Derya Özel Sosyal medyanın bize ettiği
HABERİ PAYLAŞ

Sosyal medyanın bize ettiği

Haberin Devamı

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, anneleri en çok sosyal medya bunalıma sokuyormuş. Sebebi, başka annelerin ‘özenilesi’ hayatlarını takip eden kadının, kendi anneliğini yetersiz bulurken bir yandan da takip ettiği annenin ‘ultra şahane’ hayatını kendine adapte etmeye çalışması.

Bizim sosyal medya annelerine şöyle bir bakalım; sabah çocuğunu okula gönderirken bir fotoğraf, çocuk okula gittikten sonra spordan bir fotoğraf, evde 3 çeşit yemek yaparken bir fotoğraf, davetten bir fotoğraf, akşam eşiyle baş başa bir fotoğraf...

Kadın bir durup kendine bakıyor; sabah saç baş dağılmış, yüzünde yastık iziyle çocuğu zar zor okula postalamış, tekrar yatıp uyuma derdinde. Değil spora gitmek, akşama ne yemek yapacağına bile karar vermemiş.

Çalışan bir kadınsa zaten vay haline. Eve yorgun argın geldiğinde ne çocuğuna ne kocasına ayıracak enerjisi kalmış. Fakat sosyal medyadaki anneler için gün daha yeni başlamış.

Bu kadar depresif ruh halinin ortasında uzmandan yardım almak yerine sosyal medya annelerinden medet umuyor. Maalesef sağlığımız için doktora gitmek yerine, komşuya danışan bir toplumuz.

Şimdiki nesil de bunu sosyal medyaya danışarak yapıyor. Her kadın kendi çocuğunda uzmanlaşmıştır. Başkalarının çocuğunda uzmanlaşmak ya psikologların ya da psikiyatrların işidir.

Şu satırları yazarken danışmadığım pedagog kalmaz. Yanlış bilgi bazen ölümcül olabilir. İşte bu yüzden sosyal medyanın zat-ı şahanelerini hobi olarak yine takip edin ama lütfen uzmanlara danışın.

Tavsiye ediyorum

Çocukla seyahat denince benim aklıma gelen ilk isim sevgili arkadaşım Özge Lokmanhekim’dir. Özge minik oğluyla nerdeyse dünyanın dört bir yanına seyahatler yapar. Pek çok anneye de bu konuda ilham verir.

Geçen yıl bu seyahatlerden birini çocuk kitabı haline getirerek ‘Kemal’in Londra Günlüğü’ kitabını çıkarmıştı. Bu yıl da devamı ‘Kemal’in Brüksel Günlüğü’ kitapçılarda yerini aldı.

Benim kızlarım da Kemal’in serüvenlerine bayılıyor. Çocuklarınıza dünyayı gezdirmenin en kolay yolu belki de onlara doğru kitapları okumak. ‘Kemal’in Brüksel Günlüğü’ kitabını tavsiye ediyorum.

HASTALIKLARA KARŞI DOĞRU BESLENME

Kış gelince birtakım hastalıklardan doğru beslenerek kendimizi ve çocuğumuzu koruyabiliriz. Uzm. Diyetisyen Nil Şahin Gürman listeyi şöyle sıralıyor: Önce protein. Öğünlerde her gün mutlaka sağlıklı ve kaliteli protein bulunmalı. O yüzden her gün et, yumurta, süt ve süt ürünlerini tüketmesini sağlayın.

Özellikle kahvaltısında 1 bardak süt, 1 yumurta ve peynir mutlaka olsun. Çocuğunuzun günlük karbonhidrat ihtiyacını basit karbonhidratlardan çok kompleks karbonhidratlardan karşılayın. Sağlıklı büyüme ve gelişmesi için bu şart.

Sık sık bulgur, mercimek, tam tahıllı ekmek gibi kompleks karbonhidratlar tüketmesini teşvik edin. Sağlıklı yağları unutmayın. Sağlıklı yağ içeren yağlı kuruyemişler idealdir. Bir avuç fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuruyemişlerden her gün yemesini sağlayın. Kış sebzeleri ile yemek yapın.

Taze kış sebzeleri, soğuk günlerde çocuğunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılamak için önemli bir kaynak. Ispanak, pazı, pırasa, karnabahar, brokoli, kereviz, yer elması gibi sebzelerden sulu yemekler yaparak çocuğunuzun hem lif hem de vitamin- mineral ihtiyacını karşılamış olursunuz.

Taze mevsim meyveleri en sevdiğiniz tatlınız olsun. Ara öğünlerde ve yemekten sonra, tatlı istediğinde her çeşit taze ve kuru meyve elinizin altında olsun.

Etkinlik Kuşu

8-13 Yaş Grubu Çocuklar İçin Sabun Atölyesi çocuklara eritme sabun tekniğini öğretiyor. Çocuklar işin formül, oran ve kurallarını; renk, koku ve şekillerle yaşlarına uygun, basit bir şekilde öğreniyor. Kendi hayal dünyalarını yansıtırken bir yandan da neden-sonuç ilişkisini kavrıyorlar.

Eğitim esnasında çocuklarla kişisel hijyen, doğru kişisel bakım yöntemleri gibi pek çok konuda fikir alışverişi yapılıyor. En önemli öğretilerden biri de çocukların kendi ürettiklerini tüketerek üretken/üretici olmanın önemini kavramaları. Gün sonunda küçük hediyeler ve katılım sertifikası veriliyor.

İletişim: Çocuk Atölyesi Cihangir (0530) 104 15 99

İzmir

TRT Çocuk ekranlarının sevilen yapımı ‘Harika Kanatlar’ Türkiye turnesinde, müzikal sahne gösterisiyle çocuklarla buluşuyor. Ekranda yayınlanan çizgi filmin konusuna ve karakterlerine sadık kalınarak hazırlanan gösteri seyircilerini bekliyor. Jett, Dizzy, Donnie, Jimbo ve sürpriz karakterle maceraya hazırsanız adres şöyle: Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu Karşıyaka-İzmir Tel: (0232) 362 61 61

Sıradaki haber yükleniyor...
holder