Gündem Son dakika! Bakanlık açıkladı: Adana'daki ekmeklerde GDO yok

Son dakika! Bakanlık açıkladı: Adana'daki ekmeklerde GDO yok

Paylaş
Son dakika! Bakanlık açıkladı: Adana'daki ekmeklerde GDO yok

Adana'da bir firmanın ekmek katkı maddesinin analizinde GDO’lu soya maddesi çıkması üzerine soruşturma başlatılmıştı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmeklerden alınan numunelerde GDO'ya rastlanmadığını açıkladı

Adana’da bir gıda firmasının ürettiği, ekmeği olduğundan hacimli gösteren ve geç bayatlatan ekmek katkı maddesinden GDO'lu soya çıkması sonrasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçmiş söz konusu ürün ve Adana'daki fırınları sıkı denetim altına alınmıştı. Denetim kapsamında alınan pek çok numune laboratuvara gönderilmişti.


FARUK ÇELİK: ADANA'DA EKMEKTE GDO YOK


İddialar üzerine pek çok fırından ve katkı maddeleri üreten firmalardan da örnekler alındığını söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bugün yaptığı açıklamada "Adana’da ekmekte herhangi bir GDO tespit edilmemiştir" dedi.


"GDO'LU KATKI MADDESİ ÜRETEN 1 FİRMA VAR"


Geçmişte ve son dönemde yapılan incelemelerde de ekmekte GDO tespit edilmediğini vurgulayan Faruk Çelik, "Katkı maddesi üreten 5 firma var. Onlarla ilgili de gerekli incelemeyi yaptık. Onlardan da 4 firmada GDO söz konusu değildir. Katkı maddesi üretmek serbest ama GDO’suz olması kaydıyla üretebilirsiniz. Bu çerçevede yaptığımız son incelemede 5 firmanın 4’ünde rastlanmamıştır. Bahse konu bir firmayla ilgili GDO tespiti yapılmıştır, gerekli adli işlemlerde yapılmıştır. Vatandaşlarımız bu konuda emin ve rahat olmalarını rica ediyorum." ifadelerini
kullandı.


'VATANDAŞIMIZIN EKMEĞİYLE OYNATMAYIZ'


Faruk Çelik daha önce yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımız müsterih olsun. Hiç kimsenin halkımızın en temel besin maddesi ekmekle oynamasına izin vermeyiz" ifadesini kullanmıştı.

Bakan açıklamasında, Türkiye genelinde 2016-2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapıldığını ve bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildiği bilgisini de vermişti.


Canan Karatay'dan GDO'lu ekmek açıklaması



Önemli uyarı: Raf ömrü uzun ekmeklerde katkı maddesi var



Tarım Bakanlığı'ndan GDO'lu ekmek açıklaması