Gündem 'Menfez Paşası' Zekeriya Kuzu tüm salonu şoke etti!

'Menfez Paşası' Zekeriya Kuzu tüm salonu şoke etti!

Paylaş
'Menfez Paşası' Zekeriya Kuzu tüm salonu şoke etti!

FETÖ'nün "suikast timi"nde yer alan ve Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında örgütün Çiğli imamı olduğu ve Çiğli Ana Jet Üssü’ndeki lakabı ‘Paşa’ olduğu iddia edilen Zekeriya Kuzu savunmasını yaptı

Zekeriya Kuzu savunmasında, emniyette verdiği ifadesini reddetti. Baskı altında verdiği ifadesinin yüzde 99’unu genel kültür ve aklında kalanlara göre kendi kurguladığını söyledi.

"İNSAN KURTARMAK İÇİN 30 YILDIR EĞİTİM ALDIM"

Zekeriya Kuzu ifadesinde, 'İnsan kurtarmak için 30 yıldır eğitim aldım. Başarılı operasyonlar yaptım. 2006 yılından sonra da yıldızım parladı. Ben devletin çıkarlarını yaşadıklarıyla ispat etmiş bir insanım. Kişisel çıkarları için bazı kişiler hakkımda örgüt elemanı gibi ismimi çıkardı. Ben inançlı bir insanım, ülkücüyüm. Bazı kişilerin 30 Ağustos’ta ordudan atılacakları söyleniyordu. Bu şakaydı sonradan herkes konuşmaya başladı. Şakaydı ciddi oldu. FETÖ üyeliğine gelince 1 dolarla başlayayım. İki oğlum vardır. Birisi benim soyadımı taşıdığı için tutuklandı diğeri de yurtdışında eğitim görüyordu ama bunlar olunca çıkamadı. Benim oğlumun para koleksiyonu vardı. Oğlum bana 1 dolar verdi. O 1 dolar oradan cüzdanımda kaldığını düşünüyorum.”



"ZAMAN ZAMAN SOHBETLER YAPARDIK"

İfadesinde FETÖ ile bağlantısı olan kişi ile ilgili ise; “Ben bir baba olarak İzmir gibi bir yerde çocuğum uyuşturucuya bulaşmasın gibi kaygılarla, gittiği dershanedeki Arif’le tanıştım. Evlerine gittim ama sadece oğlunu düşünen bir baba olarak yardımcı olabilir diye. Arif’le zaman zaman sohbetler yapardık. Ama sadece baba olarak çocuğum için. İfademdeki risale okumak konusunu da ben kurguladım. Arif ve Yavuz isimli kişiyle de dini sohbetler yapmadım. Arif sadece Fetullah Gülen’in milliyetçi olduğunu söylüyordu. Diğer anlattıklarımı genel kültür ve aklımda kalan kırıntılara göre ben kurguladım. ” bilgisini verdi.

"DÜŞMANIM ÇOKTU"

Üs imamı olduğu yönündeki iddialarla ilgili Kuzu, “Üs astsubayı olduğum için düşmanım çoktu. Çiğli imamı olduğum doğru değil. FETÖ’cü değilim. Hiçbir zaman hiçbir kademesinde bulunmadım. Baskı altında bunları söyledim. İfademdeki 57 kişilik listedeki isimlerin bazılarını ben yazdım bazıları da emniyette bana yazıldı verildi.Avukatım da görme engelliydi. İfademin altında nereye imza atacağı ona gösterildi ve imzaladı” diye konuştu.

Kuzu, Muhsin Yazıcıoğlu kazasına kurtarmak için gitmek istemediği konusunda basında çıkan iddiaların da gerçek olmadığını söyledi.

Hürriyet/Banu ŞEN


Zekeriya Kuzu 'menfez paşası' olarak biliniyor. Marmaris'te yol üzerindeki bir menfezde saklanırken yakalanmıştı.

ZEKERİYA KUZU İLK İFADESİNDE NELER SÖYLEMİŞTİ?

FETÖ ile 2007'de teması olduğunu ifade eden Zekeriya Kuzu ilk ifadesinde şunları söylemişti: "2007 yılında yapı ile temasım oldu. Bu kişiyle zaman zaman personel ile ilgili benden bilgi alıyordu. Benim ya da onun evinde buluşuyorduk. Astsubaylar isteklerini ve şikayetlerini bana söylüyorlardı. Ben de bunları üs komutanına iletiyordum. (FETÖ'deki kişi) Bana verdiği bilgilerin çoğu doğru çıkıyordu. 'Dışarıda birbirimizi görsek bile tanımamızlıktan geleceğiz' diyordu. 'Telefon sıkıntılı, görüşmeler yüz yüze olacak' diyordu.

"PERSONEL DEĞİŞİMİNİ ONLARA SORUYORDUM"

Üs komutanı bana 'bir personelin yerini değiştir' dediği zaman ben de bu kişiye soruyordum. Ve onun önerdiği kişiyi atıyordum. Sadece Tosun Albay direniyordu. Bana 'işyerinde fazla sivrilme rengini beli etme' diye tavsiyelerde bulunuyordu. Üste olan her türlü durumu o kişiye anlatıyordum."

"PKK ÜST SORUMLUSU VAR, ONU ALACAĞIZ"

Tutuklanan Tümgeneral Sönmezateş'in darbe girişiminden yaklaşık bir hafta önce "Size Güneydoğu'da görevlendirme var" dediğini ifade eden Kuzu, cuma günü saat 17.00 sıralarında üs komutanı Ramazan Elmas'ın, Taner Binbaşı (Taner Berber) ve kendisini odasına çağırdığını, odada bulunan Gökhan Sönmezateş'in çalışma olacağını ve kendilerine de gerek olabileceğini söylediğini anlattı. Sönmezateş'in isteğiyle MAK timi için 50 kişilik malzeme hazırladıklarını belirten Kuzu, Taner Binbaşı'nın "Yeterli personel gelmiyor, sizden de yardım alacağız" dediğini söyledi. Kendilerine yukarıdan çekilmiş bir fotoğrafta kırmızı kalemle işaretlenmiş yerin gösterilip "Burada PKK üst sorumlusu var onu alacağız" denildiğini belirten Kuzu şunları anlattı:

"GÖKHAN PAŞA 'GENELKURMAY BAŞKANI ADINA BURADAYIM, CUMHURBAŞKANINI ALIP GELECEKSİNİZ" DEDİ

"Gökhan Paşa 'Gelen ekip işi biliyor siz artçı kuvvet olursunuz' dedi. Bu arada İstanbul'dan gelecek misafirler helikopterle geldi. 14 kişiydi. Hepsi kamuflajlı idi. Hiçbirinde teçhizat yoktu. İsmi Şükrü Binbaşı olan kişi 'malzemeler bunlar mı?' diye sorduktan sonra herkes malzemesini almaya başladı. Helikoptere binmeden pilotlarla tartışma oldu. Gökhan Paşa 'Ben Genelkurmay Başkanı adına buradayım. Cumhurbaşkanını alıp geleceksiniz' dedi."

ŞEHİT POLİSLERİN PARA VE CÜZDANLARINI ALMIŞLAR

Koordinasyonu sağlayan Şükrü Binbaşı'ya "Barbaros" ismiyle hitap edildiğini anlatan Kuzu, ifadesinde şunları söyledi: "Şükrü Binbaşı, 'helikopterin biri havada kalacak atış edilirse karşılık verecek' dedi. Helikopter yaklaşık 100 metre mesafade indi. Duvarların arkasına saklanarak otele gelindi. Sivil vatandaşlar uzaklaştırıldı. Bir anda çatışma çıktı. Bizi yönlendiren Mehmet Üstteğmen'di. Şükrü Binbaşı 'roket atıyorum' dedi. Ancak taarruz tipi el bombası attığını gördüm. En önde Şükrü Binbaşı, İsmail Yüzbaşı, Mustafa Serdar Yüzbaşı vardı. Hepsi maskeliydi. Antre gibi bir yer vardı. Oranın camını kırıp el bombası attılar. Yanımızdakiler bize 'boş durmayın sağa sola ateş edin' diyorlardı. İçerdekilerini süründürerek yanımıza getirdiler, hatta birinin başının yanında ateş ettiler. Şükrü Binbaşı 'Girin içeri ne kadar silah varsa alın gelin' dedi. Bir uzunlu namlulu silahla birkaç tabanca ve gece görüşlü dürbün aldık. Yerdeki polislerin para ve cüzdanlarını da aldı. Arazide aldığımız paranın bin 500 lira civarında olduğunu gördük. Şükrü Binbaşı 'Daha sonra helalleşiriz, ölenlere de dua edin' dedi. Sahilden yan otelin duvarından atladıktan sonra ormana girdik."

"TAHMİNİM HERKES HİZMET HAREKETİNDEYDİ"

İsmail Yüzbaşı'nın mola yerinde "Buradaki herkes hizmet hareketinden mi?" diye sorduğunu ve kimsenin itiraz etmediğini söyleyen Kuzu, "Tahminim herkes hizmet hareketindeydi. İsmail Yüzbaşı ve Şükrü Binbaşı 'eğer yakalanırsak bizi öldürürler. her ne şekilde olursa olsun hayatta kalmalıyız. Ormanda kaldığımız zamanda ihtiyaçlarımızı ormandaki meyvelerle karşıladık. Sürekli yüksek gerilim hatlarını takip ederek yerleşim yerlerine ulaşmaya çalışıyorduk" dedi.

11 AĞUSTOS'TAKİ ÇELİŞKİLİ İFADESİ

Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığının “üs imamı” olarak anılan Kuzu, tutuklandığı 30 Temmuz’daki ilk ifadesinden 12 gün sonra Muğla Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 11 Ağustos’ta 13 sayfa ek ifade vermişti.

"EMİN DEĞİLİM"

İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde alınan ek ifadesinde, görev yaptığı birlikteki FETÖ bağlantılı olduğu öne sürülen askerleri anlatan ve önüne fotoğrafları konulan kişilerin isimlerini ve görev yaptıkları yerleri söyleyerek teşhis eden Kuzu, 30 Temmuz’da savcılıkta verdiği ilk ifadesinde söz konusu 57 asker için “Ben bu kişilerin hepsini tanıyorum. Bu kişilerin 57 kişi olarak yapı içerisinde faaliyet gösterdiğinden eminim” derken, ek ifadesinde ise bu 57 kişiden 14 şüpheli için “emin değilim” diye cevap vermişti.