Opr. Dr. Hande Akbaş Spiral yerinde duruyor mu?
HABERİ PAYLAŞ

Spiral yerinde duruyor mu?

Haberin Devamı

Kadınların gebelikten korunmak için taktırdığı spiralin 1 ay sonra mutlaka yerinde olup olmadığının incelenmesi gerekir. Çünkü bazen yerinde olsa bile kaydığı için yoğun adet kanamasına neden olabilir...

Adetim uzadı

30 yaşındayım, 1 yıl önce doğum yaptım, 2 ay önce spiral taktırdım ama adetim uzun sürüyor. Sizce bu normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiral takıldıktan ilk 1 ay sonrasında yerinde mi diye kontrol ettirilmeli. Yerinde olsa bile zamanla kayabilir. Yoğun kanamalar spiralinizin kaymasından çok spiralin kendi yarattığı etki sonucu oluşmuş olabilir.

Size takılmış olana vücudunuz böyle bir reaksiyon vermiş olabilir. Ultrason ile spiraliniz yerinde mi baktırın. Yerindeyse ve kanamalar hep bu yoğunlukta devam ediyorsa çıkarttırmanızı, başka bir spiral taktırmanızı veya başka yöntemle korunmanızı öneriririm.

Tahillerim temiz ama gebe kalamıyorum

3 yıllık evliyim. Çocuğumuz olmuyor. Reflüm, şekerim ve astımım var. Tahlilleri yaptırdım, sorun yokmuş. Eşimde varikosel çıktı, değerleri düşük olduğu için ameliyat ve ilaç tedavisi denildi. İlaç tedavisi sonrası değerler düzeldi. 1 yıl geçti, gebe kalamadım. Hastalıklarım ve kullandığım ilaçlar hamile kalmama engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin sperm miktarından bahsetmemişsiniz. Ama çok düşükse genellikle biz tüp bebekle uğraşan hekimler hastanın ağrısı olmadığı sürece varikosel ameliyatı önermiyoruz. Ameliyatla spermler tamamen normale çok nadiren geldiğinden bir de ameliyatla vakit kaybediliyor.

Bu nedenle sizin gibi hastalarımıza, yumurtalık rezerviniz azalmadan direkt tüp bebek öneriyoruz. Sizdeki mevcut hastalıklar özellikle şeker kontrol altındaysa hamile kalamamanızın bir nedeni olarak gösterilemez. Vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurmanızı öneririm.

Nasıl korunmam gerekiyor?

29 yaşında, 2 yıllık evli kadınım. 5 ay önce normal doğum yaptım. Doğumdan sonra 2 defa adet gördüm. Bu arada çocuğumu emzirmiyorum. Biz artık çocuk istemiyoruz. Ben nasıl korunmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum yapmış bir kadına en çok önerilen korunma yöntemi spiral takılmasıdır. Emzirmiyorsanız doğum kontrol hapı kullanabilirsiniz. Ama bu metoda dahi başlamadan önce mutlaka bir uzmana başvurmalı, ilacı kullanmanızda herhangi bir sakınca bulunmadığından emin olunmalıdır. Eğer doktora gitme imkanı yoksa eşiniz korunabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder