Sofraların yeni gözdesi kinoayla yapabileceğiniz 10 enfes tarif

Tarihi çok öncelere dayanan ancak yeni yeni gündeme oturmuş olan kinoa, yiyeceklerde ve özellikle yer bulduğu diyet programlarıyla dillerden düşmüyor. İşte hem sağlıklı beslenmenize hem de diyetlerinizde çok faydalanacağınız kinoayla yapabileceğiniz pratik ve leziz tarifler... 

24 Şubat 2018, Cumartesi 11:42
A A
Kinoalı bulgurlu kısır

Kinoalı bulgurlu kısır

Malzemeler: •1 su bardağı üç renkli kinoa •1 su bardağı ince bulgur •1 su bardağı pancar turşusu (küçük küp küp doğranmış) •3-4 adet salatalık •1 bağ roka •2-3 diş taze sarımsak •3 dal taze soğan •½ bağ maydanoz •15 yaprak reyhan •1 su bardağı haşlanmış nohut •Tuz •Karabiber •Sumak   Tarif: •Kinoayı bir tencereye alın, üzerine 1 su bardağı su koyup orta ateşte pişirin. Su kaynayınca altını kapatın ve 10- 15 dakika kadar demlendirin. •İnce bulguru derin bir kaba alın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip, üzerini kağıt havlu ile kapatın ve kenara alın. •Ardından salatalıkları küçük küpler halinde doğrayıp derin bir kaba alın, üzerine roka haricindeki tüm yeşillikleri ince ince doğrayıp, salatalıkların üzerine ekleyin. Üzerine pancar turşusu, nohut ve rokayı ilave edin ve kenara alın. •Ayrı bir kapta şişen ince bulgur ve kinoları karıştırın. Üzerine salçayı ekleyip iyice karıştırın, daha sonra sırasıyla nar ekşisi, zeytinyağı ve limonu ekleyin ve iyice karıştırın. •Son olarak kenara aldığınız yeşillik ve nohutlu karışımı, ince bulgurlu karışımın üzerine döküp karıştırın.  

Kinoalı Girit kabağı dolması

Kinoalı Girit kabağı dolması

Malzemeler: •6 adet girit kabağı •1 su bardağı kinoa •2 su bardağı sıcak su •6 yemek kaşığı zeytinyağı •2 adet kuru soğan •1 adet havuç •1 adet dolmalık sarı biber •1/2 çay bardağı kurutulmuş yaban mersini •1/2 çay bardağı yer fıstığı •1/2 çay bardağı kabak çekirdeği içi •1 çay kaşığı tuz •1/2 çay kaşığı karabiber Sosu için; •1 yemek kaşığı zeytinyağı •1 tatlı kaşığı domates salçası •1,5 su bardağı sıcak su •1 çay kaşığı nane •1/2 çay kaşığı tuz Tarif: •Kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz havucu soğanlarla uyumlu olacak şekilde kesin. •Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız dolmalık sarı biberi küçük parçalar halinde doğrayın. •Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Doğranmış soğanları renk alana kadar soteleyin. Aralarda karıştırarak sırasıyla; havuç ve sarı biber küplerini ekleyip, soteleme işlemini sürdürün. •Kurutulmuş yaban mersini, yer fıstığı, kabak çekirdeği içi, tuz ve karabiberi katın. Kurutulmuş yaban mersinleri şeker ve aromasını bırakana kadar karışımı karıştırarak soteleyin. •Bol suda yıkadığınız kinoayı, sıcak suda suyunu çekene kadar haşlayın. Sotelenen sebzeli ve kuru yemişli harç ile haşlanan kinoayı karıştırın. •Tazecik, mis kokulu Girit kabaklarının uç kısımlarını kapak olacak şekilde kesin, bir kenarda bekletin. Arzuya göre alacalı şekilde soyun. •Kabakların iç kısımlarını bir kaşık yardımıyla oyduktan sonra kinoalı iç harç ile tepeleme doldurun. Kapak kısımlarını kapatın. Geniş tabanlı bir tencereye yan yana dizin. •Dolmanın sosu için; domates salçasını sıcak su ile açın. Zeytinyağı, nane ve tuzu ekledikten sonra karıştırın. •Tencereye aldığınız dolmaların üzerine sosu gezdirin. Kısık ateşte, yaklaşık 30 dakika kabaklar yumuşayana kadar pişirin.

Kinoalı muffin

Kinoalı muffin

Malzemeler: •1 su bardağı çekilmiş yulaf •1 su bardağı kinoa •1 su bardağı badem sütü veya inek sütü •2 adet büyük muz •2 adet yumurta •2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı •2 yemek kaşığı rendelenmiş Hindistan cevizi •1 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu •1 adet portakalın suyu •1 yemek kaşığı kabartma tozu •1 su bardağı taze frambuaz Tarif: •1 su bardağı yulaf unu elde etmek için bir bardaktan biraz fazla yulafa ihtiyacınız var. •Yulaf ununu, kinoayı, badem sütünü veya inek sütünü büyük bir kaseye aktarıp karıştırın. •Olgunlaşmış muzları çatal yardımıyla ezip diğer malzemelerle birlikte yulaflı karışımın üzerine ilave edin. •Sonra da bu karışımı muffin kalıplarına doldurup tepsiye dizin. •Muffinleri önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında, 20-25 dakika pişirin.

Kinoalı kabak mücver

Kinoalı kabak mücver

Malzemeler: •3 kabak •3 dal taze soğan •3 yumurta •3 kabak •1 çay bardağı kinoa (kırmızı ya da beyaz türden) •4 çorba kaşığı un (mısır unu ile buğday ununu karıştırabilirsiniz) •Tuz-karabiber (isterseniz çay kaşığının ucu ile çok az kimyon) •Zeytinyağı Tarif: •Yıkanmış kinoayı yumuşayıncaya kadar haşlayın. •Kaynamaya başlayınca 10 dakika yeterli olacaktır. •Kabağı rendenin kalın tarafı ile kabuklarını soymadan rendeleyin. •Suyunu salmaması için bekletmeden yeşil soğanı içine doğrayın, tuz, karabiber ekleyin. Haşlanmış kinoyı ekleyin. •Yumurtaları çırpıp harca karıştırın. •Son olarak unu ilave edin ve karıştırın. Kırmızı pul biber de ekleyebilirsiniz. •Yağlanmış fırına dayanıklı bir kaba boşaltın. Üzerine biraz zeytinyağı sürün. •180 derecede önceden ısıtılmış fırında, üstü börek gibi kızarana kadar pişirin.

Mantarlı kinoalı pilav

Mantarlı kinoalı pilav

Malzemeler: •2 su bardağı kinoa , •500 gr. kestane mantarı, •4-5 diş sarımsak, •1 çay kaşığı kuru kekik, •2-3 yemek kaşığı parmesan, •1-2 yemek kaşığı zeytinyağı, •Tereyağı, •Tuz, •Karabiber  Tarif:  •Kinoaları bol suda haşlayın, süzün. •Kestane mantarlarını küçük küp doğrayın, sarımsakları kıyın. •Büyük boy bir tavaya 2-3 kaşık zeytinyağı ekleyin, yağ ısınınca mantarları ekleyin biraz kavurun, sarımsak, tuz, karabiber ve kuru kekiği ekleyip, mantarlar yumuşayıncaya kadar pişirin. •Mantarlar tamamen piştiğinde haşladığınız kinoaları mantarların içerisine alın, iyice harmanlayın. •Ateşin üzerinden aldığınız kinoa pilavınızın içine parmesan ve tereyağını ekleyin ve tereyağı eriyinceye kadar karıştırın. 

Kinoalı unsuz kurabiye

Kinoalı unsuz kurabiye

Malzemeler: •100 gr toz badem, •50 gr toz kaju, •20 gr kaşığı susam, •20 gr çörek otu, •50 gr ayçekirdeği içi, •50 gr tereyağı, •5 gr deniz tuzu, •20 gr kırmızı kinoa, •20 gr beyaz kinoa   Tarif: •Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. •Kırmızı ve Beyaz kinoayı yumuşayıncaya kadar bir tencere içerisinde haşlayıp, bir kabın içerisine süzün. •Kajuyu blenderda çekerek toz haline getirin. •Geniş bir kaseye tüm malzemeleri ekleyin ve el ile yoğurup, hamur kıvamını almasını sağlayın. •Düz bir zeminde iki yağlı kağıt arasına hamuru koyun ve merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında açın. •4 cm çapındaki yuvarlak ve kalp şeklindeki kurabiye kalıpları ile düzleşen hamurdan kurabiyeleri kesin. •Fırın tepsinizin üzerine bir yağlı kağıt koyun ve kestiğiniz kurabiyeleri tepsiye dizin. •Önceden ısıttığını fırınınızda 18-20 dakika arası pişirip kurabiyelerinizi servis edebilirsiniz.  

Kinoalı somon

Kinoalı somon

Malzemeler: • 1 çay bardağı kinoa veya bulgur • 2 parça somon • 1 tutam karabiber • Defne yaprağı • Kuru soğan • Limon Tarif: •Bir çay bardağı kinoayı 2 çay bardağı ılık su ile 2 saat boyunca ıslatın. •Daha sonra tencerenin dibine kinoalar sulu bir şekilde alınır ve üzerine 2 parça somon, az miktarda tuz ve karabiber eklenir. •Somon dilimleri halka soğan, halka kesilmiş limon ve defne yaprağı ile örtülerek tencerenin kapağı kapatılır. •Kısık ateşte 15 dakika pişirilir.

Malzemeler: •1 su bardağı kinoa gevreği •1/3 su bardağı öğütülmüş keten tohumu •1/3 su bardağı dövülmüş badem •1 adet muz •3 yemek kaşığı kakao •1 tatlı kaşığı tarçın •2 yemek kaşığı bal Servisi için: •100 gram bitter çikolata (en az yüzde 70 kakao içeren) Tarif: •Fırın tepsisine yağlı kağıt serdikten sonra fırını önceden 170 derecede ısıtın. •Muzu püre haline getirdikten sonra bal, tarçın ve kakaoyla karıştırın.•Kinoa gevreği, öğütülmüş keten tohumu ve dövülmüş badem kattığınız kurabiye hamurunu hafif yapışkan bir hamur haline gelene kadar karıştırın. •Arzu ettiğiniz büyüklükte hazırladığınız kurabiyeleri, aralıklı olarak fırın tepsisine yerleştirin.•Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dakika, üzerleri ve taban kısımları hafif bir renk alana kadar pişirin. •Küçük parçalara ayırdıktan sonra cam bir kaseye aldığınız bitter çikolatayı, kaynamakta olan bir suyun olduğu tencere üzerinde benmari usulü eritin.•Fırından alıp ılınmaya bıraktığınız kurabiyelerin taban ya da kenar kısımlarını eritilmiş bitter çikolataya batırdıktan sonra yağlı kağıt üzerinde soğutun.

Bal kabaklı kinoalı köfte

Bal kabaklı kinoalı köfte

Malzemeler: •1 dilim balkabağı (küp şeklinde doğranmış) •2 yemek kaşığı zeytinyağı •Yeteri kadar sebze suyu Köfte için; •400 gram kıyma •1 çay bardağı haşlanmış kinoa •1 adet soğan (rendelenmiş) •Birkaç dal maydanoz •Yeteri kadar kimyon •Yeteri kadar tuz ve taze çekilmiş karabiber •Acı pul biber (istenirse) Süsleme için; •Birkaç dal maydanoz •2 dal taze soğan Tarif: •Geniş bir kasede köfte malzemelerini karıştırıp, misket büyüklüğünde köfteler hazırlayın. •Tencereyi ısıtın ve zeytinyağını ekleyin. Sıcak yağın içine balkabaklarını (birer lokmalık olacak şekilde doğranmış) ilave edin ve beş dakika kadar soteleyin. •Üzerine iki su bardağı sebze suyunu ekleyin ve beş dakika kadar kabakları pişirdikten sonra köfteleri ilave edin. •Ne kadar sulu sevdiğinize bağlı olarak gerekirse biraz daha sebze suyu ekleyebilirsiniz. •Üzerine ince doğranmış taze soğan ve maydanoz ekleyerek kinoalı balkabaklı köfteyi sıcak olarak servis edin. •Eğer et yemiyorsanız, köfteyi kıyma kullanmadan sadece kinoa ile birlikte de hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler: •1 adet olgun avokado •½ su bardağı kinoa •Mevsim yeşillikleri: Marul, nane, maydanoz,•Domates •Parmesan peyniri •Nar ekşisi •Zeytinyağı •Tuz •Limon Tarif: •Kinoayı haşlamadan önce yarım saat soğuk suda bekletin. Daha sonra kinoayı akan suyun altında yıkayıp, süzün. Kinoayı haşlamak için 1 ölçü kinoayı, 2 ölçü soğuk suyla 15 dakika kaynatın.•Kinoa kaynamaya başlayınca tohumların etrafından hare gibi çemberler oluşacaktır. •Kaynadıktan sonra fazla su varsa süzün.•Damak tadınıza göre marul yerine göbek de kullanabilirsiniz. Yeşillikleri ve domatesleri bir güzel yıkayıp, doğradıktan sonra üzerine kinoa ve dilimlenmiş avokadoları özenle yerleştirin. •İsteğe göre üzerine biraz parmesan peyniri ve salataların vazgeçilmezi nar ekşisini ekleyin. •Son olarak istediğiniz kadar da zeytinyağı, limon ve tuz ilave edin. Tarifler: ardanın mutfağı, beyaz fırın, aileminbahçesicom, dokuzuncubulutcom, yemekzevkcom, alp tuncer, dilara koçak, özlen çopuroğlu