Ekonomi Son dakika... 'Yerli Üretim' logosu belli oldu

Son dakika... 'Yerli Üretim' logosu belli oldu

Paylaş
Son dakika... 'Yerli Üretim' logosu belli oldu

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’de üretilen malların etiketlerinde yer alacak "Yerli Üretim Logosu"nu tanıttı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yerli üretim logosu tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

İç piyasada spekülasyon oluşturarak tüketicilere zarar veren firmalar üzerinde denetimlerin artırıldığını ve gerekli önlemlerin alındığını söyleyen Ruhsar Pekcan, "41 bin 821 ürün denetlendi dün itibariyle. Bin 296 ürün için haksız fiyat artışı tespit ettik. 680 ürününün fiyat etiketinde mevzuata aykırılık bulundu. Gramajda oynamalar falan. Bunlarla ilgili her türlü tedbiri almaya yetkilerimiz ölçüsünde devam ediyoruz. Ayrıca stokçularla ilgili de Hazine ve Maliye Bakanlığı ile beraber stok kontrolleri üzerinde de çalışıyoruz. Onlara da anında cezalarını kesiyoruz" dedi.

Bugün Türkiye ekonomisi için önemli bir gün olduğunu söyleyen Ruhsar Pekcan, "Güzel ülkemizde ürettiğimiz ürünler için yerli üretim logosu geliştirdik. Böylece vatandaşlarımız etiketlerden burada üretilen, bu ülkeye yatırım yapan, bu ülkede istihdam sağlayan çalışkan insanımızın ürettiği ürünlerin ayrımını yapabilecekler. Yerli üretimimize sahip çıkmak, çocuklarımızın zengin geleceğine sahip çıkmaktır. Yerli üretim logomuzun herkese hayırlı olmasını diliyorum" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

YERLİ ÜRETİM LOGOSU NEDİR?

Ticaret Bakanlığı’nın ‘Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde yaptığı değişikliğe göre Türkiye’de üretilen malların etiketlerinde, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretleri kullanmak zorunlu olacak.

Etikette, malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarihin de bulunması gerekecek.

OKUNABİLİR OLACAK

Yeni düzenlemeyle etiketlerin daha okunabilir olması da sağlanacak. Buna göre etiketlerin fiyat listesinin üzerindeki rakam ve harflerin okunabilir, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karıştırılmayacak şekilde olması, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi zorunlu olacak. Ayrıca etiketin hangi ürüne ait olduğu da açıkça belli olacak.

TÜKETİCİ KORUNACAK

Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamada, değişiklikle ekonomik istikrara katkı sağlanmasının amaçlandığı belirtildi. Açıklamada, “Son zamanlarda yaşanan fiyat dalgalanmaları, fiyat etiketinde tüketici lehine düzenlemeler yapılarak ek tedbirlerin alınması gerekliliğini doğurdu. Tüketicilerin ekonomik çıkarları korunacak” denildi.

Haberin Devamı

TEŞVİK EDİLECEK

Düzenlemenin tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi açısından önemli olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Tüketicinin yerli ürünler hakkında bilgi sahibi olması, yerli ürün tüketiminin özendirilmesi, teşvik edilmesi ve farkındalık oluşturulması amaçlandı. Bakanlığımız bu konudaki tüketici mağduriyetlerini önlemek için gerekli tedbirleri alıyor.”