Tamer Heper Sormaya gerek yok
HABERİ PAYLAŞ

Sormaya gerek yok

Haberin Devamı

Oturduğum binada sekiz mesken yirmi adet dükkan var. Çatı hasar gördü ama yönetici yaptırmıyor. Dükkan sahiplerinin muvafakat etmediklerini söylüyor. Toplantılara da üç-beş kişi geliyor diye toplantı da yapmıyor. Bu çatıyı ben yaptırıp aidattan mahsup edebilirmiyim? Y.B.

Şayet dükkan sahipleri onarım istemiyor, toplantıya da az kişi geliyor diye binanın problemleri ortada bırakılsaydı bir anayapıda ortak yaşam olabilir miydi? Böyle bir gerekçe ile çatı onarımının yapılmaması mantıklı bir durum mu? Önce yöneticinin görevini hatırlatayım. Yönetici acil bakım gerektiren tüm bakım ve onarımı yaptırmak zorundadır. Bunun mazereti yoktur.
Yönetici belki çatı onarımını kime yaptıralım diye kat maliklerine sorma ihtiyacı duyabilir, yoksa yaptıralım mı yaptırmayalım mı diye bile soramaz. Çatı yaptırılır. Şayet onarım büyük masrafı gerektiren önemli bir onarım ise en azından bunun gerektiği hususunda mahkemede tespit yaptırırsanız artık kimsenin muhalefet etme imkanı kalmaz.
Ancak bu onarım için aidat toplanamıyor ise sizin bulduğunuz çözüm de düşünülebilir. Aidattan kesersiniz ama daha doğrusu diğer bağımsız bölüm maliklerine rücu ederek faizi ile birlikte tahsil daha mantıklı bir çözümdür. Son olarak şunu da hatırlatayım: Toplantıya az kişi geliyor diye toplantı yapmaktan kaçınılmaz. Zira ikinci toplantı katılanlarla yapılır.

Çözüm adliyede
Dairemin duvarlarında çatlamalar oldu. Bir üst katımda bir kat daha çıkılmıştı. Bunun yasal olup olmadığını araştırdım. Yasal bir belgeye ulaşamadım. Belediyeye başvurdum bana bir yanıt vermedikleri gibi oyalama yoluna gittiler. Belediye ile hukuk mücadelesi veriyorum ama bir sonuç alamıyorum. Benim bunlara karşı yapabileceğim bir başka hukuki girişimim olur mu?

Şayet sizin başvurunuza belediye yasal yollardan yanıt verecek olsaydı ve yasa dışı yapılan yapılara karşı yine ilgili kanunun verdiği yetkileri kullansaydı koskoca İstanbul bir gecekondu şehrine döner miydi? Şayet yasa dışı yapılanma ile anında mücadele edilseydi bir tek kişi bile yasadışı inşaata teşebbüs edebilir miydi?
Şayet koskoca İstanbul’da belediye proje dışılığa göz yummasaydı şimdi depremde ne yapacağız diye bir problemimiz olur muydu? Oy kaybedeceğim kaygısı ile her yapılana göz yumuldu. Ruhsatsız, projesiz, kaçak binalar cenneti oldu da siz şimdi kendi binanızla ilgilenilmedi diye şikayet ediyorsunuz. İlgilenselerdi şaşardım. Ama moralinizi bozmayayım.
Neyseki henüz bozulmamış adliye teşkilatımız var. Bunun çözümü de adliyede. Bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurun. Kat mülkiyeti mevzuatı içinde projeye aykırılıkların giderilmesi talebinde bulunun. Mahkeme bilirkişi incelemesi yaptırır, gelen rapora göre projeye aykırılığın giderilmesine karar verir. Kararı da icra dairesine ibraz edersiniz. Sizin işinizi adliye görür, biraz uzar ama netice alırsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder