Gündem Kadir Topbaş istifa etti

Kadir Topbaş istifa etti

Paylaş
Kadir Topbaş istifa etti

İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş 2004’ten bu yana 13 yıldır aralıksız olarak yürüttüğü görevinden dün istifa etti. Kadir Topbaş “İnsan adam yerine konmamayı affetmez” dedi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Hicri yılbaşının tüm İslam alemine ve insanlığa hayırlar getirmesi dileğinde bulundu.

Partisinin ve genel başkanının uygun görüp, 2004 yılında İBB başkanlığı görevini kendisine tevdi ettiklerini ifade eden Topbaş, şöyle konuştu:

'HEP EMANET OLARAK BAKTIM'

"Özellikle sayın genel başkanıma, partimin her kademesindeki görevlilerine teşekkür ediyorum. Beni İstanbul sathına çıkarttılar, buradan Türkiye ve dünya tanıdı ve İstanbul gibi emanet bir şehre, müjdelenmiş bir şehre başkanlık yapma onurunu bana yaşattılar. Bundan dolayı yanımda duran, destek veren, bana gönlünde yer ayıran herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Üzerimde hakları var bunu biliyorum. Hatırlarım dün gibi hemen şurada medya kayıtlarımızda vardır, bundan 13 yıl 5 ay 20 gün önce yine bir cuma günü dönemin belediye başkanlığını yapmış olan Ali Müfit Gürtuna'dan mührü almak üzere buradaydım. O zaman konuşmalarımda ifade ettim, 'emanet bir şehir ve emaneti devralıyorum, emanetin ne olduğunu bilenlerdeniz' dedim. Bütün siyasi hayatımda ve buradaki görev sıramda da hep emanet olarak baktım."

'HATA İLE İHANET BİRBİRİNE KARIŞTIRILMAMASI GEREKİR'

Kendi kişisel iş hayatından daha çok İBB başkanlığı görevine zaman ayırdığını aktaran Topbaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Zaman zaman söylerim, çocuklarımızı hırsız gibi sevdik, evimize hırsız gibi gittik, yemeğimizi, içmemizi, ibadetimizi dahi zaman zaman aksattık ama görevimizi asla aksatmamak üzere çalışmalarımızı ortaya koyduk. Çünkü büyük bir sorumluluk aldık. İstanbul affedilemeyecek hatalar olursa 'farklı konuşulur' arkamızdan. Bunu biliyorduk ve bu emanet şehirde bu görevi yapmaya çalıştık."

Topbaş, görevi sırasında hata yapmamaya özen gösterdiklerini ifade ederek, "Çünkü biliyoruz ki hata yaparsak telafisi zordur. Özellikle ifade etmek isterim ki hata ile ihanet, birbirine karıştırılmaması gerekir. İhanet edenler asla affedilemez. Asla affetme duygusunu gösteremeyiz. Görevim sırasında çok değerli meclis üyelerim, belediyemin değerli çalışanları, üst düzey yetkilileri ve işçilerimiz, herkes ve özellikle dönemimde il başkanlığı yapan başkanlar, son başkan olarak da sayın Selim Temurci ile birlikte partimin her kademesinde mahallesine kadar, ilçesine kadar bir gönül bağı içerisinde bu kente hizmet etmeye çalıştık." dedi.

'YORGUN DEĞİLİM'

İstanbul'un altında, metrolarıyla raylı sistemleriyle ulaşım ağları başta olmak üzere her alanda ciddi yatırımlar yaptıklarını anlatan Topbaş, "Gerçekten bir kuruşa muhtaç olan belediye, şu anda günü gelmiş bir lira borcu yok. Borçlu bir belediye bırakmıyorum, bunu özellikle ifade etmek isterim. Bu süreçte kendisinden istifade ettiğim sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, bakanlarımıza çok teşekkür ederim. Parti mensuplarıma özellikle teşekkür ediyorum, beni hiç yalnız bırakmadılar. Şunu da söyleyeyim, hayatımda yorgunluk kelimesini asla kullanmadım. Hiçbir yerde yorgunum demedim." diye konuştu.

'KIRGINLIĞIM YOK'

Bugün itibariyle buradaki başkanlık görevim için müsade istiyorum. Görevimi bırakıyorum ama partimi bırakmıyorum.

Yüce rabbime hamd ediyorum. Böyle bir şehir bir başka şehir. Türkiye’deki tüm belediye başkanlarının abisi oldum. Bu şehir beni Dünya belediyeler Birliği Başkanı yaptı. İnsanlar çok şeyi affeder adam yerine konmamayı affetmez. İstanbullulara tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Muhalefet buradan siyaset üretmek istiyor. Buna fırsat vermem. Ben bugün belediye başkanlığından istifa ettim.​

Kırgınlığım yok, partimin üyesiyim.

Çocuklarım, torunlarım bayram ediyor, öyle uygun gördüm.

ÜÇ SEÇİMİ KAZANMIŞTI

8 Ocak 1945’te Artvin’de doğan Kadir Topbaş, İstanbul İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldu. Topbaş, 1972’de Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni, 1974’te Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. 1994-1998 arasında dönemin İstanbul Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanı olan Topbaş 1999’da Beyoğlu Belediye Başkanı seçildi. 28 Mart 2004’te AK Parti adayı olarak İstanbul Belediye Başkanı seçilen Topbaş, 2009 ve 2013’te yeniden seçildi.


DAMADI FETÖ TUTUKLUSU


Kadir Topbaş’ı istifaya götüren süreçte en yıpratıcı konu damadı, Ömer Faruk Kavurmacı’nın FETÖ’den tutuklanması olmuştu. 8 Eylül 2016’da tutuklanan Kavurmacı, sağlık sorunları gerekçesi ile geçen 3 Mayıs’ta tahliye edilmişti. 16 Haziran’da tekrar tutuklanan Kavurmacı’nın 15 yıl hapsi isteniyor. Kadir Topbaş’ın 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Amerika’da olması eleştirilere neden olmuştu.

VEKİL BAŞKAN KİM OLACAK?


İstifasının ardından 2019’daki yerel seçimlere kadar İstanbul Belediye Başkanlığı’na vekalet edecek isimin kim olacağı merak konusu oldu. Yeni başkan belediye meclisi üyeleri arasından seçilecek. Belediye Meclisi 1’inci Başkanvekili Ahmet Selamet ile 2’nci Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ en güçlü adaylar olarak görülüyor. Bu isimlerden Göksel Gümüşdağ’ın adının öne çıktığı belirtiliyor.


KADİR TOPBAŞ KİMDİR?

​8 Ocak 1945 senesinde dünyaya gelen Kadir Topbaş aslen Artvinlidir. Doğduğu günden bugüne İstanbul'da yaşayan Topbaş İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Lise öğrenimini Işık Lisesi'nde başlayıp İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde tamamladı.

1972 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden, 1974 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. “Hidiv Kasrı ve Boğaziçi Sivil Mimarisindeki Yeri” konulu doktora tezini, İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü’nde tamamlamıştır.

Bir süre "serbest mimar" olarak çalışan Kadir Topbaş 1994 senesi ile 1998 senesi arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yapmıştır. 1999 senesinde Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na seçilen Kadir Topbaş, 28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AK Parti’den aday oldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi.

TAÇ Vakfı (Tarih ve Çevre Vakfı) mütevelli heyeti ve yönetim kurulu üyesi olan Topbaş, evli ve üç çocuk babasıdır.


AK Parti'den Kadir Topbaş'ın istifası için ilk değerlendirme