Hakan Çelik Sonuçlara dair
HABERİ PAYLAŞ

Sonuçlara dair

Haberin Devamı

Türkiye, bölgesinin istikrar unsurudur. Batıdan gelen eleştiriler bu gerçeği değiştirmez. Nitekim Türkiye bir kez daha geleceğiyle ilgili çok kritik bir konuyu halkın iradesine sundu.

Referanduma katılımın ve ilginin yüksek olması Türk demokrasisinin dinamizmini ortaya koyan önemli göstergelerden biriydi. “Evet” ve “Hayır” oylarının birbirine yakın çıkması da demokratik yarışı canlı tutması bakımından önemli.

Evet, basın ve ifade özgürlüğü alanında sorunlar var ancak en radikal kesimlerin bile görüşlerini yansıtan yayın organları faaliyetine devam ediyor. Referandum sürecinde de herkes kampanyasını sürdürdü.

Ayrıca artık sosyal medya geleneksel basın araçları kadar etkin konuma ulaştı. Bu nedenle “televizyonlarda kim ne kadar yer aldı?” konusunun eskisi kadar belirleyici olmadığını düşünüyorum.



Referandum sonrasında yapılan “Türk demokrasisi bugün öldü” veya “Türkiye Avrupa değerlerine sırtını döndü” başlıklarını Batı kamuoyunda oluşan ağır önyargılara bağlıyorum.

Halkın iradesi sandığa yansıdı ve anayasa değişikliği kabul edildi. Paketin az bir farkla kabul edilmesi üzerinden meşruiyet tartışması yapılmasını doğru bulmuyorum. Başka ülkelerin geleceğini ilgilendiren seçim ve referandumda da bıçak sırtı sonuçlar alındığının çok örneği var.

Türkiye yeni sistemle daha hızlı büyüyecek, demokrasisini güçlendirecek ve reformlara sarılacaksa bunda ne sorun olabilir?

Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin sonuçlarla ilgili resmi açıklamanın ardından bu konunun kapanması gerekir.



Referandumun en dikkat çekici konularından biri Doğu ve Güneydoğu illerimizden gelen sonuçlar. Buradan “Evet” cephesine gelen oylar Kürt meselesinin çözümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hala en güvenilen aktör olduğuna işaret ediyor.

HDP’nin belli oranda etkinliği sürüyor ancak halk net olarak “çukur” ve “hendek” siyasetine karşı çıkıyor ve PKK’ya sırtını dönüyor.

Referandum gününün sakin ve huzurlu geçmesinde de güvenlik kuvvetlerinin ciddi rolü oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Emniyet Teşkilatı’mızı kutluyorum.



Sonuçlara dair

Uluslararası haber ajansı Reuters’ın geçtiği bu fotoğraf dünkü Posta Gazetesi’nin birinci sayfasında yayınlandı. Hüseyin Aldemir imzalı karede, ellerinde “Evet” pankartı bulunan genç kızlar İstanbul’da referandum sonucunu kutluyor.

Birçok haber ajansı klişe olarak Türkiye haberlerinde çarşaflı kadın görüntüleri paylaştığı için Reuters’ın bu farkı dikkatimi çekti. Zira bu fotoğraf ‘AK Parti sadece müteddeyyin ve muhafazakarlardan destek alıyor’ önyargısına da farklı bir bakış getiriyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder