Gündem Son dakika! İbrahim Kalın'dan döviz ve Amerika açıklamaları

Son dakika! İbrahim Kalın'dan döviz ve Amerika açıklamaları

Paylaş
Son dakika! İbrahim Kalın'dan döviz ve Amerika açıklamaları

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Aldığımız önlemler sonrasında bir iyileşme trendi yakalandığını hamdolsun görüyoruz."açıklamalarında bulundu. Kalın, Donald Trump'la planlanan bir görüşme olmadığını da aktardı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın açıklamalarından satır başları:

Haberin Devamı

Ekonomik saldırıları aldığımız önlemlerle atlatıyoruz. Ekonomimizde iyileşme söz konusu. Bundan sonrada uygulayacağımız tedbirlerle bu iklimi koruyacağız. Dün akşamdan beri döviz kurunda yaşanan olumlu gelişmeler bu tedbirlerin faydalı olduğunu göstermektedir. Ayrıca açıklanan işsizlik rakamları da iyi gidişin açıkça belirtilerindendir.

Amerika'nın tutumundan tüm dünya rahatsız. Biz kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz. Dün açıkladığımız ABD mallarına zam kararını milletimiz de olumlu karşıladı. Biz hiçbir ülkeyle ekonomik savaşa girmek istemeyiz ama bize yöneldirilen saldırıları da karşılıksız bırakmayız.

BUGÜN MERKEL YARIN MACRON

Tüm terör örgütlerine karşı tavrımız dğişmeyecek. FETÖ ve PKK dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar göz açtırmayacağız. Terörle mücadele konusunda etkin bir mücadele devam ediyor.

Haberin Devamı

Irak Başkabanı İbadi ile de dün görüştük. Irak sınırında herhangi bir terör faliyeti iki ülke tarafından da bastırılacak.

Bugün Almanya Şansölyesi Merkel, yarın ise Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir telefon görüşmesi yapacak. Görüşme teklifleri karşı taraftan geldi.

İDLİB'İN FARKINDAYIZ

Son günlerde İdlib'de yaşanan hareketliliğin de farkındayız. Daha önce bölgede yaşanan katliamların yaşanmaması için garantör ülke olarak harekete geçeceğiz. Sivillerin çatışma ortamında kalmaması için Türkiye elinden geleni yapacak. Suriye İdlib'deki saldırgan faliyetlerinden bir an önce vazgeçmeli.

HAKKIMIZI ARARIZ

F-35'ler hakkında henüz somut bir adım yok. Türkiye F-35'lerin sadece müşterisi değil aynı zamanda iş ortağıdır. Eğer aksi yönde bir karar çıkarsa ve iş o noktaya giderse uluslararası hukuk çerçevesinde hakkımızı ararız.

ABD ürünlerine boykot çağrısını şöyle değerlendirmek gerekir. Türkiye'ye tehditle bir şey yaptıramazsınız. Amerika'nın Türk yargısına baskıyla müdahale etme çabasından vazgeçmesi gerekir.

MİLLİ PARAYLA TİCARET GÜNDEMİMİZDE

Milli paralarla ticaret yapma isteğimiz Cumhurbaşkanımızın uzun süredir diğer ülkelerle görüştüğü bir konu. Aslında bu talep sadece bizim talebimiz değil. Dolarizasyon baskısından kurtulmak isteyen ülkeler, milli parayla ticarete sıcak bakıyor. Konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor ve ilerleme kaydedildiğini de bildirmek isterim.

Haberin Devamı

Münbiç eylem planı hayat geçiriliyor. Türk ve Amerikan askerleri birbirlerinden bağımsız devriyelerini sorunsuz bir şekilde yerine getiriyorlar. Plan çerçevesinde YPG ve PYD bölgeden çekiliyor. Bölgeden bu terör örgütlerini komple çıkarmak amacımızdır.

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK

Eğer bir hayal kırıklğından bahsedeceksek biz hayal kırıklığına uğradık. Bir papaz için ilişkilerimiz bu duruma geldi. Öncesinde de PKK konusunda bizi memnun eden bir girişimde bulunmadılar. Bizim temel beklentimiz, PKK'nın Suriye koluyla bağlantısını koparmalarıdır. Ama aksiye birliklerini devam ettiler.

İkici bir konu FETÖ. Bu örgüt sayesinde Türkiye'nin çıkarlarına aykırı adımlar atılıyor. Asıl hayal kırıklığını biz yaşıyoruz. Donald Trump'la planlanmış bir görüşme yok.

Biz size ne dediysek ABD ile yapılan görüşmelerde de aynı şeyleri söyledik. Biz böyle bir gerilimden yana değiliz. Ama Türkiye'nin yargı bağımsızlığına bir müdahele karşılıksız kalamaz. Halkbank'ın haksız süreci de devam ediyor. Suçsuz yere bir vatandaşımız orada. Eğer Amerika bu konular hakkında olumlu bir adım atarsa, biz de karşılık veririz.

Haberin Devamı

KRİZİ FIRSATA ÇEVİRECEĞİZ

Türkiye bu süreçten güçlenerek çıkacaktır. Bu süreci hepbirlikte, tüm parti liderlerinin olumlu açıklamalarıyla dahi atlatacağız. Bu süreç kesinlikle aşılacaktır. Dersler çıkaracağız. Dolar baskısından kurtulmak için Türkiye bu krizi fırsata dönüştürecektir.

İdlib'den bir göç dalgası beklemiyoruz.