Ferhan Kaya Poroy Sokağa çık!
HABERİ PAYLAŞ

Sokağa çık!

Siz sokakta oynadınız mı hiç? Eminim oynamışsınızdır. Çünkü bizim zamanımızda sokakta oynamayan çocuk yoktu. Her ne kadar bizim büyükler İstanbul’da sokağa çıkarmamıza izin vermeseler de sokak keyfimizi Büyükada’daki yazlığımızda bol bol, hatta hiç eve girmemecesine yaşadık. Evlerden yükselen “Hadi evladım artık içeri girin” uyarılarını duymamazlıktan gelmenin, “Beş dakika daha” deyip 25 dakika sonra eve dönmenin ve oyuna doyamamanın keyfini çok iyi hatırlıyorum. Yaz demek bizim için deniz ve güneş dışında sokak oyunları demekti çünkü.

Haberin Devamı

İstop, yakartop, seksek, uzun eşek, mendil kapmaca, saklambaç, körebe favorilerimizdendi... Nizam Mahallesi’nin çocukları olarak oyun oynadığımız meydandaki evlere verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür diliyoruz demek isterdik ama o yılların umarsızlığıyla bunu hiç akıl edemedik ki! Ya şimdiki çocuklar? Elbette zaman ilerledikçe değişen her şey gibi oyunlar da değişiyor. Şehirlerdeki sokaklar, kentin kalabalıklığı ve güvenilirliğini yitirmesiyle çocuk sesleriyle dolup taşmıyor ama yazlıklarda bu rutin aynen devam etmekte. Ama bir yol göstericiye ihtiyaçları oldukları kesin.

Yoksa hepsi sokakta toplanıp kart ya da kutu oyunu oynuyor ya da gameboy’lardaki skorlarını yarıştırıyor. İşte bu anlamda ÇEKÜL ve Eti bu yol göstericilik görevini üstlenmiş. ÇEKÜL Vakfı’nın işbirliği ile geliştirilen ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri projesi kapsamında her eğitim yılı sonunda gerçekleştirilen İstanbul Buluşmaları’nın üçüncüsü, 24 Haziran’da yapıldı. Bu yıl ana tema ‘Sokak Oyunları’ydı. Anadolu’nun 17 farklı kentinden gelen ve İstanbul’da buluşan 300 küçük kültür elçisi kendi bölgelerine ait bölgesel sokak oyunlarını çeşitli gösteri, şov ve sunumlarla diğer illerin kültür elçilerine ve İstanbul’dan çeşitli okullardan gelen öğrencilere aktardı. Katıldığım bu etkinlik beni çokluğuma götürdü. Haydi durmayın, eğer evin önü müsaitse siz de çocuğunuzla sokağa çıkın ve seksek oynayın! Herkese iyi hafta sonları...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder