Gündem Soçi'de Suriye zirvesi sona erdi

Soçi'de Suriye zirvesi sona erdi

Paylaş
Soçi'de Suriye zirvesi sona erdi

Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Suriye’nin geleceğini masaya yatırdı. Yaklaşık bir buçuk süren zirvenin ardından 3 lider basın mensuplarının karşısına geçti

Suriye’de ateşkes bölgeleri ilan ederek silahları susturan Türkiye, Rusya ve İran, bugün tarihi bir buluşmaya imza atıyor. Türkiye, İran ve Rusya'nın katıldığı Suriye Zirvesi başladı. Zirve öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan İranlı mevkidaşı Ruhani ile görüştü.

ÜÇLÜ ZİRVEDE ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA


Cumhurbaşkanı Erdoğan: "(Soçi’deki üçlü Suriye zirvesi) Bu üçlü zirve Suriye’de akan kanın artık tamamen durması, yıllardır yaşanan trajedinin son bulması bakımından son derece önemlidir. Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerinin müspet sonuçlarına dünya şahit olmuştur."

Zirve sonrası liderler ortak basın açıklaması yaptı:

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 'KRİTİK VE SAMİMİ GÖRÜŞMELER YAPTIK'


Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye halkının öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak hususunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz. Terörist unsurların süreçten dışlanması önceliğimiz" dedi.

Kritik ve samimi görüşmelerin yapıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörist unsurlarının süreçten dışlanmasının Türkiye’nin önceliği olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya ile yoğun diyalağomuz devam ediyor. Sayın Ruhani ile gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldık. Kritik ve samimi görüşmeler yaptık. Kalıcı çözüm için Cenevre sürecine katkıları görüştük. Suriye’nin siyasi birliği ve toprak birliği ile ülkemizin milli birliğine kastı olan terörist gruplarının süreçten dışlanması önceliğimiz. Ülkelerimiz arasındaki bu verimli iş birliğinin olumlu etki yapmasını ümit ediyorum" dedi.


RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTIN: 'MUHALİF BİRLİKLERİ TOPLAMAYI BAŞARDIK'


Soçi’deki üçlü zirvede konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye´de teröristlere karşı yürütülen askeri eylemlerin sona ermeye yakın olduğunu, ülkenin dağılmasının önlendiğini kaydetti. Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmesinde, "Suriye´de teröristlere karşı yürütülen geniş çaplı askeri eylemler sona eriyor. Rusya, İran ve Türkiye´nin çabalarıyla Suriye´nin dağılmasını ve teröristler tarafından ele geçirilmesini engellemeyi ve insani felaketin önüne geçmeyi başardığımızı dile getirmek istiyorum " dedi.

Ayrıca, Putin Türkiye ve İran´ın Astana sürecinde oynadıkları önemli role dikkat çekerek, " Bir seneden kısa bir süredir Astana sürecini başlattık, elde edilen anlaşmaların yerine getirilmesini garanti etmek üzere sorumlu taşıdık. İlk kez bir masada hükümet temsilcileri ve muhalif birlikleri toplamayı başardık. Türkiye Cumhurbaşkanı ve İran Cumhurbaşkanı´nın bu süreçte oynadıkları role dikkatinizi çekmek istiyorum. Eğer siz olmasaydınız, Astana süreci olmazdı, bu da demek oluyor ki ateşkes rejimini oluşturamazdık ve çatışmasızlık alanlarını kuramazdık" dedi.

RUHANI: 'DEAŞ'IN TEMELLERİ YIKILDI'

Ruhani; Türkiye, İran ve Rusya’nın garantörlüğünde başlayan Astana görüşmelerinin üzerinden henüz bir yıl geçmemesine rağmen önemli adımlar atıldığını kaydederek, "Üç ülkenin de Suriye’nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve birliği konusunda aynı fikirde olduğunu, Suriye’de barış ve istikrarın sağlanması için yakın bir işbirliği içinde olduğunu görmekten memnuniyet duyuyoruz." dedi.

Ruhani, "Artık DEAŞ’ın temellerinin yıkıldığını ve diğer terör gruplarının da yok olmaya yakın olduğuna şahit oluyoruz." ifadesini kullandı.

Bölgenin huzurunu kaçıranların burada oluşturdukları terör yuvalarının bölgeyle sınırlı kalmayacağını ve dünyanın her köşesine taşınacağını bilmeleri gerektiğini söyleyen Ruhani, "Bu güçler, tutuşturdukları ateşin kendi ülkelerine sıçramaması için, bölgede yeni terör grupları oluşturma çabası içerisine giriyorlar." dedi.
Ruhani, Suriye hükümetinin resmi davetine binaen bölgede bulunduklarını savundu.


RUHANİ İLE BİR ARAYA GELDİ


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde önce İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi. Sanatoryum Rus’ta basına kapalı gerçekleşen görüşme, saat 15.50’de başladı.


'BEKLENTİMİZ OLUMLU SONUÇLANMASI YÖNÜNDE'


İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hasan Kaşkavi, Suriye konulu üçlü zirvenin sonuçlarının verimli olmasını beklediklerini söyledi. Asya Parlamenter Asamblesi’ne (APA) katılmak üzere Türkiye’de bulunan Kaşkavi, Soçi Zirvesi ve Türkiye-İran ilişkilerine yönelik sorularını yanıtladı. Kaşkavi, Suriye konulu Astana toplantılarının, görüşmelere iyi bir ivme kazandırdığını belirterek, "Beklentimiz, bu oturumun (Soçi Zirvesi) olumlu sonuçlanması yönünde" dedi.


'ASTANA GÖRÜŞMELERİNİN DEVAMI'

Rusya’nın Soçi kentinde yapılacak zirvenin, Astana görüşmelerinin devamı olan önemli ve yüksek düzeyde bir liderler zirvesi olduğuna dikkati çeken Kaşkavi, "Liderler, sürecin iyi yönde ilerlemesi için tüm hazırlıklarını yapmış durumdalar." ifadesini kullandı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hasan Kaşkavi, komşu ve Müslüman iki ülke olan İran ve Türkiye’nin son dönemde üst düzey görüşme trafiğinde artış yaşandığını kaydederek, "Bölgesel gelişmeler, ülkelerimizi daha yakın ilişkiler içinde olmaya yöneltiyor. İki ülke ayrıca, ticari ilişkiler konusunda uygun bir ortama sahip ve umarım hedeflediğimiz 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşırız." şeklinde konuştu.