicilere sunmaya hazırlanıyor. Frankfurt Otomobil Fuarı'nda dünya tanıtımı yapılan yenilenen Yeti, markanın yeni tasarım anlayışına uygun hale getirilirken, yeni ön ve arka görünüme, alaşım jantlara, yenilenen iç mekana, yeni "simpley clever" unsurlara, maksimum fonksiyonelliğe ve teknolojik yeniliklere kavuştu. Bununla birlikte araç, artık "Yeti City" ve "Yeti Outdoor" adlarıyla iki farklı karakter ve özelliklere sahip versiyonlarla satılacak. Skoda'nın yenilenen kompakt SUV modelinin, 2014 yılının ilk çeyreğinde Türkiye pazarına sunulması planlanıyor.

Yenilenen Skoda Yeti, markanın yeni tasarım anlayışının tüm unsurlarını üzerinde barındırıyor. Hem Yeti City, hem de Yeti Outdoor, önde ve arkada daha çekici görünüme kavuştu. Her iki aracın ön bölümleri, daha yatay hatlarla, yenilen marka logosunu öne çıkaran ızgara tasarımı ve yeniden tasarlanan farlarla şekillendirildi. Yeti, Octavia ve Superb modellerinde de sunulan LED teknolojili entegre gündüz farlarına sahip bi-xenon far seçeneğiyle de satın alınabilecek. Skoda'nın yeni tasarım diline uygun olması açısından sis farları da dikdörtgen bir formda, ön tamponların alt kısımlarına yerleştirildi. Bununla beraber arka tasarımda da yine yeni Skoda tasarım felsefesine göre yeniden yorumlanan bagaj kapağı tasarımı dikkat çekiyor. Kavisli hatlarla Çek kristal işçiliğine gönderme yapan arka bagaj kapağı tasarımı, LED arka far grubu seçeneğiyle bütünleşiyor. Dört yeni tasarımlı alaşım jant ve yeni eklenen gövde seçenekleri de diğer dikkat çeken unsurlar arasında.

Skoda'nın yenilenen kompakt SUV modeli, iki farklı versiyon sayesinde artık zarif, şehir yaşantısına uyum sağlayan ama aynı zamanda asfalt dışı yolculuklara da uygun tasarım unsurlarına sahip. İki versiyon arasındaki en belirgin farklılık, tamponları, yan çıtalar ve kapı eşiklerinde göze çarpıyor. Nitekim Yeti City'de tamponlar, kapı eşikleri ve yan çıtalar gibi plastik bölümler gövde renginde olurken, Yeti Outdoor'da bu kısımlar siyah renkte bırakılmış. Ayrıca Outdoor'da yan aynaların dışı gri renkte.

Yenilenen Yeti'nin iç mekanı da, yeni üç kollu direksiyon seçenekleri, yeni döşemeler, koltuk kılıfları ve gösterge panelinde yer alan yeni dekoratif kaplamalarla tamamen farklı bir havaya büründü. Donanım paketlerine göre isteğe bağlı olarak direksiyon simidinin üzerinde krom ve deri detaylar yer alırken, radyo kontrol düğmeleri gibi fonksiyonel detaylar da bulunuyor.

'Simply clever' çözümler

Yenilenen Skoda Yeti, aynı zamanda 4 yeni "simply clever" unsura daha kavuştu: Kendisini diğer yeni Skoda modellerinde de kanıtlayan çift taraflı kullanılabilen bagaj kaplaması, bagaj içinde bulunan ve çıkarılabilen LED aydınlatması, sürücü koltuğunun altında bulunan uyarı yeleği boşluğu ve kapı içinde bulunan çöp koyma yeri.

Bu yeni unsurların yanı sıra, Yeti, bilinen isteğe bağlı konfor donanımlarını da sunmaya devam edecek. Bunlar arasında panoramik açılabilen sunroof, çift bölgeli otomatik klima, ısıtmalı ön koltuklar, hız sabitleyici, ısıtmalı ön cam veya elektrik kumandalı sürücü koltuğu yer alıyor. Ayrıca ön yolcu koltuğu sırtlığının yatırılabilmesi, ön koltukların arkasında yer alan katlanabilir masalar, sayısız eşya ve şişe koyma gözü alternatifleri gibi unsurları da saymak mümkün. İç mekanın fonksiyonelliğini artıran ve üç arka koltuğun da bağımsız olarak katlanıp, istenirse de çıkartılabilmesine olanak tanıyan Yeti'nin VarioFlex arka koltuk sistemi de, yenilenme sırasında değişmeyenlerden.

Arka koltuktaki yolculara geniş diz mesafesi (1.027 mm) sunan Yeti'nin 416 litre olan bagaj kapasitesi, koltuklar yatırıldığında 1.760 litreye kadar çıkarılabiliyor. Ayrıca düşük yükleme eşiği de, bagaj kullanımını daha pratik hale getiriyor.

SUV Segmentinde 1,6 TDI Motor ve DSG Şanzıman ile Kesintisiz Sürüş Keyfi

Yenilenen Yeti, Türkiye'ye iki dizel ve iki benzinli motor seçeneğiyle gelecek. Giriş seviyesinde, 1.2 lt hacimli 105 HP'lik TSI benzinli motor bulunacak. 175 Nm’lik maksimum tork sunan bu motor seçeneği, sadece önden çekişli versiyonlarda olmaya devam edecek, 6 ileri manuel veya 7 ileri DSG çift kavramalı otomatik şanzımanla eşleştirilebiliyor. Yine önden çekişli olarak ve sadece "Green tec" versiyonunda bulunacak 122 HP'lik 1.4 TSI benzinli motor da, 7 ileri DSG otomatik şanzıman alternatifine de sahip olacak. Green tec paketinde start-stop sistemi, fren enerjisi geri kazanımı ve düşük yuvarlanma direncine sahip lastikler gibi unsurlar var. Bu motor seçeneğinin ortalama yakıt tüketimi 100 km’de 6.4 litre ve CO2 emisyon değeri 148 g/km.

Yeti'yi, kompakt SUV sınıfının en tutumlu modellerinden biri haline getiren Yeti GreenLine versiyonu ise 105 HP'lik 1.6 litre TDI dizel motorla donatılıyor. Yeti GreenLine, bu motorla 100 km'de 4.6 litrelik bir yakıt tüketimi değeri sağlayabiliyor. Düşük tüketim, hantal bir otomobil olduğu anlamına da gelmiyor, 5 ileri manuel şanzımanla kombine edilen Yeti 1.6 TDI, 0'dan 100 km/s’ye 12.1 saniyede çıkarak çevikliğini ortaya koyuyor. Yeti GreenLine'de Start-Stop sistemi, fren enerjisi geri kazanımı ve düşük yuvarlanma direncine sahip lastikler standart. Bu özellikler sonucunda Yeti Greenline 119 g/km CO2 emisyon değeri sunuyor. Bununla birlikte Yeti'de, 1.6 lt TDI motorla 7 ileri DSG otomatik şanzıman seçeneği de bulunacak. Özellikle Türkiye artan trafik yoğunluğunda ilgi gören bu motor ve şanzıman ikilisi ortalama 5,0 litrelik yakıt tüketimiyle dikkat çekiyor.

Bunların yanı sıra Yeti'nin 2.0 litre 170 HP'lik dizel motor seçeneği ise, artık dört tekerlekten çekiş sistemi ve 6 ileri çift kavramalı DSG otomatik şanzıman ile sunulacak.

Geri görüş kamerası da var

Güncellenen Skoda Yeti, EuroNCAP'te 5 yıldız almış olan selefiyle aynı derecede güvenli. Bu da ABS, fren asistanları, sürücü yorgunluk tespit sistemi ve Elektronik Denge Kontrolü gibi unsurlarla destekleniyor. Ön sis lambaları isteğe bağlı olarak viraj dönme fonksiyonlu olarak da alınabiliyor. Hava yastıklarının sayısı ise 9'a kadar çıkabiliyor.

Yeti, bununla beraber "Optik Park Asistanı" yani isteğe bağlı olarak alınabilen geri görüş kamerasıyla donatılan ilk Skoda modeli oldu. Bunun yanında Yeti'de, son nesil otomatik park yardımcısı sistemi de kullanıldı. İsteğe bağlı donanımlardan olan bu yeni sistem Yeti'nin kolaylıkla uygun park yerini bularak, direksiyon hareketlerini otomatik kontrol edip geri manevrayla ve yola paralel park etmesini, aynı şekilde park yerinden çıkmasını sağlıyor. Yeti'de KESSY anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi de ilk kez kullanıldı.

Tam bir başarı hikayesi

Skoda'nın kompakt SUV sınıfına girişini sağlayan ve 2009 yılında tanıtılan Yeti, sınıfının başarılı modelleri arasında yerini aldı. 2009'dan bu yılın temmuz ayına kadar 268.300 Yeti satıldı. 2012 yılında Yeti satışları bir önceki yıla göre yüzde 24 artışla 87.400 adet olurken, bu yılın ilk 7 ayındaysa dünya çapında 46.900 Yeti sahiplerine teslim edildi. Yeti, Türkiye’de ise piyasaya sunulduğu günden bu yana 5 bin adedin üzerinde satışa imza attı.

Bugüne kadar 47 ulusal ve uluslararası ödüle layık görülen Yeti, 2012 yılının sonunda Rusya'da satılmaya ve Rus GAZ Grubu ile yapılan işbirliği sonucu bu ülkede üretilmeye başlandı. Yeti, bu yılın ortalarından itibaren Çin'de de pazarlanmaya başlanırken, 2013'ün sonunda bu pazar için geliştirilen uzatılmış versiyonu da satışa çıkacak. Bu araçlar, Çin'de Shanghai Volkswagen tarafından üretilecek.

Haberin Devamı