Şirin Sever 'Sokrates'le bir akşam için teknolojimi verirdim'
HABERİ PAYLAŞ

'Sokrates'le bir akşam için teknolojimi verirdim'

ŞİRİN BİR KİTAP

Apple’ın yaratıcısı Steve Jobs, 5 Ekim 2011’de öldü ama teknoloji dünyasında yarattığı devrim, elbette unutulmasını engelliyor. Arka arkaya çekilen ve hayatını anlatan filmler, yazılan kitaplar hâlâ büyük ilgi çekiyor. ‘Sokrates’le Bir Akşam Yemeği’ de Jobs’un değişik konulardaki görüşlerini yansıtan bir kitap. Alan Ken Thomas kitabı, ‘Teknolojinin Michelangelo’su’ olarak gösterilen Jobs’un verdiği röportajlardan, yaptığı konuşmalardan derlemiş.

***

Steve Jobs’un teknolojiye bakış açısının ipuçlarını, başarısının sırrını anlatan kitapta; Apple kullanıcılarının sadakati ve hayranlığının nedenleri de var. Bu nedenlerin başında da, bu aletlerin kullanım kolaylığı geliyor. Jobs bu konuda şöyle diyor: “Çoğu insanın otomatik vitesin nasıl çalıştığından haberi yoktur ama araba sürmeyi bilir. Araba sürebilmek uğruna hareket yasalarını anlamak ve fizik okumak şart değil. Macintosh kullanabilmek için de bunları anlamanız şart değil…”

Haberin Devamı

***

“Başarılı girişimcileri, başarısızlardan ayıran sebeplerin yarısının sabırla alakalı olduğu sonucuna ulaştım. Öyle zor ki. Bu işe hayatınızın büyük kısmını adıyorsunuz...” “Bize kalırsa beyninizi kapatmak için televizyon izliyor, beyninizi açmak istediğinizde bilgisayar başına geçiyorsunuz...” İşte bunlar, “Sokrates’le bir akşam üstü için elimdeki bütün teknolojiyi verirdim” diyen bir dahinin hayata bakışını anlatan cümleler. Ufkunuzu açmak isterseniz, okuyun.

ŞİRİN BİR LAF

Ne olursan ol geri gelme, ben Mevlana değilim beni germe!

ŞİRİN BİR ÇIKIŞ

Bravo Rıdvan!

Ankara’daki bombalama ülkeyi derinden etkilese de, ‘hayat devam etmeli’ düsturuyla ekrandaki yayın akışları pek değişmedi... Bir tek ‘Yüzde 100 Futbol’ programında Rıdvan Dilmen duruma isyan etti. Programı sunan Gültekin Onay, açılış yaparken üzüntüsünü paylaşıp “Acı günde de olsa işimize devam etmek zorundayız” dedi. Maç yorumlayacak partneri Rıdvan Dilmen ise “28 kişi ölmüşken futbol konuşamam, özür dilerim” dedi. Sonra da ekledi: “Ben ekran karşısında olsam, ikimize de küfrederim...” Ateş düştüğü yeri yakıyor gerçekten…

Haberin Devamı

Elbette hepimiz üzülüyoruz, kınıyoruz ama iki dakika sonra unutuyoruz. Bazen güçlü ve ünlü isimler böyle çıkıştığında, kendimize geliyoruz ancak. Keşke bizi kendimize getirecek daha çok şey olsa.

ŞİRİN BİR KARE

Özal’ın bilgisayar açılışı

Tam ‘Sokrates’le Bir Akşam Yemeği’ kitabını incelerken, sosyal medyada komik paylaşımlar yapan bir hesapta rastladım bu fotoğrafa… Turgut Özal’ın iki bilgisayarın açılışını yaptığı bir kare! Yılını bilmiyorum ama teknolojiye merakıyla bilinen Turgut Özal, bilgisayar çağına geçişi kurdele keserek kutluyor ve açılışı yapıyor. Ne inanılmaz, ne komik değil mi?

