Spor Mahkeme 'Şike Davası' kararını açıklıyor

Mahkeme 'Şike Davası' kararını açıklıyor

Paylaş
Mahkeme 'Şike Davası' kararını açıklıyor

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen şike davasında nihai karar verildi. Çağlayan'da görülen 6. duruşmada Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım dahil tüm dava sanıklarının beraat etmesine karar verildi

DAKİKA DAKİKA TÜM DETAYLAR POSTA.COM.TR'DE

Haberin Devamı

AZİZ YILDIRIM BERAAT ETTİ

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen şike davasında nihai karar verildi. Çağlayan'da görülen 6. duruşmada Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın beraat etmesine karar verildi. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, herhangi bir açıklama yapmadan taraftarın büyük coşkusu eşliğinde Çağlayan Adliyesi'nden ayrıldı.

TAPELER İMHA EDİLECEK, TAZMİNAT HAKLARI VAR

Öte yandan mahkeme tüm tapelerin imha edilmesine karar verdi. Dikkat çekici bir diğer karar ise sanıkların tazminat haklarının olduğuna ilişkin ifadeydi.

İSİM İSİM BERAAT EDENLER

İşte davada beraat eden diğer isimler: Olgun Peker, Korcan Çelikay, Bülent Uygun ve Mecnun Otyakmaz, İbrahim Akın, Tayfur Havutçu, Korcan Çelikay, Serdar Adalı,

Haberin Devamı

KARAR SONRASI BÜYÜK SEVİNÇ

Mahkemenin sanıklar hakkında verdiği beraat kararı sonrası mahkeme salonunda büyük bir sevinç yaşandı. Fenerbahçe TV Genel Yayın Yönetmeni, mahkeme başkanının beraat kararlarını telefon bağlantısıyla canlı yayında ekranlara taşıdı.

FENERBAHÇE KARARI BÖYLE DUYURDU

Şike Davası'nda tüm sanıkların beraat etmesi sonrası kulübün resmi twitter hesabından 'kumpas çöktü, oyun bitti. Fenerbahçe beraat etti' ifadeleri paylaşıldı.

19.48. Aziz Yıldırım bütün suçlardan beraat etti.

19.48. Olgun Peker tüm suçlardan beraat etti.

19.46 Mahkeme başkanı kararı sadece avukatlara açıklayacak. Salona gazeteciler alınmıyor...

19.29 Fenerbahçe TV'de son durum yorumu: Aziz Başkan'ın tutuklandığı davada herkes tahliye beklerken adliye önünde bekleyen taraftara müdahale için TOMA ve çevik kuvvet bölgeye getirilmişti. Karar açıklanmadan yapılan bu hamle 'Eyvah karar kötü' yorumuna neden olmuştu.

19.23 Tüm gözler Çağlayan'da. Şike Davası'nda kararın biraz sonra açıklanması bekleniyor.

16.20 Mahkemenin kararını 16.00'da açıklayacağı duyuruldu ancak mahkeme bir açıklamada bulunmadı

Futbolda "şike" iddialarına ilişkin Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılandığı dava ile haklarındaki hükümler Yargıtay tarafından bozulan 31 sanığın yargılandığı davada 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bugün kararını açıklaması bekleniyor. Saat 16.00'da başlayan duruşma için Aziz Yıldırım da salona geldi. Savcı, 5 Ekim'de yapılan duruşmada, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu tüm sanıklar hakkında, "şike", "suç örgütü kurmak" ve "üye olmak" suçlarından beraatlerini istemişti.Duruşmada son sözü sorulan Aziz Yıldırım, " Onur mücadelesi yapan topluluk var burada. Beraatimi istiyorum" dedi.

Haberin Devamı

AZİZ YILDIRIM ADLİYE KAFESİNDE BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, 'Şike Davası' nedeniyle geldiği İstanbul Çağlayan Adliyesi kafesinde böyle görüntülendi

Fotoğraf Twitter: @HaaydiFener

"Futbolda Şike" iddialarına ilişkin 3 Temmuz 2011’de başlayan süreçte ikinci kez sona gelindi. Dönemin özel yetkili savcısı Mehmet Berk’in talimatı ile 15 şehirde eş zamanlı başlayan operasyonlarda Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda isim tutuklanmıştı.

Soruşturma savcısı Mehmet Berk’in 3 Aralık’ta tamamladığı iddianamede Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor dahil 8 kulüp ile 93 sanığın ismi yer aldı. İddianamede, bir numaralı sanık Olgun Peker’in, "Silahlı suç örgütü kurmak", iki numaralı sanık Aziz Yıldırım’ın ise "haksız ekonomik çıkar sağlamak için suç örgütü kurmak" ve "şike" suçundan cezalandırılması istenmişti. Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianameye ilişkin ilk duruşma 12 Şubat 2012 tarihinde Silivri’de görüldü.

YILDIRIM 6 YIL 3 AY HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI


Operasyonun yıl dönümünden bir gün önce 2 Temmuz 2012 tarihinde görülen celsede İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi dosyaya ilişkin kararını açıkladı. Mahkeme, Aziz Yıldırım’a "örgüt kurmak, 4 maçta şike ile 3 maçta teşvik" suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası vermişti. Sanıklardan Olgun Peker hakkında ise toplamda 10 yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme, toplamda 48 sanığı "şike, teşvik primi ve örgüt" suçlarından çeşitli cezalara çarptırmış 45 sanığın ise beraatine karar vermişti.

Kararla birlikte tutuklu sanıklar Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Yusuf Turanlı’nın cezaevinde kaldıkları süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verilmiş gerekçeli kararını hazırlanmasının ardından dosya Yargıtay’a gönderilmişti.

CEZASI YARGITAY’DA ONANAN 6 SANIK YENİDEN YARGILAMA TALEBİNDE BULUNDU

Dosya üzerindeki incelemelerini 17 Ocak 2014’te tamamlayan Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu bir çok sanık yönünden verilen kararı onamış, 31 sanık hakkında ise verilen bazı hükümleri bozmuştu. Yargıtay kararının özel yetkili mahkemelerinin kapanmasının ardından çıkması üzerine, haklarındaki hüküm bozulan 31 sanığa ilişkin dava dosyası bu kez İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Yargıtay’ın onama kararının ardından hakkındaki hüküm gereği cezaevine konulması beklenen Aziz Yıldırım ile bazı sanıklar, yeniden yargılama talebi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine başvurdu.

"TERÖRLE MÜCADELE KANUNUNDAKİ DEĞİŞİKLİK


6526 sayılı Terörle Mücadele Kanununda yapılan yasa değişikliği ve kumpas iddiaları doğrultusunda yapılan yeniden yargılama taleplerini değerlendiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 23 Haziran 2014 tarihinde aldığı kararla Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeninden yargılanmasına karar verdi.

YENİDEN YARGILANMA TALEPLERİ KABUL EDİLDİ

Kumpas iddialarını delilden yoksun bulan mahkeme yeniden yargılama gerekçesinde, 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanununda yapılan değişiklikle teknik takip ve dinlemenin bu kanundan çıkarılmasını gösterdi. Mahkeme sanıkların Yargıtay tarafından onaylanan bu dosyadaki dinleme ve izlemenin eski kanun kapsamında olduğunu vurguladı. Mahkeme, "Aynı dosyada aynı olaydan yargılaması devam eden sanıklarla, haklarındaki hüküm onanan sanıklar arasında farklı yargısal sonuçlara ulaşmanın adalete güven duygusunu örseleyebileceği ihtimal dahilindedir" diyerek Aziz Yıldırım, Eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker, Fenerbahçe yöneticisi İlhan Yüksem Ekşioğlu, menajer Abdullah Başak, Eski Sivasspor yöneticisi Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl’ın yeniden yargılanmasına karar vermişti.

YILDIRIM İLE BİRLİKTE 6 SANIĞIN DAVASI 31 SANIKLI DAVA İLE BİRLEŞTİ

Yeniden Yargılamanın başlamasının ardından mahkeme, aldığı ara karar ile Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 6 sanıklı yeniden yargılama dosyası ile sanıkları arasında Mecnun Otyakmaz ve Serdal Adalı’nın da bulunduğu 31 sanıklı Yargıtay’dan bozulup dönen davaların birleştirilmesine karar verdi.

YILDIRIM YENİDEN YARGILANDIĞI DAVAYA SADECE BİR KEZ GELDİ


Şike davası kapsamında yeniden yargılanma kararı verilen Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım 13 Ocak 2015 tarihinde hakim karşısına çıktı. İfadesinde paralel yapı iddialarına değinen Yıldırım, "Hukuka aykırı olarak kurulan özel makamlarını, bu makamlarca oluşturulan hukuka aykırı delillerini ve en önemlisi mülkün hukukuna paralel yeni bir hukuk yaratmaya yönelik bu kararlarını tanımadığımı buradan bir kez daha ilan ediyorum. Bugün yaşanılanlar ve yaşatılanlar sadece Aziz Yıldırım’a ve Fenerbahçe’ye yönelik değildir. Ülke barışına, vatansever gazeteci ve yazarlara, saygın emniyet mensuplarına, ve bu iddialar yüzünden onuru ve şerefi uğruna gözünü kırpmadan hayatına son veren şanlı TSK mensuplarına, kısacası bu toprakları vatan yapan tüm değerlere yöneliktir. Bu vatan için bu ülke için bu cumhuriyet için yaşayan insanlara yönelik olarak yapılan örgüt kurma, şike yapmak, darbe yapmak, casusluk yapmak ve onlarca asılsız iddiaları ülkem ve bu onurlu insanlar adına külliyen reddediyorum" şeklinde konuşmuştu. Yıldırım, davanın daha sonraki duruşmalarına ise katılmadı.

ARIBOĞAN, AVCI, GÜMÜŞDAĞ VE PARLAK TANIK OLARAK DİNLENDİ


Yeniden yargılamanın 8 Temmuz 2015’te görülen duruşmasında mahkeme heyeti duruşmaya gelmeyen tanıklar, Lütfi Arıboğan, Göksel Gümüşdağ, Ali Parlak ve Abdullah Avcı’nın zorla getirilmesine hükmetti. Tanıklar Arıboğan, Gümüşdağ, Parlak ve Avcı 18 Eylül 2015’te görülen duruşmaya katılarak tanık olarak ifade verdi.

SAVCI MÜTALAASINDA YILDIRIM’IN BERAATİNİ İSTEDİ

Davanın 5 Ekim 2015’te görülen duruşmasında savcı Abdullah Mirza Coşkun mütalaasını açıkladı. Mütalada Fenerbahçe Spor Kulübü Aziz Yıldırım hakkında "örgüt kurmak" ve şike suçundan aldığı önceki hükmün iptaline ve beraatine karar verilmesi talep edildi. Sanık Olgun Peker’in "örgüt kurmak" suçundan, sanıklar İlhan Yüksel Ekşioğlu, Ahmet Çelebi ve Abdullah Başak’ın "şike" ve "örgüt üyeliği" suçundan, sanık Selim Kımıl’ın "örgüt üyesi olmak" suçundan eski hükmün iptal edilerek beraat ettirilmesi istendi.

SADECE OLGUN PEKER VE SELİM KIMIL’A CEZA İSTENDİ

Savcı mütalaasında sadece Olgun Peker ve Selim Kımıl’ın mağdurlardan Mustafa Cici’ye karşı işledikleri "tehdit" ve "sahte resmi belge temini" suçlarından 2 yıl 6 aydan 7 yıla kadar ayrı ayrı cezalandırılmalarını istedi. Savcı, "örgüt üyeliği", "teşvik primi", "şike" ve "şikeye teşebbüs" suçlarından yargılanan sanıkların da beraatlerini talep etti.

TARAFLARA MÜTALAAYA KARŞI BEYANDA BULUNMALARI İÇİN SÜRE VERİLDİ

Savcının mütalaasını açıklamasının ardından sanıklar ve avukatlar mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre istedi. Trabzonspor ve Bucaspor avukatları ise mütalaaya itiraz ederek, beyanda bulunmak için süre talep etti. Mahkeme heyeti sanıklar ve avukatlara beyanda bulunmaları için süre vererek duruşmayı erteledi.

Sona gelinen davada, bugün saat 16.00’da kararın açıklanması bekleniyor.


Haberin Devamı