Spor Fener'in efsane sol açıkları kütüphanelerde yaşayacak

Fener'in efsane sol açıkları kütüphanelerde yaşayacak

Paylaş
Fener'in efsane sol açıkları kütüphanelerde yaşayacak

Fenerbahçe'nin taraftar topluluklarından “Sol Açık”, kulüp tarihindeki efsane sol açık oyuncuların isimlerini taşıyan kütüphaneler açıyor. Afyon'da Lefter'in ve Zonguldak'ta Selçuk Yula'nın adını taşıyan kütüphaneler açan topluluk, şimdi de Salihli'de “Can Bartu Kütüphanesi”ni hayata geçirecek

Futbol sahalarında yaşanan tüm olumsuzluklara inat, bambaşka bir duruş sergileyen “Fenerbahçe Sol Açık” taraftar grubu, Afyon’da Lefter Küçükandonyadis ve Zonguldak’ta Selçuk Yula’dan sonra Salihli’de de Can Bartu Kütüphanesi’ni kurmak için kolları sıvadı. Grubun İzmir Temsilcisi Mehmet Sencer Az ile ‘Sol Açık’ ruhunu konuştuk. Başka türlü bir taraftarlığın ve tribün kültürünün oluşturulabileceğinin altını çizen Az, 35-40 bin kadar destekçileri olduğunu söyledi.

Sol Açık taraftar grubu kimdir? Kaç kişidir? Ne için bir araya geldiniz?

Sol Açık hayata ve spora soldan bakan bir taraftar grubudur. Endüstriyel futbola ve sporun bir endüstriye, kapitalist bir eğlence sektörüne dönüştürülmesine karşıdır. Din, dil, ırk ve cinsiyet ayırımı yapmaz. Sporda ve hayatta emekten yanadır. Yaşamı savunur ve savaş karşıtıdır. Stat içinde ve dışında küfre, şiddete ve holiganlığa karşı demokratik, katılımcı, şenlikli bir taraftar örgütlenmesidir. Fenerbahçeli olduğumuzu söylememize gerek yoktur sanırım. Başka türlü bir taraftarlığın ve tribün kültürünün oluşturulabileceğini, spor kulüplerini devasa şirketlere, taraftarları müşteriye dönüştüren spor endüstrisine karşı futbolun özünde bir oyun olduğu ve bu oyunun sevdalıları olarak taraftarlığın da aslen bu oyunu sevmek üzerinden geçtiği, ranta bulaşmadan, şiddeti spor sahalarından kovarak rakip takıma ve taraftarlarına saygılı emekten ve halktan yana bir taraftar profilini spor sahalarında gerçekleştirebilmek amacıyla bir araya geldik. Net olarak sayımızı bilmemekle birlikte Türkiye çapında, Sol Açık'a destek veren yaklaşık 35-40 bin kadar insanın olduğunu sosyal medyadaki geri dönüşlerden ve takipçi sayılarımızdan anlıyoruz.

Projelerinizden bahseder misiniz?

13 Ocak 2012 tarihinde aramızdan ayrılan Lefter Küçükandonyadis’in ölüm yıl dönümüne denk getirilen Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesindeki bir köy okulunda açmış olduğumuz Lefter Kütüphanesi, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde Muharremşah İlk ve Ortaokulu’na kurduğumuz Selçuk Yula kütüphanesinden sonra Manisa Salihli’de Can Bartu Kütüphanesi kurmak için kolları sıvadık. Bunun dışında geçmiş senelerde sayısız sosyal sorumluluk ve yardım kampanyaları düzenledik. Van Depremine yardım kampanyası, Ezidilere destek ve İŞİD zulmünden kaçanlara toplamış olduğumuz yardım malzemeleri... Kurulduğumuz günden bu yana her türlü toplumsal muhalefetin yanında olmaya çalıştık. Gerek sokakta, gerek tribünlerde tüm gücümüzle emekten, adaletten, ezilenlerden ve iktidarca ötekileştirilenlerden yana saf tuttuk. 2013 Gezi olayları sonrasında 19. dakikada Ali İsmail marşı, 34. dakikada “Her Yer Taksim Her Yer Direniş” sloganlarıyla Gezi ruhunu statlara taşıdık.

Afyon’da Lefter Zonguldak’ta Selçuk Yula’dan sonra Manisa Salihli’de Can Bartu Kütüphanesi kuruyorsunuz. Seçtiğiniz şehirlerin bir özelliği var mı?

Kütüphane çalışmalarında seçtiğimiz yerler genellikle köy okulları veya kenarda kalmış, maddi durumları iyi olmayan ve olanakları kısıtlı ilköğretim okullarıdır. Bizi takip eden veya direk sol açık üyesi olan sendikalı öğretmenler vasıtasıyla bizlere öneri ve istekler geliyor biz bunlara göre bir değerlendirme yapıyor ve değerlendirme sonucunda en uygun okulu seçerek kitap toplamaya başlıyor ve okul kütüphanesini kuruyoruz.

Günümüz futbol taraftarlarının eksik yanları sizce ne?

Futbol statlarında ve tribünlerde genellikle kitle psikolojisi hakimdir. Kitleyi meydana getiren bireyler kim olursa olsun, yaşama tarzları, işleri güçleri, karakterleri yahut zekâları ister benzer, ister ayrı olsun, kalabalık haline gelmiş olmaları onlara bir tür kolektif ruh aşılar. Bu ruh onları, her biri tek başına, ayrı ayrı bulundukları halde duyacaklarından, düşüneceklerinden ve yapacaklarından tamamıyla ayrı hissettirir, düşündürür ve yaptırır. Bunun sonucunda toplumsal dokuya sirayet etmiş ve gündelik hayatımızda da her yerde görebileceğimiz şiddet, küfür, ötekileştirme ve hızla gericileşen toplumsal süreç tribünlerde de şiddeti ve cinsiyetçi, milliyetçi bir söylemi güçlendirmektedir. Sol Açık, futbolda ve spor sahalarındaki bu ideoloji ve cinsiyetçi, milliyetçi söylemlere karşı kardeşliği ve dayanışmayı savunmaktadır. Futbol taraftarlarının eksik olan yönü hayatı ve futbolu tamamen kendilerine gösterildiği şekilde, sorgulamadan kabul etmeleri ve bu verili durum üzerinden bu düşmanlık ve şiddet kültünü devamlı büyütmeleridir. Günümüzde yaşanan, sporun ticarileştirilmesi,taraftarın müşteri haline getirilmesi ,statlarda makul taraftar yaratma çabasının sonucu tribünler hızla boşalmış futbol taraftarları tribünleri terk etmiş durumdadır.

Haberin Devamı