Ekonomi Söylemlerin pusulası şaştı

Söylemlerin pusulası şaştı

Paylaş
Söylemlerin pusulası şaştı

Tekel işçileri, hükümet kanadından gelen, “Bu işe şeytan karıştı” ve “4/C olursa sendika 4.9 milyon liradan olacak” açıklamalarına yanıt verdi

TEKGIDA-İŞ YANIT VERDİ

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, eylemlerinin 56’ncı gününü dolduran Tekel işçilerinin içinde PKK’lıların da bulunduğunu ifade edip, “Bu işe şeytan karıştı” demişti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Tekel işçilerinin 4/C (geçici işçi) statüsüne geçmesi halinde, Tekgıda-İş sendikasının 4.9 milyon lira zarara uğrayacağını, eylemlerin de bu yüzden yapıldığını öne sürmüştü. Tekel işçilerinin örgütlü olduğu Tekgıda-İş, her iki açıklamaya da sert tepki gösterdi.

ÇİÇEĞE BİLE ZARAR VERİLMEDİ

Tekgıda-İş yönetimi, yazılı bir açıklama yaparak, hükümetin kamuoyu nezdinde itibar kaybettikçe pusulayı şaşırdığını, söylemlerin ‘her türlü mantık ayarını’ aştığını belirtti. “Bize yöneltilen hakaret ve saldırılara karşı onurumuzu koruyacağız” diyen sendika, Hayati Yazıcı’ya şöyle seslendi: “Sayın Bakan! 56 gündür bir tek çiçeğe bile zarar vermeden sürdürülen bir eyleme ’şeytan’ karıştı demek için, hakikaten insaf ve izan yoksunu olmak gerekir.”

İŞÇİLERDEN AİDAT ALMIYORUZ

Tekgıda-İş, Mehmet Şimşek’e yanıtında ise bir yıldır Tekel işçilerinden aidat almadıklarına dikkat çekti. Sendika ayrıca Tekel işçilerinin başka kamu kuruluşlarına nakledilmek için eylem yaptığını hatırlatarak, “Yani Tekel işçileri hak ettiklerini aldığında gıda işkolundan çıkacak ve Tekgıda-İş üyelerini uğurlayacaktır” denildi. Bu arada işçi ve memur sendikalarından oluşan 6 konfederasyon dün Başbakan Tayyip Erdoğan’dan ve Cumhurbaşkanı Vekili Mehmet Ali Şahin’den randevu talep etti.

MARMARAY’DA DA EYLEM VAR

Marmaray Projesi’nin Yenikapı Şantiyesi’ndeki kazılarda çalışan işçiler, çalışma şartlarının kötülüğünden yakınarak İstanbul Valiliği önünde basın açıklaması yaptı. Vali Muammer Güler’den yardım isteyen işçiler adına konuşan Aydın Erhan, “Günde 27.5 liraya çalışıyoruz. Zam istedik. ‘Günlük 1 lira zam yapılabilir’ cevabını aldık” dedi. Şantiyede üç yıldır işçilerin zam almadığı, son zam talebinin ardından 20 işçinin işten çıkarıldığı, maaşların da gecikmeli ödendiği bildirildi.

'SATTIRMAYIZ' DEDİLER SANTRALA SOKMADILAR

Muğla’nın Yatağan ilçesindeki termik santral ile linyit işletmelerinde özelleştirme hazırlığı, işçi direnişiyle karşılaştı. Sabah saatlerinde santral önünde toplanan işçiler, işletmelerin maliyet bedellerini hesaplamak üzere gelen 20 kişilik heyetin, içeri girmesini engellediler. Heyet ilçeyi terk etmek zorunda kaldı.

2

Haberin Devamı