Bilim - Teknoloji Sonu çok acı oluyor!
Paylaş
Sonu çok acı oluyor!

Facebook'ta gördüğünüz her şeyi beğeniyorsanız, bakın bu işin sonu nereye kadar varabiliyor...

Facebook, sosyal hayatımızın önemli bir parçası olarak önümüze sık sık arkadaşlarımızın yorumlarını, eylemlerini, fotoğraf ve video paylaşımlarını çıkarıp bunları beğenmemizi istiyor. Facebook üzerinde beğeni yapmak, bir tür global mahalle baskısına dönüşmüş durumda. Onların paylaşımlarını beğenmediğinizde arkadaşlarınız, aileniz, eşiniz size küsebiliyor; "niçin beğenmedin?" sorusu sosyal ilişkilerin içine bir ahiret sorusu gibi giriveriyor.

Bu global baskının farkına varan bir blog yazarı, Facebook'ta her şeyi paylaşmanın sonunda neye yol açacağını merak ederek bir deneye başladı ve 48 saat sonunda, Facebook'ta gördüğü her şeyi beğenmesinin sonucu olarak, haber akışının ömrü boyunca ilgisini çekmeyecek alakasız, ilgisiz, yabancı konularla işgal edildiğini fark etti. İşin kötüsü, bunları geri döndürmenin de kolay bir yolu yok.

Söz konusu blogger, önce hiç ilgilenmediği halde, sadece deney için birkaç paylaşımı beğendi. Ardından Facebook, bu paylaşımlarda yer alan konular ve alakalı konular hakkında birkaç paylaşım daha getirmiş. Bunları da beğendikçe, blogger'ın karşısına aklına hayaline gelmeyecek konularda paylaşımlar çıkmaya başlamış. Ve sonuçta Facebook haber akışının kullanılamaz hale geldiğini söylüyor blogger...

Facebook'un beğenme ve haber sayfasında paylaşım gösterme algoritması, karmaşık bir yapıya sahip ancak genel olarak kullanıcının beğenilerini dikkate alarak yeni içerikler ortaya çıkarmayı hedefliyor. Dolayısıyla, kullanıcılar Facebook'ta beğendikleri paylaşımlara benzer konularda daha fazla paylaşım görmeye başlıyor. Arkadaşlara, sosyal çevreye ayıp olmasın diye yapılan paylaşımlar ise kişinin haber akışında benzer paylaşımların daha da fazla görünmesine neden oluyor.

Resimlerle: Temiz Facebook için en iyi araçlar!

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı