Dünya 'Soykırım oldu' demedi ve...

'Soykırım oldu' demedi ve...

Paylaş
'Soykırım oldu' demedi ve...

Sırma Oran, Fransa'daki yerel seçimde 'Soykırımı tanı' baskısı yapılınca dava açmıştı ama sonuç şaşırttı

Geçen yıl 3 Kasım'da Lyon Ceza Mahkemesi'nde görülen Sırma Oran’ın Villeurbanne şehri Belediye başkanı Jean Paul Bret’e karşı açmış olduğu ‘ayrımcılık’ davası sona erdi.

Haberin Devamı

Sırma Oran, 2008’de yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde Belediye Meclisi’ne Yeşillerin listesinden aday olmuş ve sadece Türk asıllı olduğu için ‘Ermeni soykırımını tanı’ dayatması yapılmış ve baskılara dayanamayan Sırma Oran seçim listesinden kendi isteği ile ayrılmıştı. Mahkeme heyetinin Belediye Başkanını haklı bulduğu karar ‘Fransız hukukunda politikada ayrımcılık suç sayılmamaktadır’ esasına dayandırılarak Sırma Oran’ın açtığı davanın düşürülmesi ile sonuçlandı.

TÜRK GAZETECİLER 'AJAN' OLDU

Türk gazetecilerinin, duruşma salonunda bulunan Ermeniler tarafından ‘gizli servis ajanı’ ve ‘Türk konsolosunun ajanları’ olarak nitelendirildikleri duruşma oldukça gergin bir havada geçti. Taşkınlık yapan bir muhabir, Ermeni asıllı bir Fransız hakim tarafından duruşma salonundan atıldı. Sırma Oran’ın tanıklarından Yeşiller Partisi üyesi ve emekli bir savcı olan Henri Balmain, yaptığı açıklamada hukuki açıdan mantıklı olan bu kararın tarih açısından kesinlikle bağlayıcı olmadığını belirtti, yabancı ülkelerin bazı konulardaki politikalarının o ülke asıllı adaylardan seçim zamanı sorgulanmasını bir skandal olarak niteleyen emekli savcı Sırma Oran’ın bir haksızlıkla karşı karşıya kaldığını belirtti.

TEMYİZE GİDİLEBİLİR

Haberin Devamı

"Temyize gitmemiz muhtemel" diyerek açıklamada bulunan Sirma Oran’ın avukatı Charles Morel mahkemenin haksız bir sonuçla bittiğini, Sırma Oran’a yapılanların bir ayrımcılık olduğunu ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Konu hakkında akil sayılan kişilerce yapılan açıklamalara göre Villeurbanne’da 2008 Belediye başkanlığı seçimlerinde yaşanan olaylar, mahkemenin bu kararı ile yorumlanacak olursa bundan sonra Lyon’da belediye meclislerine aday olacak Türk asıllılardan Ermeni soykırımını tanımaları istenebilecek.

Engin AKGÜRBÜZ/LYON, (DHA)