Yaşam “Son trend; renkli mücevherler”

“Son trend; renkli mücevherler”

Paylaş
“Son trend; renkli mücevherler”

Kadın ve mücevher birbirine tutkuyla bağlıdır. Biz de bu tutkuyu ve yeni trendleri anlatması için, Uluslararası Renkli Mücevher Taşçıları Derneği üyesi olan Aylin Gözen'in kapısını çaldık...

NİLÜFER KAS

Haberin Devamı

n.kas@hotmail.com

Türk kadınının mücevherdeki tercihi ne? Pırlantayla birlikte renkli taşlara gösterilen ilgi de arttı. Kadınlar artık renk ve çeşit arıyor. Zaten tüm dünyada renkli mücevher taşlarının kullanımı, yükselen trend. Ünlü isimler bunları taktıkça bizim tercihlerimiz de yönleniyor.

Mücevherin modası olur mu?

Elbette. Bu trendler belirlenirken iki kaynak takip ediliyor. Birisi makro boyutta, tüm dünyada gözlenen köklü, uzun vadeli değişimler. Örneğin doğaya karşı sorumluluklarımızda artan duyarlılığın gözlemlenmesi, sanat ve tasarımda yeni akımlar... Diğeri de mikro değişimler; Altın Küre’de kimin ne taktığı gibi.

Bu yazın mücevher trendleri nasıl?

Romantizm, danteller ve nostaljiyle karışık hatıralardan oluşan takılar. Doğadan parçaların olduğu çiçekler, kelebekler çok ön planda. 2012’de ise mavi pırlantalar, gözde olacak.

Haberin Devamı

Ya türbanlılar için?

Türbanlılar, en çok, yüzükler ve takım halinde kullanılan mücevherleri satın alıyorlar. Bu kesim sallantılı ve avize tipi küpeleri, iri yüzükleri, şapkada veya yakada broş kullanmayı tercih ediyor.

Cemiyet hayatının temsilcileri kimleri zevk sahibi buluyorsunuz?

Türkan Sabancı, Ender Mermerci, Leyla Alaton.

‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisi mücevhere olan ilgiyi artırdı değil mi?

Doğru. Bu coğrafya ve İtalya, zaten kuyumculuğun beşiği olmuştur. Kuyumculuk, Osmanlı döneminde de saray içinde kurulan ve saray sanatkârlarından oluşan Ehl-i Hirefadlı teşkilatın önemli bir bölümünü teşkil ediyordu. ‘Osmanlı Kuyumculuğu’ ayrı bir tarzdı. Çok ihtişamlı, inanılmaz eserler yapılmış o zamanlar.

“Safir, sadakatin simgesi”

Taşların dili ya da insanlar üzerinde etkisi var mı?

Tüm taşlara yüklenen uluslararası kabul görmüş bazı duygular var. Mesela safir, bağlılığın, sadakatin, uzun vadeli arkadaşlığın simgesi. Eski zamanlarda insanlara göre gökyüzü, dünyanın içine gömülü olduğu kocaman bir safir taşıymış. Güney Amerika’daki İnkalar ve Aztekler ise zümrüdün kutsal olduğuna inanırmış. Yüzyıllar önce yazılmış, Hintlilerin dini bilgileri içeren Vedalar’ında zümrüdün iyi şans ve sağlık getirdiğinden bahsedilir. İlginç bazı inanışlar da var... Örneğin eskiden ametist adlı taşın, sarhoşluğu geçirdiğine inanılırmış. Zaten adı da Yunanca’da ‘sarhoş olmayan’ manasındaki ‘amethystos’ kelimesinden geliyor.

Haberin Devamı

(18.06.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)