Gündem 'Soğuk' tatbikata TSK açıklaması

'Soğuk' tatbikata TSK açıklaması

Paylaş
'Soğuk' tatbikata TSK açıklaması

Ergenekon'da '1 numaralı zanlı' olan Org. Berk'in yönettiği tatbikata devletin zirvesi katılmıyor

Ergenekon terör örgütü soruşturmasında birinci şüpheli olarak gösterilen 3´üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in sorumluluğunda 9´uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Tevfik Özkılıç'ın sevk ve idaresindeki `2010 Kış Tatbikatı' Kars'ta başladı.

Tatbikata Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanısıra Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de gitmeyecek. Gönül, “Gidilmek istenseydi planlanır gidilirdi” dedi. Tatbikatla ilgili bu 'soğukluk' yaşanırken, tatbikatın başlamasıyla birlikte TSK'dan yapılan açıklamada, Açıklamada, ''Kış tatbikatını sadece komutanların izlenmesi planlanmıştı'' ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Tatbikatı Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları da izliyor.

ERDOĞAN: ÖZEL BİR NEDENİ YOK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sarıkamış’ta yapılan kış tatbikatına katılmamasıyla ilgili olarak, "Özel neden söz konusu değil" dedi. Sarıkamış’ta başlayan kış tatbikatıyla ilgili soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Ben bugüne kadar Sarıkamış tatbikatlarına bir kez gittim biliyorsunuz. Onun dışında katılamadım. Özel neden söz konusu değil" dedi Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, "Son zamanlarda tartışılan şeyler..." sözleri üzerine de "Hiçbirisiyle alakası yok. Bunların hepsi uydurmadır. İşte bunlar her zaman şikayet ettiğim konudur. Yeni bu ülkede ülkenin atmosferini değiştirmeye yönelik, germeye yönelik gayretlerin nerelerden meydana geldiğini bu da çok açık ortaya koyuyor" diye konuştu.

'GİTMEK İSTENSE GİDİLİRDİ'

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Star TV’den Murat Çelik’in sorularını yanıtladı. Sarıkamış’taki tatbikata neden katılmadıklarına ilişkin bir soru üzerine Gönül, “Gereği bu şekildeydi böyle yapıldı” dedi

Haberin Devamı

Bakan Gönül, “Herhangi bir programınız var mı, tatbikata katılmamak için mazeretiniz var mı” sorusuna, şu yanıtı verdi: “Herhangi bir programım yok herhangi bir mazeretim de yok. Gitmek istense planlanır gidilirdi. Mesela 18 Mart’ta Çanakkale’de yapılacak törenlere katılmayı planladım ve gideceğim. Tercihimi böyle kullandım ve bu tercihimin gerekçelerini de kamuoyuyla paylaşmak gibi bir mecburiyetim yok.”

“3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk nedeniyle mi gidilmedi?” sorusu üzerine Gönül, “Herkes yorumunu özgürce yapmakta serbest” dedi.

TSK'NIN AÇIKLAMASI:

Genelkurmay'dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullandı:

- Türk Silahlı Kuvvetleri'nin planlı tatbikatlarından olan KIŞ-2010 Tatbikatı, 3'üncü Ordu Komutanlığı koordinatörlüğünde, 9'uncu Kolordu Komutanlığı tarafından, 01-05 Mart 2010 tarihleri arasında, Akbaba/Kars Atış ve Tatbikat bölgesinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığının da katılımıyla, müşterek, fiili ve atışlı olarak icra edilmektedir.

Haberin Devamı

2- Tatbikatın maksadı; birliklerin kar ve şiddetli soğuklarda, atış dahil muharebe imkan ve kabiliyetlerini denemek, birliklerin kış şartlarında arazide yerleşme, barınma, iaşe, giyim, ikmal ve bakım faaliyetleri gibi temel komular üzerinde eğitimlerini ve beka kabiliyetini geliştirmektir.

3- Başlangıçtan itibaren bu Tatbikatın Basına Kapalı olarak ve Seçkin Gözlemci Gününe sadece Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı katılacak şekilde icra edilmesi planlanmıştır.

4- Tatbikata 1574 personel, 7 uçak ve 14 helikopter katılmaktadır.