Erdoğan Arıpınar Spor öğretimi
HABERİ PAYLAŞ

Spor öğretimi

Spor federasyonları ülkemizde (Futbol Federasyonu dışında) Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne bağlıdırlar. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün (GSGM) internetteki sitesine girenler bu büyük spor teşkilatına bağlı tam 60 federasyon olduğunu görürler. Peki bu 60 federasyonun yaptığı sporlar hakkında Türk halkının ne kadar bilgisi var? Bunların arasında, tesislerin Erzurum’da ve yavaş yavaş diğer illerde yapılması ve son Kış Üniversite Oyunları ile gündeme gelen kış sporlarının adları duyuruldu. Amma nasıl oynanıyorlar? Kuralları nedir? Kaç kişi biliyor?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ülkemizde spor dallarını çoğaltmaya uğraşırken o dalları da öğretmemiz lazım. Spor eğitimi spor dallarını uygulayacak, öğretecek ve bu işi meslek edinecek kişilere verilir. Spor öğretimi ise seyirciye daha açık bir deyimle halka verilir. Bunun için de başta ülkemizde yayın yapan televizyon ve radyolara, medyaya, sivil toplum örgütlerine ve halka yakın olmaları gereken belediyelere büyük görev düşmektedir. Amma, üzülerek görüyorum ki başta TRT olmak üzere her saatini giyimi kuşamı ile de gençlere örnek olamayacak, güya futbol otoriteleri (!) ve yorumcuları (!) ile doldurmuş bulunuyor. Konuşmalar zaman zaman saygının dışında, zaman zaman da çelişkilerle dolu.

Bence öğretici tarafı da hiç yok. Asıl görev artık uluslararası yarışmalara katıldığımız badminton, buz hokeyi, golf, bocce, bowling, dart, curling, hokey gibi spor dallarını, kuralları ve örnekleri ile topluma öğretmek ve tanıtmak olmalıdır. Her zaman gündeme gelen olimpiyatlarda tesis ve organizasyonun yanı sıra asıl unsur spor seyircisidir. Olimpiyatlarda tribünleri dolduran, izledikleri yarışmaların kurallarını bilen seyirciler her şeyden önemlidir. Boş veya bilgisiz bir seyirci önünde yapılan yarışmaların değeri yoktur. Çünkü alkışlayanlar da alkışlananlar da bunu bilerek yapmalıdırlar. Eğitim ve öğretim her alanda listemizin başında yer almalıdır. O zaman her spor dalında daha çok sporcu yetişir, GSGM’ye bağlı 60 federasyonun milli takımları uluslararası alanlarda bizi gururlandırarak temsil edebilirler.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder