Siyaset 'Soykırımla suçlayanlar önce kendi tarihine baksın'
Paylaş
'Soykırımla suçlayanlar önce kendi tarihine baksın'

Başbakan Erdoğan, Çanakkale Zaferi kutlamalarında Ermeni soykırımı iddialarına kucak açan ülkelere Dünya Savaşları'nı hatırlattı

İDDİALARA YANIT

1915 ile 1916 yılları arasında Çanakkale’deki Gelibolu Yarımadası tarihin en kanlı çarpışmalarına sahne olmuştu. Türk topraklarına göz diken sömürgeci ülkeler Mehmetçiğin kahramanlığıyla geldikleri gibi gitmişti. Dünya tarihine “Çanakkale geçilmez” dedirten 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 95. yıldönümü dün törenlerle kutlandı.

Çanakkale 18 Mart Stadı ve Şehitler Abidesi’nde düzenlenen törenlere Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da katıldı. Erdoğan, konuşmasında Ermeni soykırımı iddialarını meclislerinde kabul eden ülkelere seslendi.

‘İFTİRA ATIYORLAR’

Çanakkale’de emperyalist duygularla ölüm kusanların, Türk milletinin vatanına tasallut edenlerin bugün aldığı haksız kararların, özür dilenmesi gereken bir millete karşı iftira atmaktan başka bir şey olmadığını belirten Erdoğan, “Dünya savaşlarında, milyonlarca insanın ölümüne sebep olan kimi ülkeler önce kendi anlayışlarını, eylemlerini, yanlışlarını gözden geçirmeli” diye konuştu. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

‘İDDİALAR ART NİYETLİ’

1915’te, onun öncesinde ve sonrasında bu milleti yok etmek ve tarih sahnesinden silmek için her türlü saldırı sahneye konulurken, bu millet yokluğa, yoksulluğa ve ölüme mahkûm edilmek istenirken, tüm bu vahşeti görmeyerek başka yerlere takılmak, başka meseleleri gündeme sürmek, haksızlık, vicdansızlıktır. Kahraman Mehmetçiğimize 1915 olayları bahane edilerek izafi edilen bu asılsız iddiaların tamamını art niyetli ve çirkin bulduğumuzu burada bir kez daha tekrar etmek istiyorum.

‘ARŞİVLERE BAKIN’

Eğer 1915’te Türkiye’nin doğusunda yaşanan olaylar aydınlatılmak isteniyorsa, bunun adresi binlerce kilometre uzaktaki parlamentolar değil, arşivlerdir, belgelerdir, anılardır, raporlardır, mektuplardır, resimlerdir. Çanakkale’de emperyalist duygularla ölüm kusan Türk milletinin vatanına tasallut eden kimi ülkelerde bugün görülen sorumsuz açıklamalar, alınan haksız kararlar özür dilenmesi gereken bir millete karşı iftira atmaktan başka hiçbir anlam taşımaz.

‘MİLYONLARI ÖLDÜRDÜLER’

Dünya savaşlarında, milyonlarca insanın ölümüne sebep olan kimi ülkeler önce kendi anlayışlarını, eylemlerini, yanlışlarını gözden geçirmeli. Sadece vatan savunması yapan mazlum ve masum bir millete ithamda bulunma yanlışına düşmemelidir. Bizim medeniyetimizde öldürmek, katletmek, soykırıma uğratmak yoktur. Bizim medeniyetimiz sevgi, hoşgörü ve kardeşlik medeniyetidir.

Burak GEZEN-Turaç TOP/DHA

2

Haberin Devamı