Artun Ünsal Smyrna-Roze
HABERİ PAYLAŞ

Smyrna-Roze

Sıcak yaz akşamlarında güzelce soğutulmuş roze şarabını yudumlamak insana keyif veriyor. İdol Şarapçılık’ın İzmir Torbalı’daki organik usulle işletilen bağlarında üretilen Shiraz Grenache üzümlerinden yapılmış Smyrna- Roze, damağımı şenlendirdi vesselam! Yemek öncesi aperitif olarak, bol salata ve balıklı yemeklerde güzel gidiyor.

Smyrna-Roze, İdol Şarapçılık’ın İzmir’in en eski ismi ‘Smyrna’dan esinlenen yeni serisinde yer alan 9 şaraptan biri. Şarapların rengine göre değişen etiketleri de Karaburun yarımadasından Körfez’e, İzmir’in Ege’de yer aldığı bölgenin haritasından oluşuyor. Hoş! Organik üzümlerden üretilen bu yeni Smyrna serisinde, 4 çeşit kırmızı şarap (Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot ve Blend yani karışık) bulunuyor.

Haberin Devamı

Fiyatlar el yakmıyor

Chardonnay, Chenin Blanc ve Viognier üzümlerinden 3 beyaz şarabın yanı sıra, bir de yemek sonrası tatlı ya da meyve eşliğinde içebileceğiniz tatlı şarap olarak Passito var. Dahası, Smyrna serisi ‘orta fiyatlı’, yani el yakmıyor. Hatta şu şıralar bir kampanya var: Bir ay boyunca raflarda 15-20 TL aralığında satılacakmış. İnternet veya telefonla vereceğiniz en az 6 şişelik siparişlerde de aynı fiyat geçerli. Ama sonraki normal raf fiyatları da 20-26 TL aralığını geçmeyecek gibi. Bir şişe şaraba etek dolusu para dökmeye her zaman karşı olan birisi olarak, İdol’ün bu politikasını gerçekçi buluyorum. Kalite/ fiyat dengesini tutturan kazanır değil mi, mirim? Bu arada, İdol’den önümüzdeki yıllarda, sadece yabancı üzüm çeşitlerinden değil, yörenin yerli üzüm çeşitlerinden yeni şaraplar da beklediğimizi ekleyerek, Smyrna serisine hayırlı olsun diyelim. (İstanbul irtibat için: 0212 318 00 77. Ayrıca: www.idolsarap.com.tr)

Beylerbeyi İskele Restaurant

Bu hafta da iyi sıcak yaptı yani. Hele bu rutubet İstanbulluları boğuyor. Bereket, Boğaz kıyıları biraz esintili de, insan rahat nefes alabiliyor. Beylerbeyi İskele Restaurant’ın yeri de bu yüzden çok uygun. Karşı sahildeki Kuruçeşme Arena’da Serdar Ortaç’ın konseri de buradan aynen duyuluyor. Peki, Patron İsmail Koç kardeşimizin yerinde bu akşam acaba hangi balıklar sahnede? Av yasağı var ve ağustos sonuna kadar sürecek. Boğaz balıkçıları, en azından tekir, barbun gibi bir şeyler getirmişlerdir elbet. Bir de çiftlik balıkları var değil mi? Misal, çipura ve levrek. Aslında, yazın çiftlik levreğinin özgür ama cılızlaşmış levrekten daha yağlı ve lezzetli olduğu açıktır; yeter ki bayat olmasın.

Haberin Devamı

Biraz şiş, biraz ızgara

Balık vitrininde karşıma bir de koca koca sarıağızlar çıkmadı mı? Sarıağız balığı görünüşte aynı aileden minekopa benzer, ama eti ondan daha lezzetlidir. Sordum, nerede tutmuşlar diye. Efendim onlar da çiftlikten geliyormuş. Şaşırmadım, Boğaz ve Marmara’da artık köküne kibrit suyu dökülen sinaritleri bile çiftlikte yetiştirenler var bu ülkede; bir tek anlı şanlı lüferde başarılı olamıyorlar nedense. Sarıağızlara alıcı gözüyle bir kez daha baktım; taptaze. Suadiye’de bir zamanların ünlü Adil’inde ve Tuzla’daki balık lokantalarında pişmiş aşçımız İlhan Tabak ustadan rica ettim, sarıağızın löp etinden biraz şiş yapmasını. Birazını da dilimleyip ızgara etmesini söyledim. Masa dostlarımız da tekir balığını kağıt kebabı olarak istediler. Nasıl olsa birbirimizin tabağından alıp hepsinden tadacağız... Dileyen istavrit (porsiyonu 12 TL) ya da mezgitten de gidebilir (15 TL). Pişmelerini beklerken, üzerine çentik sarımsak serpilmiş deniz börülcesi salatası (6 TL), fava (5 TL), rende kırmızı lahana (5TL) ve rokanın da (3 TL) hatırını sormayı unutmadık. Dahası, adam başı bir tek, ızgara jumbo karidesle de (10 TL), ufak bir hovardalık yapalım dedik. Ardından balıklarımız geldi. Kağıtta tekir hiç fena olmamış, hafif ve sulu; soğanı, sarımsağı, domatesi, limonu ve defne yaprağı kıvamında. Dilim ızgara sarıağız da güzel pişirilmiş. Bembeyaz et, tabağa yakışıyor. Limon sıkabilirsiniz üzerine; kırmızı soğan ve roka da refakatte (25TL). Bu ızgarayı bir başka sefer zeytinyağında domates, soğan, sarımsak, tuz ve karabiberle hazırlanmış bir sosu üzerine dökerek deneyeceğim; bence güzel olacak. Sarıağızın şişi (20 TL) ise mükemmel: Yeşil sivri biber, domates ve defne yapraklarının tüm koku ve lezzetini de üzerine çekmiş. Ellerine sağlık İlhan usta! (İskele Cad. No:13, Beylerbeyiİstanbul Tel: 0216 422 22 29)

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder