Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Spermiyogram testi
HABERİ PAYLAŞ

Sperm ölçümü sanıldığının aksine çok hassas bir testtir. Bu testi yapan kişinin özel eğitim alması, yaptıranın ise doğru teknikle sperm vermesi önemlidir. Böyle bir testi yaptırmadan önce iyi bir araştırma yapın yoksa sonuçlar yanıltıcı olabilir.

Ne olur bana yol gösterin

1 yıllık evliyim. Geçtiğimiz günlerde spermiyogram testi yaptırdım. Sperm hareketliliği sonucu şöyle: 1 saat beklemiş hali yüzde 40, sperm sayısı ise 103 milyon (1 ml). Bu sonuca göre bana nasıl bir yol gösterirsiniz?

CEVAP Spermiyogram çok hassas bir testtir, sadece bu konuda uzman kişilerin değerlendirdiği spermiyogram tahlillerinin sonucuna göre yorum yapılmalıdır. Spermiyogram vermek için doğru şekilde hazırlanmak ve doğru teknik ile sperm vermek de önemlidir. İdeal olarak bilgisayarlı sistemler ile değil, özel eğitimli teknik elemanlar tarafından yapılması gereken bu özel tetkik maalesef gerekli eğitim ve denetim olmadığından çoğu zaman yanıltıcı sonuçlar verebilmektedir.

Haberin Devamı

Sigara cinsel gücü azaltır mı?

45 yaşındayım ve günde yaklaşık 1.5 paket sigara içiyorum. Bazen bu sayı artıyor. Sigaranın üzerinde cinsel gücü kaybettirdiği hakkında yazı gördüm, sigara buna nasıl sebep olur? Sigara nasıl sertleşme sorunu yaratıyor?

CEVAP Sigaranın kötü etkisi iki şekilde ortaya çıkıyor. Sigara damar sertliği yaratır. Bunun sonucunda kalp ve beyin damarları daralarak ölümcül sonuçlar doğurabilir. Sertleşme sorunu ölümcül değildir ama cinsel hayatınızı öldürür. Sigaranın içindeki kimyasal maddeler penise giden küçük damarların tıkanmasına yol açarak sertleşmeyi engelleyebilir. İkinci olarak, sigara damar cidarında kasılmaya yol açarak penise giden kan akımını azaltır ve sertleşme güçlüğü başlar. Bazen penise kan normal gelse bile damar sertliği olan kişilerde ilişki sırasındaki hareket sırasında kan bacak ve kalça bölgesine kaçar ve sertleşme devam edemez.

Cinsel hayatım bitecek mi?

53 yaşındayım. Şeker hastasıyım ve kan yağlarım da yüksek. Bu yüzden ilaç kullanıyorum. Bu durum benim zaten çok iyi olmayan cinsel gücümü nasıl etkiler?

Haberin Devamı

CEVAP Diyabeti olan erkek hastaların yarısında zaman içerisinde sertleşme sorunu gelişiyor. Tip 1 diyabeti olan, insülin bağımlısı genç hastalarda bu problem daha erken ortaya çıkabiliyor. Tip 2 diyabeti olan insüline bağımlı olmayan ve daha geç yaşlarda ortaya çıkan diyabette sertleşme sorunu daha yavaş gelişiyor. Diyabeti olan erkeklerde birkaç nedenle sertleşme sorunu ortaya çıkıyor. Öncelikle diyabet küçük kan damarlarına zarar vererek penise giden kan akımını azaltıyor. İkinci olarak çevre sinirlerde bozukluk oluşturarak penise sertleşme için gerekli uyarının iletilmesini engelliyor. Bu hastalarda penisten beyne giden uyarılarda da azalma oluyor ve sertlik elde etmek güçleşiyor. Son olarak diyabette genel sağlık daha kötü seyredebiliyor. Diyabetin yaratacağı bu kötü etkileri önlemenin en iyi yolu kan şekerini ve tansiyonu kontrol altında tutmaktır. Kolesterol ve trigliserid gibi kan yağlarındaki yükseklik ise kalp-damar hastalığı yaratıyor; penise giden kan akımında azalmaya yol açarak sertleşme bozukluğuna neden oluyor. Özellikle kötü huylu kolesterolün yüksek oluşu sertleşmeyi olumsuz etkiliyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder