Sağlık Soğuk havalar kalp krizini tetikliyor

Soğuk havalar kalp krizini tetikliyor

Paylaş
Soğuk havalar kalp krizini tetikliyor

Soğuk havalar gribal ve bakteriyel enfeksiyonların artmasına neden olurken, uzmanlar, hava sıcaklığının düşmesinin kalp krizi riskini arttırdığını bildirdi

Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mustafa Kemal Batur, soğuk havalarda daha sık görülen nezle, grip, zatürre gibi hastalıkların, kalp hastalarında daha ağır seyrettiğini, soğuk havalarda vücut ısısına düzenlemek için kalbin daha ağır yük altına girdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Soğuk havanın kalp damarlarında spazma (büzüşme) neden olabildiğini, bunun sonucunda kriz geçirme riskinin arttığını vurgulayan Prof.Dr. Batur, bilimsel çalışmalarda hava ısısındaki her 1 derecelik düşüşün toplumda kalp krizi görülme riskini yüzde 2 oranında arttırdığının saptandığını söyledi.

HAVA KİRLİLİĞİ DE ETKİLİ

Kalp hastalarının özellikle soğuk havalarda sıkı giyinmelerini ve soğuktan korunmalarını tavsiye eden Prof.Dr. Mustafa Kemal Batur, "Soğuk havaya karşı özellikle tok karınla yürümeyin. Çünkü kalp damar hastalarında ’angina pektoris’ dediğimiz göğüs ağrılarına hatta kalp krizine yol açabilir.

Kışın ısınma amacıyla kullanılan yakıt dumanı, özellikle büyük şehirlerde hava kirliliğine ve azalmış oksijen oranına neden olur, bu durum kalp ve akciğer hastalarını olumsuz etkiler. Bu nedenle ağır kalp hastalarının havanın kirli olduğu günlerde sokağa çıkmamaları uygun olur. Literatürde kar temizliği yaparken ani ölüm ile sonuçlanan birçok olay bildirilmiştir. Bu nedenle özellikle kalp damar hastalarının kar küreme veya benzeri ağır efor gerektiren işlerden de uzak durmasını öneriyorum" dedi.

Haberin Devamı

GRİBE DİKKAT

Prof.Dr. Batur, her yıl binlerce insanın soğuk havalarda gribe yakalandığını, Türkiye’de her yıl 9 bin insanın gripten öldüğünü ve 50 bini aşkın kişinin hastanelere yatırılarak tedavi edildiğini söyledi.

Prof.Dr. Mustafa Kemal Batur, şunları kaydetti: "Grip nedenli ölümlerin çoğu da akciğer ve kalp hastalığının gribe bağlı komplikasyon tabir ettiğimiz ikincil etkileri sonucu olur. Burun tıkanıklığı, burun akması için kış aylarında sıklıkla reçete edilen ilaçlar bazen çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu ilaçlardan bazıları ciddi yüksek tansiyona, ritim problemlerine ve hatta kalp krizini yol açabilecek şekilde tehlike yaratabilir. Bu yüzden yüksek tansiyon, çarpıntı, ritim sorunu, kalp damar hastalığı ve kalp yetmezliği olan hastalarımıza kesinlikle tedaviden ziyade geçici rahatlama amacıyla verilen bu tip ilaçları kesinlikle kullanmamasını salık veriyorum. Ayrıca soğuk havanın direk olarak tansiyonu arttırıcı etkisi var."

Haberin Devamı