Egzersiz - Diyet Sonbahar için 10 altın öneri

Sonbahar için 10 altın öneri

Paylaş
Sonbahar için 10 altın öneri

Sonbahar için 10 altın öneri

Sonbaharı artık hissetmeye başlıyoruz. Arada pastırma yazı olsa da artık geceleri hava soğuk ve vücut direnci güçlü tutulmalı. Bu pazar günü alışverişe çıkarken yazdığım maddeleri okuyun ve evinizde bulundurmaya çalışın. Sonbahar ve kışa girmeden önce mutlaka mevsime uygun beslenin. Özellikle taze besinler, sıcak gıdalar, az yağlı beyaz protein, bakliyatlar sofranızda ağırlıkta olmalı. ,

Soğuk havalar için önerilen besinler:

1- Taze zencefil: Nezle ve gribe karşı korur. Damar sağlığı, bağışıklık sistemi ve cinsel performans için yararlıdır. Vücudu ısıtır, ağrılara iyi gelir. Taze zencefili bazen ince ince dilimler halinde keserek, kabuğunu soyarak, üzerine biraz limon damlatarak yemeklerin yanında da tüketebilirsiniz. Bazen de yarım litre suyun içerisine 1 çorba kaşığı dolusu ince ince doğranmış taze zencefil koyup kaynatarak gün boyunca sıcak sıcak içebilirsiniz. İçerken içine 1 ince dilim limon atabilirsiniz.

2- Somon balığı: Yoğun Omega-3 içerir. İyi bir protein kaynağıdır. Omega-3 kalp ve damar sağlığı için yararlıdır. Kışın direnci arttırır. Ancak somon balığını kızartmadan tüketmelisiniz. En iyi pişirme yöntemi yanında ıspanak, pazı, brokoli gibi yeşil bir sebze ile buharda pişirmektir. Derisinin de hazmı zor olduğu için tüketmenizi önermem.

3- Soğan: Kokusu rahatsız edebilir ancak pişmiş olarak tüketebilirsiniz. Birçok gıdanın genetiğiyle oynanabiliyor. Ama soğanda genetik oynama yok. İçerdiği yoğun anti-oksidanlarla sağlık açısından yararlı. Ayrıca alerjilere, nezle ve soğuk algınlığına karşı da iyi geliyor. Eğer soğanın kokusundan rahatsız oluyorsanız ince dilimler halinde kesip üstüne de maydanoz koyarak yiyebilirsiniz. Soğan yedikten sonra çok hararet basıyorsa üstüne içilen 1 fincan rezene çayı harareti engeller.

4- Sarımsak: Yine koku sorunu var ama kanı sulandırıyor, tansiyonu düşürüyor. Virüs, bakteri, mantar üremesine karşı iyi geliyor. İçerdiği selenyum iyi bir antioksidan etki sağlıyor. Prostat hastaları, yüksek tansiyon şikayeti olanlar, vücudunda mantar sorunu olanlar ve sperm miktarını arttırmak isteyenler için sarımsak önemli bir destektir.

5- Maydanoz: Her sabah kahvaltıda 7-8 adet orta boy maydanoz sapları ile beraber yenmeli. Yoğun C vitamini içerir. Sabah bedende toplanan fazla sıvıyı atmaya yardımcı olur. Ağız kokularını gidermek için de maydanoz çiğnemek birebirdir. Maydanozu yerken saplarını da tüketmenizi öneririm. İyi çiğnediğiniz sürece rahat hazmedebilirsiniz. Maydanozun saplarında ayrıca bol kalsiyum da vardır.

6- Nar: Sayısız şifa deposudur. Cinsel gücü arttırır. Çok güçlü bir antioksidandır. Kalp-damar sağlığına ve yüksek tansiyona karşı iyi bir etkisi vardır. Yüksek oranda bir C vitamini içerir. Son yıllarda hep narın suyunu içmeye alıştık ama narın en azından ara sıra çekirdeklerini de tüketmenizde yarar var. Eğer nar suyunu birdenbire hızla ve aç karnına içerseniz damarlar üstündeki güçlü etkisinden dolayı bir baş dönmesi yapabilir. O nedenle nar suyunu kahvaltı ile beraber hepsini bir dikişte değil, yudum yudum içmenizi öneririm.

7- Limon: Bugünkü alışveriş listemizin olmazsa olmazı limondur. Bu ucuz ve şifalı meyve hepimizin bildiği gibi yüksek oranda C vitamini içerir. Ayrıca bedeni temizleyici ve detoks yapıcı etkisi yüksektir. Limonlu, ılık veya sıcağımsı su tansiyonun düşmesine de yardımcı olur. Limon, sarımsak, nar ve maydanoz dörtlüsü yüksek tansiyonla yaptığınız maçta size müthiş bir defans sağlayan geri dörtlü oluştururlar ve tansiyonda gol yeme riskinizi azaltır. Sadece suyunu sıkarak değil, aynı zamanda taze limonu yiyerek de faydalanabilirsiniz. Özellikle kabuğun altındaki beyaz kısımlarını da tüketin.

8- Fesleğen: Mikroplara karşı koruyucu bir etkisi vardır. Zihni açar. Canlılık verir. Kışın bolca çiğ veya pişmiş olarak tüketilmesinin vücut için pek çok yararı vardır. Fesleğen reyhan adıyla da bilinir. Bu kış pazara çıktığınızda veya manava uğradığınızda taze reyhanı mutlaka alışveriş listenize ekleyin. Fesleğenin sinir sistemi üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Bazı eski uygarlıklar fesleğenin, kötü ruhları kovmak için yararlı olduğuna inanmışlar. Hem ortamın güzel kokması hem de enerjinin olumlu olması için fesleğeni seçmişlerdir. Biz ise fesleğenin İtalyan mutfağının tekrar gündemde olmasıyla makarna soslarıyla hatırladık. Salata ve soslarınıza fesleğen katmayı unutmayın.

9- Organik yumurta: Yüksek oranda B vitamini ve protein kaynağıdır. Besin değeri çok yüksektir. Özellikle beyazında kolesterol riski olmadan bol protein alma şansı vardır. Doğal yumurtayı yemekten korkmayın. Aslında yumurta tazeyse ve sağlıklı koşullarda üretildiyse mutfağınızdan yumurtayı eksik etmeyin. Bir yumurta bedenin günlük gereksiniminin önemli bir bölümünün karşılanmasına yardımcı olur. Kışa girmeden önce sık hastalanan ve yeterli protein almayan birisiyseniz, o zaman 3 yumurta beyazı ve 1 sarıdan yapılan bol maydanozlu bir omletin iyi bir protein ve vitamin kaynağı olduğunu söylemeliyim.

10- Maden suyu: Kışın genel sağlık için sıvı ihtiyacı, mineral dengesi ve kemiklerin korunması için, vücudun güçlü olması için içilmesinde yarar vardır. kışa girerken maden suyunu çok soğuk içmemelisiniz. İçerken beraberinde C vitamini yüksek bir sıvıyla da karıştırabilirsiniz. Örneğin vişne suyu, limon suyu, ananas, taze mandalina iyi birer seçenektir. Kışın da yeterince sıvı almalıyız. Sıcak su, maden suyu, kefir, boza, sahlep, sulu ayran, çorbalar, ılık kompostolar, taze meyve suları, bitki çayları kış için tüketilmesinde yarar olan sıvılardır.

2

Haberin Devamı