Ekonomi SPK Başkanı'ndan borsa yorumu

SPK Başkanı'ndan borsa yorumu

Paylaş
SPK Başkanı'ndan borsa yorumu

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, borsadaki iniş-çıkışların IMF anlaşmasıyla bir bağlantısı olmadığını söyledi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Ekonomi Muhabirleri Derneğinin (EMD) düzenlediği sohbet toplantısında, muhabirlerin sorularını yanıtladı.

SPK Başkanı Akgiray, küresel krizin etkisiyle finans sektöründe düzenleme ve denetleme dünyasının yeniden şekillendiğini ifade ederek, IMF, G-20 gibi bütün uluslararası kurumların görevlerinin ve konumlarının yeniden tanımlanmak üzere olduğunu kaydetti. Böyle bir ortamda Türkiye’nin krizi çok iyi izleyerek, yaşadığını belirten Akgiray, ülkenin uluslararası kuruluşlarda görev almasının öneminin burada kendini gösterdiğini söyledi.

Dünyada bugün IMF’nin konumunun sorgulandığını ifade eden Akgiray, AB’ye tam üye Yunanistan’a IMF yardımının gündemde olduğuna dikkati çekti v e "Avrupa’nın en büyük ekonomisine, Almanya’ya şu kadar borcu olan bir ülke, IMF geliyor oraya, burada bir tuhaflık yok mu? Bir şeyler değişiyor demek ki" şeklinde konuştu.

"IMF İLE İLGİLİ SÖYLEMLER HİÇ ETKİLEMİYOR"

Akgiray, başka bir soruyu yanıtlarken de siyasilerin söylemleri ile finans piyasası arasındaki ilişki konusunda bir şey söylemenin çok zor olduğunu belirterek, "Tabii ki üst düzey yöneticilerin sözleri piyasayı etkiler, en otoriter sözdür o, ama nasıl etkileyeceğini, tek etkinin o olduğunu söylemek, o etkiye dayalı bir beklentide olmak yanlış, onu diyorum ben" şeklinde konuştu.

Bir muhabirin, IMF’nin beklentileri etkileyen bir konu olduğunu ve bu konudaki söylemlerin de beklentiler üzerinde etki yarattığı yönündeki yorumu üzerine, "Hala etkiliyor mu emin misin? Bence hiç etkilemiyor artık" dedi.

UZUN VADELİ YATIRIM TAVSİYESİ

Konuşması sırasında yerli yatırımcı ile yabancı yatırımcının İMKB’deki karlılığı konusunda bir araştırma yapıldığını anlatan Akgiray, araştırma sonucunda yabancıların borsada daha çok kazandıklarının ortaya çıktığını söyledi.

Bunun nedenini açıklayan SPK Başkanı, yerli yatırımcıların bir hisseyi ortalama olarak 20-25 gün ellerinde tuttuğunu, yabancıların hisse tutma oranının 250 iş günü olduğunu kaydetti. "Uzun vadeli yatıran daha çok kazanmış, çok kişinin acayip eleştirdiği bizim küçük borsamızda. Bunun da böyle olması lazım" diyen Akgiray, zaten bu işin doğasının da bu olduğunu bildirdi.

2

Haberin Devamı