Dünya Somali radyoları müziği kesti

Somali radyoları müziği kesti

Paylaş
Somali radyoları müziği kesti

Ülkedeki birçok radyo istasyonu, radikal Hizbul-İslam örgütünün baskısıyla müzik yayınlarını durdurdu

Somali'deki radyo istasyonlarının çoğu, radikal İslamcı Hizbul-İslam örgütünün baskısıyla, müzik yayınlarını durdurdu. 13 istasyondan sadece ikisi müzik yayımlayacak. Örgüt, müzik yayınlarının İslam'a aykırı olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Radyo istasyonlarının yetkilileri, hayatlarını riske atmamak için bu yasağa uymak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Somali'nin başkenti Mogadişu'daki BBC muhabiri Muhammed Ulad Hasan, bunun Afganistan'da Taliban dönemindeki yasakları andırdığını ifade ediyor. Daha önce ülkenin bazı bölgelerinde militanlar, halkın film ve futbol maçları izlemesini yasaklamış ve erkeklere sakal zorunluluğu getirmişti.

Somali'de 1991'den bu yana etkin bir hükümet yok ve ülkenin büyük bir bölümü radikal İslamcı örgütlerin denetiminde.

İki radyo kaldı

Afrika Birliği tarafından desteklenen ve Birleşmiş Milletler'in mali yardımlarıyla ayakta duran geçiş hükümeti ise sadece Mogadişu'da söz sahibi.

BBC muhabiri Muhammed Ulad Hasan, Hizbul-İslam örgütünün müzik yasağını radyo istasyonlarına 10 gün önce ilettiğini, 15 radyodan ikisi dışında hepsinin yasağa uymaya başladığını söylüyor.

Haberin Devamı

Muhabirimize göre, sadece hükümetin denetimindeki bir radyo istasyonuyla merkezi Kenya'da bulunan BM destekli başka bir radyo müzik yayınlarına devam ediyor.

Geçen ay ülkedeki en büyük radikal İslamcı örgüt olan Eş-Şebab, Mogadişu dahil Somali'nin güneyindeki beş kentte BBC'nin verici istasyonlarını kapatmıştı.

(BBC)