Beden Sağlığı Soğuk havada spor yapmak kalp krizine yol açar mı?

Soğuk havada spor yapmak kalp krizine yol açar mı?

Paylaş
Soğuk havada spor yapmak kalp krizine yol açar mı?

Havaların hızla soğumasıyla, grip, soğuk algınlığı dışında başka önemli riskler de kapımızda. Soğuk hava ve aşırı rüzgar kalp sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. Üstelik bu ikisine aynı anda maruz kalmak, vücut ısısında ani değişimlere neden olarak kalp krizi riskini de artırıyor

Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, soğuk havaların kalp krizini tetiklediği belirterek "Kışın özellikle yaşlılarda ve kalp hastalarında akciğer enfeksiyonlarında artış görülüyor. Soğuğa maruz kalan kalp hastalarında önemsiz görünen bir gribal enfeksiyon, akciğerleri etkileyecek önemli bir soruna dönüşebilir. Bu sebeple kronik kalp hastaları soğuk ortamlardan uzak durmalı ve kışın dışarıda çok az vakit geçirmeli. Hava akımına uzun süre maruz kalmak kalp sağlığını önemli ölçüde etkiler, buradan hareketle kalp kapak hastaları, kalp yetmezliği hastaları, koroner arter hastaları ve baypas olan hastalarımıza soğuk havalarda evde vakit geçirmelerini tavsiye ediyoruz." uyarısında bulundu.

SPORU SALONDA YA DA EVDE YAPIN

"Özellikle kalbiyle ilgili böyle bir sorunu olan ancak bunun farkına varmayan kişiler, bu aktivitelere kışın devam ettiklerinde kalbin iş yükü de artar. Soğuk havada, açık alanlarda yapılan sporlar sırasında ani ölümler meydana gelebilir." diyen Dr. Koray Akay, kış aylarında kronik kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin spor için salonları ya da evi tercih etmesi gerektiğini vurguladı.

'KURU FASULYE, MERCİMEK YİYİN'

"Kalp hastaları, beslenme alışkanlıklarını soğuk havalara göre düzenlemelidir" diyen Dr. Koray Akay sözlerini şöyle sürdürdü: "Kış sebzeleri ve meyveleri bolca tüketilmeli, bolca C vitamini alınmalı ve doğru kalori karması oluşturulmalıdır. Bol karbonhidrat yerine protein, yağ ve karbonhidrat sıralamasına dikkat edilmelidir. Kışın habercisi kuru fasulye, mercimek ya da benzeri bakliyatlar da sıkça tercih edilmelidir."

Haberin Devamı