Gündem Son Dakika...Çavuşoğlu Suriye konulu Astana toplantısında gazeteciye çok sert çıktı

Son Dakika...Çavuşoğlu Suriye konulu Astana toplantısında gazeteciye çok sert çıktı

Paylaş
Son Dakika...Çavuşoğlu Suriye konulu Astana toplantısında gazeteciye çok sert çıktı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Suriye konulu dışişleri bakanları toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yerel bir gazetecinin sorduğu soruya sinirlenerek, "Kim olduğunuzu bilmiyorum ama sorduğunuz soruda sizi FETÖ'cü gibi gördüm. Bu ağza cevap verme gereği duymam. Biz Afrin konusunda gerekli açıklamaları yaptık" dedi. Daha sonra isminin Baglan Omarov olduğu öğrenilen Kazak gazetecinin, FETÖ tarafından kurulduğu belirtilen Kazak Türk Lisesi Mezunu olduğu ortaya çıktı

Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirilen Suriye konulu toplantı sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif beraber ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı ve İsviçre'de FETÖ ile iltisaklı olduğu iddia edilen bir iş adamının kaçırılması girişimiyle ilgili soru soran bir gazeteciye tepki gösterdi.



Gazeteci, Çavuşoğlu'na Afrin harekatının Suriye'nin egemenliğine zarar verip vermediğini ve FETÖ şüphelisi iş adamını kaçırma girişimine Türk diplomatlar dahil olup olmadığı konusunda 2 soru sordu. Gazetecinin ismini ve çalıştığı yeri isteyen Çavuşoğlu'na "Yerel gazeteciyim" cevabı geldi. Çavuşoğlu sözlerinin devamında "Biraz FETÖ'cü gibi gördüm sizi. FETÖ ağzı ile sorulan sorulara cevap vermem. Afrin konusunda açıklamaları yaptık" demekle yetindi.


O GAZETECİ FETÖ OKULUNDAN MEZUNMUŞ


Sabah gazetesinin haberinde ise Kazak gazetecinin isminin Baglan Omarov olduğu belirtildi.

Omarov'un FETÖ tarafından kurulduğu belirtilen Kazak Türk Lisesi Mezunu olduğu, FETÖ yanlısı paylaşımlarda bulunduğu ve Omarov hakkında Kazakistan yetkililerinin uyarıldığı kaydedildi.

Uzun süredir FETÖ ile mücadele eden Kazakistan yönetimi 15 Temmuz darbe girişiminden sonra örgütün okullarının kapatılması konusunda harekete geçmişti.

İşte Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları...

Teröristleri elbette etkisiz hale getirmek önemlidir. Teröristlerin Suriye'nin misyonuna saldırması da kabul edilemez. Ama teröristleri yok etmek için Doğu Guta'da sivil terörist herkesi vurmak doğru değildir. Bir an önce insani yardımların ulaşması konusunda kararlı olunması lazım. Suriye halkına yardımcı olmaya devam edeceğiz.

Sadece Doğu Guta'da değil tüm kuşatılmış bölgelerde her yerde sivilleri konusundan hassasiyetimiz var. Bugüne kadar sivillerin ölmemesinin nedeni hassas yaklaşımımız. Terör örgütleri nerede olursa olsun etkisiz hale getirilmelidir.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un açıklamaları...

(BM'nin tepkisizliği)
Az önce Moskova'dan bir telefon aldım. Ciddi sorunlar var Doğu Guta'da. Halk oradan çıkmaya çalışıyor. Doğu Guta'da bu bölgenin içine insani yardım ulaşmaya başladı bu çok önemli. BM dün önemli mitarda yardım gönderdi. Uzun süredir BM'den böyle bir yardım alınmamıştı. Dünya insani yardımda daha duyarlı olmalı. İnsani durumla gerçekten ilgileniyorlarsa Doğu Guta'dan kurtulmaya çalışanlara bir an önce yardımda bulunmalarını istiyorum. Soçi'de bazı anlaşmalara varılmıştı. Anayasa komitesi kurulacaktı. Suriye'deki bütün grupların dahil olduğu bir süreç olmalı. Suudi Arabistan tek bir heyet oluşturma çağrısında bulundu. Anayasa komisyonunun kurulmasının zaman alacağını söylemek istemiyorum ama zor bir süreçten bahsediyoruz. Ama bu komite kurulur kurulmaz Anayasa reformu için çalışmalara başlayabiliriz. Hükümet ve muhalefetin ortak sonuçlara varması lazım.

(Washington ve Londra'nın Rusya'ya yaklaşımları, yaptırımlar, ajanın zehirlenmesi) Biz artık buna dikkat etmiyoruz. Eskiden olduğu gibi şimdi de kayıtsız kalıyoruz. Önce seçimlere müdahale ettiğimizle ilgili söylentiler yayıldı üstelik tek bir kanıt öne sürülmedi. Hukuka hiç bir şekilde uymayan durumlara şahit oluyoruz. İngiltere mahkemeleri dahil hiç bir mahkemenin kanıt amaldığını, Rusya'nın kimyasal silahların yasaklanması konusundaki sorumluluklarını yerine getirdiği ortada. Bize yöneltilen suçlamalarla ilgili bir döküman kanıt olması gerekir ki ortada yok. Biz hiç bir zaman onların propagandası seviyesine düşmeyeceğiz.