Gündem 'Sözde soykırm ile Hocalı soykırımı örtbas ediliyor'

'Sözde soykırm ile Hocalı soykırımı örtbas ediliyor'

Paylaş
'Sözde soykırm ile Hocalı soykırımı örtbas ediliyor'

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) Başkanı Büyekelçi Elşad Iskandarov, "Sözde soykırımla bir taraftan Türkiye'yi karalarken, diğer taraftan Ermeni terörünün 23 sene önce Hocalı'da işlediği cinayetleri örtbas etmek istiyorlar. Yürütülecek kampanyalarla Ermeni propagandasının önüne de geçilecek" dedi

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde 26 Şubat 1992'de Ermeni askerleri tarafından 613 kişinin hunharca öldürüldüğü "Hocalı Katliamı"nın 23. yılında, 5 yıldır yürütülen "Uluslararası Hocalı İçin Adalet Kampanyası" kapsamında bu yıl İKGF-Dİ tarafından gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

İKGF-Dİ'nin Dünya Ticaret Merkezi'ndeki ofisinde yapılan toplantıda konuşan Iskandarov, Hocalı'da öldürülenleri rahmetle andı.

Paris'te Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırının ardından dünyanın ayağa kalktığını, bazı ülkelerde yürüyüşler, dayanışma törenleri düzenlendiğini anımsatan Iskandarov, şöyle devam etti:

"O insanlar anıldı. Aynı günlerde Nijerya'da, Irak'ta, Suriye'de, Filistin'de binlerce insan katledildi. Ama bu katliamlar dünya tarafından göz ardı edildi. Hocalı'daki katliamın da üstü örtülmeye çalışıldı. IŞİD, yaptığı katliamları büyük bir propagandayla duyuruyor. Ancak bu propagandanın öncülüğü ve icadı IŞİD'e ait değil. 23 yıl önce Ermeni terör örgütü bunu Hocalı'da yaparken, farklı farklı coğrafyaları farklı yöntemlerle suçsuz olduğuna inandırmayı başardı. 23 yıl önce eğer 'senin terörün, benim terörüm, büyük terör, küçük terör' ayrımları olmasaydı, Srebrenitsa'da katliam ve bugün işlenen katliamları görmezdik. Dünya adaletli bir şekilde katilin karşısında bir mekanizma oluşturamadı."

Hocalı için 5 yıl önce başlatılan "Uluslararası Hocalı İçin Adalet Kampanyası"nın çok cesaretli bir girişim olduğunu aktaran Iskandarov, kampanya kapsamında 5 yıl içinde dünya çapında önemli çalışmalar yapıldığını belirtti.

- "Bu faaliyetler bir vicdan borcudur"

Iskandarov, Ermeni yalanları karşısında sadece Azerbaycan'ın değil, yüz yıldır Türkiye'nin de eziyet çektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye ne zaman bir gelişim noktasına gelirse, Ermeni propagandası aracılığıyla bazı karalama kampanyaları düzenlenir. Her sene birtakım senetlerin kabul edilmesi girişimleri yapılır. Türkiye'de Ermenilere sözde soykırım yapıldığı iddiaları olur. Sözde soykırımla bir taraftan Türkiye'yi karalarken, diğer taraftan Ermeni terörünün 23 sene önce Hocalı'da işlediği cinayetleri örtbas etmek istiyorlar. Yürütülecek kampanyalarla Ermeni propagandasının önüne de geçilecek. Bu yıl bu temanın üzerinde konsantre olacağız. 24 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le birlikte ilan edilen bir tören Çanakkale'de gerçekleştirilecek. Bu tören, yalanların önünü alacak bir karardır."

Iskandarov, İKGF girişimiyle 57 İslam ülkesinde, 12 ülkenin parlamentosunda ve ABD'nin 17 eyaletinde Hocalı Katliamı'nın "soykırım" olarak kabul edildiğini vurgulayarak, "Bu faaliyetler, Hocalı'da şehit olanların ruhu şad olana dek ve onların katilleri adalet karşısına çıkana dek, bu suçu işleyenler sorumluluklarını kabul edene dek sürecek. Bu faaliyetler bir vicdan borcudur" ifadelerini kullandı.

- "Light A Fire To Fight The Lair" kampanyası

İKGF-Dİ Proje Koordinatörü Sevinj Iskandarova da "Uluslararası Hocalı İçin Adalet Kampanyası" çerçevesinde başlatılan "Light A Fire To Fight The Lair" (Yalancıyla Mücadele İçin Bir Işık Da Sen Yak) kampanyası hakkında bilgi verdi.

Iskandarova, kampanyanın amacının, Hocalı Katliamı'nın soykırım olarak tanınması, uluslararası hukuk zemininde karşılık bulması ve Karabağ için adalet sağlanması olduğunu söyledi.

Hocalı'da 613 sivilin öldürüldüğünü kaydeden Iskandarova, şöyle devam etti:

"Kampanya 4 farklı koldan faaliyet gösterdi. Medya ve sosyal medya çalışmaları yapıldı. Toplumu bilgilendirme faaliyetleri yapıldı. Katliamın kabul edilmesi için lobi faaliyetleri ve akademik değerlendirmeler 5 yıl içinde yapıldı. Bu sene de aynı yönde çalışmalar yapılacak. Light A Fire To Fight The Lair kampanyasının merkezinde Ermeni yalanlarının ifşası vardır. Kampanya 24 Nisan'a kadar sürecek. Bu yıl kampanya kapsamında Viyana'da Hocalı için adalet çadır kampı kuruldu. Belçika'nın Gent şehrinde akademik çalıştay yapıldı, Endonezya'nın en büyük camisinde Hocalı'da katledilenler anıldı ve kurbanlar için dua edildi."

- "Gelibolu İnsanlığın 100 Yılı 1000 Hikayesi" uluslararası deneme yarışması

İKGF-Dİ Medya ve Eğitim Direktörü Esra Öztürk de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ev sahipliğinde düzenlenecek 24 Nisan Çanakkale Anma Etkinlikleri kapsamında İKGF-Dİ'nin "Gelibolu İnsanlığın 100 yılı 1000 Hikayesi" uluslararası deneme yarışması organize edeceğini açıkladı.

Bu senenin Çanakkale Savaşı'nın yüzüncü yıl dönümü olduğunu anımsatan Öztürk, "Çanakkale Savaşı'nın zafer boyutunu unutmadan, savaşı acı yönüyle ele alacağız. Deneme yarışmamız bu amaca hizmet edecek. Gelibolu'da, Çanakkale Savaşı esnasında Osmanlı cephesinde birçok milletten insan savaştı. Diğer tarafta dış kuvvetler de kayıplar verdi. Ancak tüm bunlara rağmen Ermeniler, 1915 olaylarını yalnızca kendilerine yönelik katliammış gibi dünyaya yansıtmaya çalıştılar. Ermenistan'ın bu yanlış tutumunu ve gerçeklerin üstünü örtme çabasına karşı, Çanakkale Savaşı'na taraf olmuş tüm milletlerden gençlerin, düşüncelerini yazarak, Çanakkale'nin kendi ülkelerinde kalan mirasını ifade edebilecekleri ödüllü bir yarışma organize ettik" ifadelerini kullandı.

Öztürk, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın yanı sıra savaşta Osmanlı cephesinde yer alan ülkelerden yoğun katılım beklediklerini ve bin civarında makaleyi hedeflediklerini kaydetti.

AA