Gündem Son Dakika...HDP'li Osman Baydemir ve Selma Irmak'ın vekillikleri düşürüldü

Son Dakika...HDP'li Osman Baydemir ve Selma Irmak'ın vekillikleri düşürüldü

Paylaş
Son Dakika...HDP'li Osman Baydemir ve Selma Irmak'ın vekillikleri düşürüldü

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ve HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ın milletvekilliği düşürüldü.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ve HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ın milletvekilliği düşürüldü.

AA'nın haberine göre; TBMM Genel Kurulu'nda, Baydemir ve Irmak'ın hakkında mahkemelerce verilen ve kesinleşmiş cezalara ilişkin Başbakanlık tezkereleri okunarak, bilgiye sunuldu.

Anayasa gereğince, TBMM Genel Kurulu'nda okunan tezkerelerin ardından Baydemir ve Irmak'ın milletvekilliği düştü.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan çarptırıldığı 10 yıl hapis cezasını, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi de HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir'e polise hakaret suçundan yerel mahkemenin verdiği 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezasını onamıştı.


VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLEN HDP'LİLER


Baydemir ve Irmak ile birlikte vekilliği düşürülen HDP'lilerin sayısı 11'e yükseldi. İşte o isimler: Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk, Besime Konca, Leyla Zana, Fethat Encü, İbrahim Ayhan, Ahmet Yıldırım, Osman Baydemir, Selma Irmak.

HDP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 48'e düşmüş oldu.


BAYDEMİR'DEN İLK AÇIKLAMA


Kararı Gazete Duvar’a değerlendiren Baydemir, “Hayırlı olsun. Temsil etmiş olduğum halkın özgürlüğüne, onurlu bir barışa kavuşmasına katkı sunmaya çalıştım. Biz her fırsatta özgürlük, eşitlik için bedel ödenmesi gerekiyorsa halkımız yerine biz bedel ödemeye hazırız demiştik ve bunun için mücadele vermiştik. Demek ki faşizmi rahatsız etmişiz ve bundan dolayı da milletin bize verdiği bir yetki bugün gasp edildi. Bir kez daha bundan sonraki bütün çabam mensubu olduğum halka layık olmaya çalışmaya devam etmektir. Faşizme karşı durmak, özgürlüğü savunmak ve halkımın haklı davasını savunmak benim için bir onurdur” dedi.

“Onların okuduğu karar benim onur sertifakımdır, hayırlı olsun” diyen Baydemir sözlerine şöyle devam etti: “Şunu unutmasınlar halkın verdiğini zorbalar asla alamaz. Biz halkımızın hizmetkârıyız eğer halkımızın gönlünde bize bir yer varsa dünyanın en mesut insanlarıyız. Benim için halkımın ne düşündüğü diktatörlerin ve zorbaların ne düşündüğünden çok daha kıymetlidir. Şu anda beni hukuken tasviye ettiler. Siyasi yasaklı konumdayım. Hukuken aday olamam, siyaset yapamam… Onlar öyle sansınlar. Yaşamın, dünyanın neresinden olursak olalım ister zindanda ister başka yerde özgürlük için çaba sarf etmeye devam edeceğiz. 300 yüz yıl hapsimi istiyorlar. Biz hırsızlık yapmadık, cana kıymadık. Özgürlük, eşitlik adalet istedik. Özgürlük, eşitlik ve adalet için çaba sarf eden bütün canlara selam olsun. Herkesi 24 Haziran’da sandık başında hesap sormaya davet ediyorum.”