Dünya Son dakika! Alaska'da 7.9 büyüklüğünde deprem

Son dakika! Alaska'da 7.9 büyüklüğünde deprem

Paylaş
Son dakika! Alaska'da 7.9 büyüklüğünde deprem

Amerika'nın Alaska eyaletinde 7.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından tsunami uyarısı yapıldı ancak birkaç saat sonra bu uyarı kaldırıldı. Sarsıntının merkez üssü, Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alıyor

POSTA.COM.TR


ABD’nin Alaska eyaletinin Kodiak bölgesinde 7.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin deniz altındaki merkez üssünün, Kodiak bölgesinin 280 kilometre güneydoğusunda olduğu kaydedildi.

Depremde ölü ya da yaralı olup olmadığına dair henüz bir bilgi bulunmuyor.


TSUNAMİ UYARISI İPTAL EDİLDİ


Alaska ve Kanada'nın bazı bölgeleri için tsunami uyarısı yapılırken, ABD'nin batı kıyılarının tamamında da alarm durumuna geçildi. Ancak sarsıntıdan birkaç saat sonra tsunami uyarısı kaldırıldı



'İÇ BÖLGELERE YA DA YÜKSEK YERLERE KAÇIN' ÇAĞRISI


Alaska Meteoroloji Müdürlüğü tarafından bölge halkına yollanan cep telefonu mesajında, "Acil durum alarmı! Kıyılarımızda tsunami tehlikesi var. Yüksek yerlere çıkın ya da iç bölgelere gidin" ifadesi kullanılmıştı.


'ÇOK YIKICI ETKİSİ OLABİLİR'


Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Elimizde olan bütün veriler, bu depremin tetikleyebileceği tsunaminin, merkez üssünden çok uzaktaki kıyı bölgelerinde bile yıkıcı etkisi olabilir" denmişti.


10 KM DERİNLİKTE


Yerin 10 kilometre altında gerçekleşen depremin ardından tsunami uyarısı yapıldı. Gelen ilk bilgilerde, depremin 20 kilometre derinlikte gerçekleştiği bildirilmişti.

BÜYÜKLÜĞÜ 8.0'DAN 8.2'YE, EN SON DA 7.9'A GÜNCELLENDİ


Depremin büyüklüğü ilk başta 8.0, daha sonra 8.1 olarak açıklanırken, Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin büyüklüğünü 8.2 olarak güncellemişti. Son olarak depremin büyüklüğü 7.9 olarak açıklandı


MERKEZ ÜSSÜ PASİFİK ATEŞ ÇEMBERİ ÜZERİNDE!


Sarsıntının merkez üssü, Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alıyor.

Dünyada en çok depremin meydana geldiği söz konusu fay hattı, yeryüzünün en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boya kat ediyor. Tarihteki en büyük depremlerin neredeyse tamamı bu hat üzerinde gerçekleşti.



ALASKA NEREDE?


Alaska, Amerika Birleşik Devletleri'nin yüzölçümü olarak en büyük ve nüfus olarak da en küçük eyaleti...

30 Mart 1867 tarihinde Rus İmparatorluğu'ndan 7,2 milyon dolar karşılığında satın alınan Alaska, oldukça soğuk bir iklime sahip.

1 milyon 718 bin kilometre kare yüzölçümü bulunan Alaska'da 2016 verilerine göre 741 bin 894 kişi yaşıyor.

Alaska, ABD'ye 3 Ocak 1959 tarihinde 49. eyalet olarak resmi olarak katıldı.

Alaska, 1968 yılında Kuzey Kutbu kıyı ovasında petrol ve doğal gaz yatakları bulunmasıyla daha da gelişti.

Haberin Devamı