Dünya 'Soykırım' diyen ilk Papa Francesco değil

'Soykırım' diyen ilk Papa Francesco değil

Paylaş
'Soykırım' diyen ilk Papa Francesco değil

Papa Francesco bugün düzenlediği ayinde Ermeni olayları için 'soykırım' ifadesini kullandı. Daha önce de 'soykırım' demiş olan Francesco'dan önceki dönemlerde Vatikan yine 'soykırım' ifadesini kullanmıştı

POSTA.COM.TR
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, 1915 olaylarını anmak için Vatikan'da düzenlediği ayinde 20. yüzyılın ilk soykırımının Ermeni toplumuna karşı yapıldığını söyledi. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı 'Papa'nın bu ifadesi hiç kuşkusuz Türkiye'yi öfkelendirecektir' yorumunu yaptı.

FRANCESCO 'SOYKIRIM' DEMİŞTİ


Buenos Aires Başpiskoposu olarak görev yaptığı sırada Arjantin'deki Ermeni cemaatine yakınlığıyla bilinen Papa Francesco, o dönemde de 1915 olaylarını "soykırım" olarak niteliyordu. Papalık görevine gelmesinin ardından da Haziran 2013'te Vatikan'da Ermeni cemaati te demişti.

PAPA İKİNCİ JEAN PAUL DE DEDİ


Ermeni olaylarına 'soykırım' diyen ilk papa Francesco değil... 2001 yılında Papa İkinci John (Jean) Paul ve Ermeni kilisesi lideri İkinci Karekin tarafından imzalanan deklarasyonda, '20'nci yüzyılın ilk soykırımı' ifadesi kullanılmıştı. Papa Francesco, bugünkü konuşmasında, o deklarasyona da atıfta bulundu.

PAPA BENEDİKTUS O KELİMEYİ KULLANMADI


Francesco'dan önce Papalık koltuğunda oturan ve ilk dönemlerinde gerek Türkiye gerekse İslam alemiyle ilişkileri pek iyi olmayan Papa Benediktus, 'soykırım' ifadesini kullanmamıştı.

Haberin Devamı