Tamer Heper Sözleşmenize bir bakın
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmenize bir bakın

Haberin Devamı

Yeni emekli oldum, ilk maaşımı alacağım ama daha ilk maaşımda dahi problemim var. Bankaya kredi kartı borcum var. Bu borç nedeni ile emekli maaşıma haciz gelirmi? ● H.A.

Daha önce çok yazdım, ‘emekli maaşına haciz koyulamaz’. Ancak bankalar buna karşı da birtakım önlemler geliştirmiş durumda. Şayet emekli maaşınızı aldığınız bankaya borçlu iseniz, banka sizin adınıza bir mevduat hesabı açıyor, emekli maaşınızı mevduat hesabına aktarıyor.

Bu durumda emekli maaşı, emekli maaşı olmaktan çıkıyor vadesiz hesap oluyor, banka da buna haciz tatbik ediyor.

Bu bir önlem. İkincisi, bankalar kredi kartı veya ihtiyaç kredisi verirken bir sözleşme imzalattırıyor. İşte bu sözleşmenin içine bir madde olarak, emekli maaşıma haciz tatbikine izin veriyorum anlamına bir madde koyuyor. Emekli maaşına haciz koyulamaz ama maaş sahibi izin verirse haciz tatbik olunur. İşte buna dayanarak emekli maaşına haciz tatbik ediyor. Bazı bankalar bununla da yetinmiyor. Zira icra müdürlüğü kanalı ile maaşın dörtte birine haciz tatbik edilecekken, bazı bankalar paranın tamamına el koyuyor. Bunun için icra müdürlüğü kararı bile aramıyor.

Şimdi durumunuza bu açıdan bir bakın. Şayet banka sizin elinize kredi kartı sözleşmesinin bir örneğini verdi ise bu gözle inceleyin. Kanuna göre; kredi sözleşmesi imzalandığında bir örneğinin size verilmesi gerekirdi. (Hatta yazı büyüklüğü dahi kanunda belirtilmiş durumda, eskiden olduğu gibi gözle seçilemeyecek kadar küçük yazılar kabul görmüyor, o sözleşme yok kabul ediliyor.) Yani elinizde sözleşme örneği olmalıdır.

Yoksa bankanızdan isteyin. Sözleşmenin bir örneğinin elinizde olmasının ikinci bir yararı da şu: Bazı sözleşmelere tarih atılması veya faiz hanesine faiz oranının yazılması ihmal ediliyor. İhtilaf olunca bunlar gelişigüzel dolduruluyor. Bu nedenle sözleşmelerin bir örneğinin tam doldurulmuş hali ile alınması önemlidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder