Gündem Son dakika! Dışişleri'nden İsrail'in 'Yahudi Ulus Devleti Yasası'na sert tepki

Son dakika! Dışişleri'nden İsrail'in 'Yahudi Ulus Devleti Yasası'na sert tepki

Paylaş
Son dakika! Dışişleri'nden İsrail'in 'Yahudi Ulus Devleti Yasası'na sert tepki

Dışişleri Bakanlığı: Yahudi Ulus Devleti yasası evrensel hukuk ilkelerini ayaklar altına almakta, Filistinlilerin haklarını hiçe saymaktadır. Yasada İsrail’in işgal altında tuttuğu Kudüs’ün başkent olarak ilan edilmesi uluslararası toplum bakımından yok hükmündedir.

İsrail Parlamentosu (Knesset) tüm tepkilere rağmen İsrail’i Yahudi halkının ulusal devleti şeklinde tanımlayan Ulus Devlet Yasası'nı kabul etti. Dışişleri Bakanlığı ise şu açıklamayla İsrail'e sert tepki gösterdi:

Haberin Devamı

İsrail Parlamentosu’nda bugün kabul edilen Yahudi Ulus Devleti Yasası evrensel hukuk ilkelerini ayaklar altına almakta ve İsrail vatandaşı Filistinlilerin haklarını hiçe saymaktadır.

'KUDÜS'ÜN BAŞKENT İLAN EDİLMESİ YOK HÜKMÜNDEDİR'

Yasada İsrail’in işgal altında tuttuğu Kudüs’ün başkent olarak ilan edilmesi uluslararası toplum bakımından yok hükmündedir. Aynı yasada BM kararlarıyla hukukdışılığı defaten tescillenmiş yerleşimlerin teşvik edilmesi ise asla kabul edilemez. Yasada kendi kaderini tayin hakkının sadece Yahudilere yönelik bir hak olarak tanımlanması ise çağdışı ve ayrımcı bir zihniyetin ürünüdür.

İsrail Hükümeti tarafından Filistin’de sürdürülen işgale ve hukukdışı uygulamalara kılıf bulunmasını ve iki devletli çözüm vizyonunun ortadan kaldırılmasını amaçlayan sözkonusu yasaya uluslararası toplum tarafından da gerekli tepki gösterilmelidir.

Haberin Devamı

YAHUDİ ULUS DEVLETİ YASASI NEDİR?

İsrail Parlamentosu (Knesset) bugün, 2011’den beri üzerinde çalışılan ve büyük tartışmalara yol açan Ulus Devlet Yasası'nı, 55 ’hayır’ oyuna karşılık 62 ’evet’ oyuyla kabul etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, oylamadan sonra Knesset’e gönderdiği mesajda "Bu, Siyonizm ve İsrail Devleti’nin tarihinde belirleyici bir an" dedi.

Öte yandan Knesset’teki Arap milletvekilleri yasanın kabul edilmesinin ardından büyük tepki göstererek, "ırkçı" olduğunu ve uluslararası yasalarla insani ilkelere aykırı olduğunu söyledi. Yasa, Yahudileri 1’inci sınıf vatandaş statüsünde görülmesini sağlarken, Arapça’nın da resmi dil olmasını yürürlükten kaldırıyor.

Yaklaşık 8 milyonluk nüfuslu ülkede yaşayanların yüzde 74’ü Yahudi iken yüzde 26’sı Araplardan oluşuyor.

11 PRENSİPTEN OLUŞAN YASA ŞÖYLE:

Madde 1: İsrail, Yahudi halkının kendi kültürel ve tarihi miraslarına göre hür iradelerince haklarını yerine getirdiği Yahudi halkının vatanıdır.

Madde 2: Devletin adı, İsrail’dir. Bayrakta, beyaz zemin üzerine iki yatay mavi şeridin ortasında mavi Davut Yıldızı vardır. Ulusal marş, Hatikvah’tır.

Madde 3: Kudüs’ün tamamı İsrail devletinin başkentidir.

Madde 4: Resmi dil, İbranicedir. Arapçanın özel statüsü vardır.

Madde 5: Yahudi göçmenler her zaman kabul edilmeye devam edilecektir.

Haberin Devamı

Madde 6: Yahudi devleti, Yahudi halkının yakınlığını pekiştirmek için Yahudi Diasporasıyla birlikte hareket eder. Devlet, yurt dışındaki Yahudilerin kültürel, tarihi ve dini mirasını korumak için harekete geçmelidir.

Madde 7: Devlet, Yahudi yerleşimini milli bir değer olarak görmektedir ve Yahudi yerleşimcileri teşvik etmek için harekete geçmelidir.

Madde 8: Devletin resmi takvimi, İbrani takvimidir. Miladi takvim de İbrani takvimiyle kullanılır.

Madde 9: Bağımsızlık günü resmi bayramdır. İsrail Savaşları, Holokost ve Kahramanlık Anma Günü, devletin resmi günleridir.

Madde 10: Dini bayramlar, tatil günüdür. Yahudi olmayanlar da bu günlerde tatil yapabilirler.

Madde 11: Yasaları sadece Meclis oy çoğunluğuyla değiştirebilir.