Sağlık Sosyal ilişkiler alzheimer riskini azaltıyor

Sosyal ilişkiler alzheimer riskini azaltıyor

Paylaş
Sosyal ilişkiler alzheimer riskini azaltıyor

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Köseoğlu,"Sosyal ilişkiler beyni çalıştırıyor. İyi kurulan sosyal ilişkiler alzheimer riskini azaltıyor"dedi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Köseoğlu, iyi kurulan sosyal ilişkilerin alzheimer riskini azalttığını bildirdi.

Haberin Devamı

Türkiye Alzheimer Derneği Kayseri Şube Başkanlığı görevini de yürüten Köseoğlu, yaptığı açıklamada, alzaymır hastalığına yaşam biçimi, çevre koşulları, genetik etkenler ve beslenme gibi pek çok faktörün etki ettiğini söyledi.

Köseoğlu, şeker ve kalp hastalarının, felç geçiren kişilerin ileriki yaşlarda alzheimera yakalanma riskinin daha fazla olduğunu belirtti.

Sıkı vejetaryen diyeti yaparak tamamen bitkisel gıdalarla beslenenlerde de alzheimera yatkınlık görüldüğünü anlatan Köseoğlu, B12 eksikliği arttığı için bu vitaminin yaşlılara takviye edilmesi gerektiğini kaydetti.

Köseoğlu, beslenmenin yanı sıra eğitim düzeyinin de hastalığın seyrini etkilediğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Beynimizde 1 milyar sinir hücresi var ve bunlar birbirleriyle bağlantı yapıyor. Önemli olan sinir hücrelerinin fazlalığı değil bunların birbirleriyle yaptıkları bağlantılar. Bir sinir hücresi bin tane farklı sinir hücresiyle bağlantı kuruyor. Bu bağlantı için beyni zorlamak gerekiyor. Beyin zorlanırsa, işletilirse bağlantılar daha zengin oluyor. Bilişsel aktiviteler daha da artıyor. Bu nedenle eğitim düzeyi yüksek olan kişilerin hücreler arası bağlantısı fazla olduğu için alzheimer başlasa bile bu kişileri çok etkilemiyor. Hastalarda gözlemliyoruz, eğitim düzeyi yüksek olanların hastalıkları daha yavaş seyirli oluyor. Düşük eğitim düzeyi olanlar beyinlerini zorlamadıkları için hastalık daha fazla görülüyor."

Haberin Devamı

'SOHBET EDİN'

Yaşı ilerlese de kişilerin her zaman aktif olmaya ve öğrenmeye devam etmesi gerektiğini vurgulayan Köseoğlu, "Yaşlılar, ’Yaşlandık artık, bu yaştan sonra bir şey öğrenemeyiz’ düşüncesinden sıyrılmalı. Sosyal ilişkiler beyni çalıştırıyor. Birine bir şey anlatırken hafızamızı kullanıyoruz, sohbet etmek ise dil fonksiyonlarımızı canlı tutuyor. İyi kurulan sosyal ilişkiler alzheimer riskini azaltıyor. Hastalığa yakalanmadan önce de hastalık belirdiğinde de sosyal ilişkiler canlı tutulmalı" diye konuştu.

Köseoğlu, hastalık ilerlediğinde alzheime rhastalarının hiçbir işini tek başına yapamadığını belirterek, hastaların zamanla yatağa bağımlı hale geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hastalara bakan yakınlarının da büyük sıkıntı çektiğini ifade eden Köseoğlu, "Bu hastalarla restleşmeden, dikleşmeden anlaşmak lazım. Hasta yakınının yükünü hafifletmek gerekiyor. Aynı zamanda bu hastalara yer değişikliği de iyi gelmiyor. Alzheimerlı hastaya bakan kişi, anlayışlı, şefkatli davranmalı. Onun hasta olduğunu bilerek yaklaşmalı" ifadelerini kullandı.

AA