Tamer Heper Sorumlusu yönetim
HABERİ PAYLAŞ

Sorumlusu yönetim

Haberin Devamı

Kooperatif hissesi devri sureti ile bir daire aldım halen orada oturuyorum. Bizim kooperatif binaya iki kat fazla çıkmış iskan alamıyor ama bina kullanılıyor. Benim oturduğum dönem için bana Emlak Vergisi tahakkuk ettirilmiş, peşinde bir de cezası var. Ceza 17 daire dışındakilere verilmiş. Çünkü onların tapusu var. Bu cezayı kim ödeyecek? Y.S.

Bu daire için verilmiş herhangi bir ceza varsa bu ceza size tebliğ olunmaz, bu ceza kooperatif adına tahakkuk ettirilir. Anlattığınız kadarı ile bina halen kooperatif adına. Ancak 17 dairenin tapusunun olduğu söylemi akılları karıştırıyor. Aynı binada projeye aykırılık varsa kat mülkiyeti tapusu alınamaz. Şayet kat mülkiyeti tapusu alındı ise sizinkinin de alınması lazım. (Şayet yaygın kat mülkiyeti olsaydı yanıtım farklı olurdu ama sizinki tek anayapı.) Şayet kat irtifak tapusu varsa sizin de kat irtifak tapusunu almanız lazım. Yani ortada bir terslik var ama nerede?

Fazladan iki kat varsa bu projeye aykırılık giderilmeden asla kat mülkiyeti tapusu alamayacaksınız ve bu nedenle bir ceza söz konusu ise bundan sorumlu aslında siz değilsiniz, kooperatif yönetimi. Ancak utanarak bir şey söyleyeyim. Yaklaşık otuz senelik bilirkişilik çalışmalarım sırasında gördüm ki yaşadığımız şehirde binaların en az (kesin bir oran olmamakla birlikte) yüzde 80’inin üzerinde bu şekilde kaçak yapılaşma var. Bu bir yüz karasıdır, utanılacak bir durumdur. Yani devlet kurumlarının düzene hakim olmadığının belgesidir ki asla kabul edilemez.

ÇABUK OLUN

Ben taşımacılık ile uğraşıyorum. K1 belgemi aldım ama vergi dairesine gittiğimde 27 bin lira ceza yazıldığını öğrendim. Müdüre çıktım “Mahkemeye git öyle silelim” dedi. Mahkemeye gitmek için ne yapmalıyım? Y.A.

Vergi ihtilafları için başvurulacak mahkeme vergi mahkemesidir. Vergi mahkemelerine başvuru için ise bir aylık süre vardır. Dolayısı ile tek başına ‘Git mahkemeye’ demekle olmuyor. Önce sizin adınıza tahakkuk edilen vergi cezasının nereden kaynaklandığını, size tebliğ olunup olunmadığını araştırmanız lazım. Sonra işin hukuki zeminini araştırıp şekil şartlarına uygun dilekçe hazırlayıp mahkemeye sunmanız lazım. Gördüğünüz gibi sadece “Ver mahkemeye” demekle olmuyor. Tavsiyem sadece bir avukata değil bir de mali müşavire danışmanız lazım. Süreniz kısa biraz çabuk olun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder