Ekonomi SMS ile şifre ücretsiz

SMS ile şifre ücretsiz

Paylaş
SMS ile şifre ücretsiz

Yarından itibaren bankalar internet bankacılığında 'güvenlik' gerekçesiyle tek kullanımlık şifre uygulamasına geçiyor

1 OCAK'TAN İTİBAREN ŞART

Bankacılık işlemlerinin internette daha güvenli yapılabilmesi amacıyla yılbaşından itibaren ‘tek kullanımlık şifre’ zorunlu hale geliyor. Yarından itibaren internet bankacılığı üzerinden yapılacak tüm EFT, havale gibi işlemler tek kullanımlık şifre ile yapılacak. Tüketici sisteme her girişinde yeni bir şifre kullanacak. Bankalar, tüketiciye şifreyi üç yolla gönderecek.

CEPLERE PROGRAM KURULACAK

İsteyenler sisteme her girdiklerinde bankalarından otomatik olarak cep telefonlarına SMS yoluyla gönderilecek şifreyi kullanacak. SMS istemeyenler ise cep telefonlarına (telefonun uyumlu olması gerekiyor) kurulacak bir programla kendi şifrelerini belirleyecek. Ya da bankalarından 20-25 TL karşılığında temin edecekleri bir ‘şifrematik’ cihazıyla kendi şifrelerini üretebilecek.

BANKALARDAN FARKLI TARİFE

Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank, Fortis ve Bank Asya tek kullanımlık şifreleri SMS’le ücretsiz göndereceğini açıkladı. Yapı Kredi’de ücretlendirme işlem başına 10 ile 20 kuruş arasında değişen 1 SMS bedeliyle yapılacak. Şifrematikler ise internet üzerinden başvuru yapıldığında 20 TL, şubeden alındığında 25 TL karşılığında satılacak.

BEŞ KİŞİDEN BİRİ İLGİLİ

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre, internet bankacılığı üzerinden Eylül 2009 itibarıyla üç aylık dönemde 132 milyar 257 milyon liralık EFT ve havale yapıldı. İnternet üzerinden yapılan işlemin adedi ise 34 milyon 292 bin oldu. İnternet üzerinden işlem yapan aktif bireysel ve kurumsal müşteri adedi 5 milyon 691 bin 356. Uygulama, halkın beşte birini doğrudan ilgilendiriyor.  Nuriye DOĞU

2

Haberin Devamı