Gündem Son Dakika...Başbakan Yıldırım'dan IKBY referandumu ve Almanya seçimleri açıklaması

Son Dakika...Başbakan Yıldırım'dan IKBY referandumu ve Almanya seçimleri açıklaması

Paylaş
Son Dakika...Başbakan Yıldırım'dan IKBY referandumu ve Almanya seçimleri açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin referandumuyla ilgili açıklama yaptı. Öte yandan Neçirvan Barzani'den Başbakan Yıldırım konuşurken bir açıklama geldi. Barzani, "Türkiye'nin bizi anlamasını bekliyoruz. Referandum asla 26 Eylül' de Kürdistan devletini ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor" dedi.

İşte Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları...

Bu referandum dünyanın tüm uyarılarına rağmen yapılıyor. Biz açıkça ifade ettik bu referandum gayri meşrudur. Sonuçları tanınmayacaktır. Barış ve istikrara katkısı olmayacak sorunları daha da artıracaktır. Türkiye elini kolunu bağlayıp bekleyecek değil. 3 boyutta çalışmalarımız olacak. Biri ekonomik boyutta, ikincisi siyasi diplomatik alanda çalışmalar, üçüncüsü güvenlik ve askeri boyutta yapacağımız çalışmalar. Hoş olmayan gelişmeler olacak.


"SICAK ÇATIŞMAYA ZEMİN HAZIRLADI"


Anayasayla tanınmış sınırlar dışında da bu referandumu yapma inadı sıcak bir çatışmaya zemin hazırlamıştır. Bizim hedefimiz bölgede yaşayan insanlar değil. Ulusal güvenliğimize karşı tehdit olarak gördüğümüz referandum konusunda inat edenlerdir. Kürtlerle bunları birbirinden ayrı tutalım. Kitır merkezi hükümettir.


"MACERAYA GİRMEYİZ"


Askeri ayağı meselesi şu; 40 yıldır terörle mücadelemiz var. Biz sınırlarımızın güneyindeki PKK terör kamplarına her zaman hava harekatı yapabiliriz yapıyoruz da.Bundan sonrası bizim aldığımız kararlara karşı, diyelim ki hudut kapısından Bağdat'a geçiş yapacağız, buna engelleme oluşursa gerekli güvenlik tedbirlerini almak zorundayız. Bunu da Irak Merkezi hükümetin koordinasyonuyla yapacağız. Durup duruken maceraya girmeyiz ama tehdit olursa karşılığını veririz.

Vatandaşlarımıza buralara gidişlerle ilgili seyahat uyarısı yaptık.

Sınırdaki tatbikata Irak da katılacak. Bunu Irak'la beraber yapmamız lazım. Nihayet Irak'ın toprağıdır. İran'la farklı bir işbirliği var, tatbikata katılma şeklinde değil.


"HİÇ BİR ŞEKİLDE MEŞRU DEĞİL"


Bizim için güney kara hudutlarımızda bir statü değişikliği ister Irak'ta ister Suriye'de kabul edilemez. Bunu sınırlarımıza tehdit olarak görüyoruz. Hiç bir şekilde böyle bir referandum bizim açımızdan meşru değildir, yapılmamalıdır. İsrail'in kenedi hesapları var. Bölge İsrail konumunu güçlendirmek için konjonktürel açıklamaları yapıyor.


"SAVAŞA GİRMİYORUZ"


Biz savaşa girmiyoruz, ülkemizi ilgilendiren konularda tedbir alıyoruz. Vatandaşlarımız rahat olsun savaşa falan girdiğimiz yok.


BARZANİ'DEN AÇIKLAMA


Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları sırasında ;"Türkiye' nin bizi anlamasını bekliyoruz. Referandum asla 26 Eylül' de Kürdistan devletini ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor" şeklinde konuştu.


"BUNDAN BÖYLE MUHATABIMIZ BAĞDAT"


Yıldırım şöyle devam etti:

Bundan böyle muhatabımız Bağdat olacak. Anayasada tanımlanan hakkını da kaybetti.


ALMANYA KRİZİ


Sayın Merkel'e yazılı tebrik mesajı gönderdim. Birinci parti oldu ama tek başına iktidar olamadı. Biraz da önceki seçime göre oy kaybetti ama yine birinci parti. Büyük koalisyon olmayacak. Türkiye ile uğraşmanın seçime yararı olmadığı gibi zararı oldu. Hollanda da yaptı kaybetti. Artık seçim bitti geçim havası başladı. Almanya'nı yapacağı iş PKK'ya FETÖ'cülere müsamahayı bırakacak. Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için buna ihtiyaç var. Burada kayda değer davranış değişikliğine ihtiyaç var. Artık seçim öncesi olan biten bir kenara bırakılarak yeni bir sayfa açılarak ilişkilerin tamir edilmesi lazım.


ABD İLE İLİŞKİLER


Amerika farklı bir ülke. Karar mekanizmaları çok değişik. Korumalarla ilgili muamele, FETÖ'ye bakış açısı, Suriye'de Türkiye'ye tehdit olan unsurlara bakış açısı gibi konuların peşini bırakmayacağız. Duygusal hareket etmeye gerek yok.


KADİR TOPBAŞ'IN İSTİFASI


Bir kere istifa tek taraflı bir iradedir. Bundan doğal bir şey yok. Arka planında zihninde ruh dünyasında ne var ne yok ben bilemem. Kadir beyle konuştum. İstifa edeceği konusunda bana bilgi verdi sadece. Yerine ilçe belediye başkanlarından biri gelir muhtemelen. Perşembe günü 28 Eylül'de İBB Meclisi toplanacak seçim yapacak. Bir arkadaşımız boşalan koltuğu dolduracak.

(Yıldırım'ın İBB Başkanı olacağı iddiaları) Koltuk boşaldı biri gelip oturacak bizi nereye koyacaksın? Bizim de burada iyi kötü işimiz var.


TEOG KONUSU


TEOG bir sistem değil. Sistem değişikliği yok. Çocuklar bunaldı. TEOG kalkınca bütün öğrenciler büyük bir bayram havasında. Benim torunum da 'Dede teşekkür ederim TEOG'u kaldırdın' dedi. Ben 'Kızım senin ne işin var TEOG'la?' dedim. O da 'Sıra bana da gelecek' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı 3 çözüm üretiyor. Birinci yöntem her lise kendi sınavını yapabilir. İkinci yöntem ortaokul sertifikasyon sistemi. Üçüncü de ortaokul bazlı yerleştirme.

8. sınıflar yeni sistemle liseye gidecek.


EKONOMİK GELİŞMELER


2017 büyüme hedefi yüzde 5.5 olacak. İşsizlik oranı 2017'de 10.8

Taşeronlarla iligli konuyu en geç bu yılın sonunda karara bağlamış olacağız.Taşeron vatandaşlarımız endişe etmesin. Devletle bağları kurulacak bir şekilde çalışmaya devam edecekler.

(Varlık fonu) Yeni Başkan haftaya atanabilir.


FETÖ İLE MÜCADELE


Devam eden davalar var. Bana kalırsa darbeden sonra 1 ay içinde hepsinin ipini çekerdik. Ama işte hukuk. Uzuyor uzuyor milletin keyfi kaçıyor. Yıl sonuna kadar umutları kesilir. Tutuklu sayısı 50 bin 400 civarında. Adli kontrolle çıkan bir o kadar. Yakalama kararı verilen 8 bin 765. Açılan dava 4 bin 971.

Terörle mücadelede de örgüte katılım yüzde 85 azaldı.


AKŞENER'İN KURACAĞI PARTİ


Yani rahmetli Demirel'in lafı var ya 'Doğmamış çocuğa don biçmek.' Kimin ne yapacağı çok ilgli alanımız değil. Tabi ki herkes siyasi parti kurabilir. Vatandaş hepsini dinleyecek önündeki malzemeye bakacak ona göre karar verecek. 2019'da da bir tereddüt görmüyorum. Partimizdeki metal yorgunluğunu yanlış okumamak lazım bu yaz yorgunluğuna benzer gelir geçer.

(Erken seçim olacak mı?) Yok dedik ya. Olağanüstü bir şey olursa bir şey diyemem. Seçim tarihleri belli.