Bu fotoğrafı, bugün bir çocuğa anlatabilmek mümkün değil. Dalga geçer, “Bu ne?” der kesin. Ama bir zamanlar böyleydi işte... Özal yaşasa, şu Apple çağından ne kadar da zevk alır, mutlu olurdu kimbilir.

ŞİRİN BİR YÖNTEM

Erkekler de boyasın diye

Erkek egosu değişik… Kızlara özgü her şeyi reddeder, ‘kız işi’ dediği her şeyle dalga geçerler. Son dönemde çok moda olan, bütün yayınevlerinin çıkardığı ‘mandala’ boyamasına da burun büküyorlardı. Yayınevleri durur mu...

Haberin Devamı

Erkeklerin olaya mesafeli duruşunu farkedip onlar için de boyama kitapları çıkarmaya başladılar. Erkeklerin tüm çekinceleri de ortadan kalkmış oldu. Elif Şafak’ın ‘Aşk’ romanını pembe kapaklı diye okumayı reddeden erkekler için siyah kapaklısını çıkarıp, bir güzel onlara da bu kitabı okutan yayınevi, sana boyama mı yaptırmayacak! İşte ticaret kafası!

ŞİRİN BİR MEKAN

Zuma’nın yeni adresi çok şık, çok klas

Japon mutfağının ödüllü restoranlarından Zuma’nın Londra ve Hong Kong’tan sonra dünyadaki üçüncü şubesi, 2008’de Ortaköy’de açılmıştı... Yemekleri kadar manzarasıyla da beğenilen, benim de pek bayıldığım Zuma, yer değiştirdi. Artık İstinyePark’ın, lüks markaların yer aldığı meydanında. Bu değişikliğin farklı sebepleri olduğu konuşuldu... Ortaköy Zuma’da öğlen yemeklerinin boş geçmesi...

Semtin, Zuma müşterisi için zor bir lokasyon olması. Ve İstinyePark’a hereket gelmesinin istenmesi.. Sebep her neyse, önceki gece İstanbul’un bütün ünlü simalarının katıldığı İstinyePark Zuma açılışı gerçekleşti. Yeni mekan da eskisini aratmıyordu. Bir kere içeri girdiğiniz anda, sizi yurt dışında hissettiriyor. İnsana iyi gelen bir ambiyansı var. Zuma’ya özgü lezzetler, usta izleyebileceğiniz yaz-kış günü ile Ayrıca öğle saatlerinde iş yemekleri ve alışveriş molası verenler için set menüler de hazırlanmış. Bu yeni adresi sevdim, tavsiye ederim.

ŞİRİN BİR HABER

‘Kol Böreği’ ödül getirecek!

Batman’da çıkan günlük Yön Gazetesi, bir süredir ilginç bir protestoya imza atıyordu... Batman’da kamu kurumlarında yaşanan aksaklıkları gündeme getirdikleri için baskı gören ve haklarında dava açılan gazete yönetimi, haftalarca manşetten yemek tarifi vermeye başladı. ‘Kol Böreği’, ‘Vali Kebabı’, ‘Vezir Parmağı’ gibi yemek tariflerini manşetten paylaşan gazetenin protestosu dikkat çekti ve gazetenin Yazıişleri Müdürü Ferit Tunç, ‘Dünya İfade Özgürlüğü Ödülü’ne aday gösterildi. Peki nedir bu ödül? İngiltere merkezli ’Sansür Endeksi’ (Index on Censorship) örgütü her yıl, dijital aktivizm, gazetecilik, sanat, kampanya olmak üzere dört ayrı dalda ödül veriyor. Önemli isimlerden oluşan seçici bir heyet, dünya çapında 20 kişi ve organizasyona ödül veriyor. İşte bu yıl, gazetecilik kategorisindeki adaylardan biri de Ferit Tunç. Umarım bu ödül Batman’a gider. Yerlerde sürünen basın özgürlüğüne karşılık, şahane bir karşılık olurdu belki de.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder