Gündem Merkel'den flaş Türkiye açıklaması!

Merkel'den flaş Türkiye açıklaması!

Paylaş
Merkel'den flaş Türkiye açıklaması!

Reuters: Almanya Başbakanı Merkel şu aşamada Türkiye ile Gümrük Birliği Anlaşmasını güncellemeyeceklerini açıkladı

Türkiye-Almanya arasında sular durulmuyor. Türkiye'nin Adil Öksüz'le ilgili Almanya'ya nota vermesinin ardından Almanya'dan jet bir çıkış geldi. Başbakan Merkel, şu aşamada Türkiye ile Gümrük Birliği Anlaşmasını güncellemeyeceklerini açıkladı.


TÜRKİYE BİR KAÇ SAAT ÖNCE NOTA VERMİŞTİ


FETÖ’nün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Öksüz hakkında çıkan son haberler üzerine Türkiye üst düzeyde diplomatik girişimde bulunmuştu.

Alman Dışişleri Bakanlığı'na verilen notada, basına yansıyan haberlerde Öksüz’ün Almanya’nın farklı kentlerinde görüldüğünün ifade edildiği hatırlatılarak, bu konuda Alman makamlarının bilgisi olup olmadığı soruldu ve haberlere yansıyan iddiaların araştırılması istenmişti.


ALMANYA: BİLGİMİZ YOK


Almanya Dışişleri Bakanlığı kaynakları da, Öksüz'ün ülkede bulunduğuna dair ellerinde herhangi bir bilgi olmadığını ifade etmişti.


ZEYBEKCİ AÇIKLAMA YAPMIŞTI


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Alman Ekonomi Bakanı ve Alman Dışişleri Bakanı'nın Avrupa Birliği süreci ile ilgili sanki yetki yüzde yüz onlardaymış havasıyla, bazı konularda söz söylemesini yadırgadığımızı söylemek istiyorum. Kendileri ile temasımız olacaktır. Bu konu ile ilgili gerçek anlamda Avrupa Birliği'nin niyetleri konusunda da biz gayet iyi biliyoruz. Gümrük Birliği güncellenecektir. Biz 2014 yılın ocak ayında gümrük birliğini bu haliyle sürdürülmesinin mümkün olmadığını, Avrupa Birliğine net bir şekilde söyledik Onun üzerine başladık. Gümrük Birliğinin güncellenmesi halinde bu Türkiye'ye ye sağlanan bir lütuf değildir. Türkiye'ye sağlanan artı değildir. Sadece Türkiye'nin kazançlı çıkacağı bir süreç değildir. Gümrük Birliği'nin güncellenmesinde Avrupa Birliği ve Türkiye karşılıklı olarak kazançlı çıkacaktır. Avrupa Birliği'nin toplam büyümesi olumlu yönde etkilenecektir. Milli gelirin artışı olumlu yönde etkilenecektir, ihracatı olumlu yönde etkilenecektir. Türkiye'nin de aynı şekilde olumlu yönde etkilenecektir. Ama Avrupa Birliği'nin kazancı, Türkiye'den ilk başta daha fazla olacaktır. Onun için orada sanki Gümrük Birliğinin güncellenmesi mekanizmasını Türkiye'ye sağlanacak bir lütufmuş, bunu da yapmayız ha şeklinde bir tehdit haline dönüştürmek pek yakışık bir durum değildir. Her iki tarafta kazanç sağlayacaktır. Biz bu süreci olumlu bir şekilde yürütüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.