Spor "Saha dışı kapışma ortamı çok geriyor"

"Saha dışı kapışma ortamı çok geriyor"

Paylaş
"Saha dışı kapışma ortamı çok geriyor"

Şampiyonluk yarışında Galatasaray ve Fenerbahçe son 9 haftaya girdi. İki takımın lehine ve aleyhine verilen kararlar çok tartışılacak. Yöneticiler birbirlerine ağızlarına geleni söyleyecek. ‘Bu lig bu hakemlerle bitmeyecek. Sezon sonu konuşacağım, yer yerinden oynayacak’ diyecek. Lig bitince her zamanki gibi ‘Yenisine bakalım’ denilecek.

Şampiyonluk yarışındaki Galatasaray ve Fenerbahçe’nin savaşı saha dışında da sürüyor. Hemen her maç sonu resmi sitelerden yapılan açıklamalar, maç sonu konuşmalar. Bu iş nereye varacak? Her sezon olduğu gibi şampiyonluk sonrası her şey unutulacak mı?

Haberin Devamı

COŞKUN TÜRK: Bu durum maalesef Türk futbolunun ne halde olduğunun göstergesi. Avrupa’nın önemli liglerinde bu tabloya rastlamanız mümkün değil. Kimsenin MHK ve hakemlere güveni yok. Sosyal medyada yapılan pespaye paylaşımlar da güvensizliği iyice körüklüyor. Sezon sonuna kadar böyle devam edecek, şampiyon belli olduktan sonra diğer tarafın sesi daha da yükselecek, sonrasında da ‘Yenisine bakalım’ denilecek.

FAİK GÜRSES: Arşiv unutmaz. Yıllar sonra ortaya neler çıkıyor. Ama şu var iki takımın, hakemlerin ya da VAR desteği ile verilen komik penaltıları çok konuşulacak. Çamur at izi kalsından öte bu ikili öyle bir sezon geçiriyor ki içinde ezeli rekabet olan hakemler resmi geçidinden farksız.

ŞORAY UZUN: Hani federasyon başkanımız detone türkücüler gibi bağırmıştı ya: ‘ YETEEEERR!’ diye.. İşte aynen aynı tonda ‘YETEEERR!’ diyorum ben de! İki hususa. Her maçta dökülen hakemlerimize ve her maçtan hemen sonra Allah ne verdiyse köpükler saçarak konuşan yöneticilere. Yeter yahu ortamı gerdiğiniz. Çoğu lafınız ahmakça. Biz futbolu seviyoruz. Göreviniz ne olursa olsun o kadar da önemli değilsiniz aslında.

Haberin Devamı

CİM BOM YEDİĞİNDEN FAZLASINI ATAR

Galatasaray’da en büyük sorun stoperlerin sakatlığı. Kasımpaşa çıkışta, bu eksiklik Galatasaray için maçı daha da zorlaştırabilir mi?

ŞORAY UZUN: Galatasaray’ın Kasımpaşa maçında fire vereceğini düşünmüyorum. Stoperlerin sakatlığı tabii ki bir sorun ama bu sorun takım içerisinde bile çözülür. Olmadı Icardi stoper oynar, maç yine kazanılır. Defansında zaaf varsa forvetin yediğinden fazla atacak.

COŞKUN TÜRK: Galatasaray sağ bek, sol bek, stoper sorunlarını Türkiye’de çok kolay aştı. Kasımpaşa maçında da sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum.

FAİK GÜRSES: Hangi rakip olursa olsun hiç fark etmiyor. Bu gözler neler gördü bu sezon. Galatasaray- Fenerbahçe derbisine kadar mücadele kayıpsız devam eder. Kasımpaşa zorlasa da ‘Siyah Giyen Adamlar’ın el koyacağını bekliyorum.

KARTAL’IN ROTASYONU TEHLİKELİ MACERA

İsmail Kartal’ın Pendik maçında yaptığı rotasyon çok tartışıldı. Kalan maçlarda rotasyon yaparken iki kere düşünür mü, yoksa yine bildiğini okur mu?

Haberin Devamı

COŞKUN TÜRK: Bu sezon asıl hedefi lig şampiyonluğu olarak koyan Fenerbahçe’de İsmail Kartal’ın yaptığı rotasyon gereksiz ve çok riskli. Nitekim son maçlarda büyük sıkıntı yaşıyor. Kalan haftalarda takımın dengesini bozacak derecede rotasyon yapacağını düşünmüyorum.

FAİK GÜRSES: Kafa karıştıran bir rotasyondu. Asla ikinci bir maceraya atılmaz. Bundan sonraki rotasyonu nelere mal olacağını anlamıştır.

ŞORAY UZUN: Bu konuda sevgili müdürümüz Coşkun Türk’ün maç yazısında söylediğine katılıyorum. Rotasyon yapılacak zaman mı? Topçu dinlendireceksin diye şampiyonluğu daha da riske ediyorsun. Rakibinin en önemli adamları sakat sakat iğnelerle oynuyor, ameliyatlarını erteliyor.

AVRUPA’DA BİR KUPA KAÇ ŞAMPİYONLUK EDER!

Fenerbahçe büyük ihtimalle Konferans Ligi’nde turu geçecek. Çeyrek final maçları da Süper Kupa tarihinin önüne ve arkasına denk geliyor. TFF ayarlama yaparken bunu düşünmedi mi? Bu durumda Süper Kupa
yine ertelenecek gibi. Süper Kupa lig sonuna kalabilir mi?

Haberin Devamı

COŞKUN TÜRK: TFF takımlarımıza mı güvenmedi, yoksa sıkışan fikstürde yer mi bulamadı? Görünen Süper Kupa tarihinin ileri bir tarihe erteleneceği. Olması gereken de bu.

FAİK GÜRSES: Fenerbahçe, Atina yolunu açmaya devam ediyor. Bu yılın süper takımına Belçika’da 3 gol atmak büyük olay. Şu anda Süper Kupa’nın sonra veya önce oynanmasını düşünmüyorlardır. İki Yunan takımı da büyük ihtimalle elenecek. Olympiakos ve PAOK ilk maçlarını kaybettiler. Fenerbahçe bu kupada gruplardan bu yana çok istikrarlı gidiyor.

ŞORAY UZUN: Kestirmeden şu Süper (!) Kupa’yı bu sene külliyen iptal mi etsek! Ne kazandıracak bize? Yayın anlaşmasının detaylarını bilmiyorum. Yöneticiler gemi azıya almış. Taraftar barut fıçısı. Bence bu gerilimde ligin ertelenmesi bile gerekiyor. Buradaki hiçbir maç Avrupa’dan bir kupadan önemli değil. Avrupa’dan gelecek bir kupa kaç şampiyonluk eder?

BEŞİKTAŞ HOCASIZ BİLE BU KADAR KÖTÜ OYNAMAZ

Beşiktaş, bir ileri, bir geri gidiyor. İstikrar yok, taraftar mutlu değil. Hedef kupa deniyor ama bu futbolla kupa da zor değil mi?

Haberin Devamı

FAİK GÜRSES: Vallahi şahsen kupada final oynayabilmesi şu ortamda zor görünüyor. Beşiktaş taraftarını bırakın heyecanlandırmayı, yeni taraf tutacak çocukları bile siyah-beyazdan uzaklaştırıyor.

COŞKUN TÜRK: Evet, bu futbolla kupa zor. Ancak daha az maça motive olup kupayı almak, lig maçlarına göre daha kolay. Kupa maçlarında daha motive ve hırslı Beşiktaş olacaktır. Tabii ki gücü ve kalitesiyle orantılı.

ŞORAY UZUN: Beşiktaş’ın kupayı kazanma ihtimali var. Her şeyi de Santos’a yazmanın bir mantığı yok. Üstlerinde şanlı Beşiktaş forması olan futbolcular var. Milyonlarca gencin hayalini yaşıyorlar. Biraz da oynayın be abicim. Kenarda bir hoca olmasa bile böyle oynayamazsınız.

VAR VAR SORUN VAR

VAR kararları yine tartışılıyor. VAR hangi pozisyonlarda çağırır hangisine karışmaz? MHK Başkanı’nın bu kafa karışıklığını giderecek bir açıklama yapması gerekmiyor mu?

COŞKUN TÜRK: Saha içindeki hakemler gibi VAR’dakilerin de bir standardı yok. Bir standart belirlenmeli, MHK Başkanı da bunu bir basın toplantısıyla futbolla az çok ilgisi bulunanın bile anlayacağı dilden anlatmalı. Yoksa her kafadan bir ses çıkıyor. Enteresanı futbol kurallarını çok iyi bilmesi gereken teknik direktörler bile bu durumlarda yanlış bilgi veriyor.

FAİK GÜRSES: Şu VAR protokolünü bir de seyircinin bilgilenmesi için stat duvarlarına assınlar. Veya her maç el ilanları ile seyircilere dağıtsınlar. Kimsenin bir halt bildiği yok. Yorumcular bile kendi aralarında çıkmaza düşüyor. VAR protokolü devletin gizli bir evrakı mıdır da aydınlığa kavuşturulmuyor?

ŞORAY UZUN: VAR artık YOK! VAR olmasa ‘hakem kararı’, ne bileyim ‘hakem hatası’ der geçeriz. Yahu bu sistem hakemler yanlış yapmasın diye gelmedi mi? Kameranın (bir makinanın yani) çektiği görüntüler için bile doğru düzgün yorum yapamıyorlar. VAR’ın bir çözüm değil de sorun olduğu tek ülkeyiz.

SEYİRCİYE ENGEL BİTSE TÜRK FUTBOLU KURTULUR

Trabzon’un bu sezon iki hedefi kaldı. Kupayı almak ve Fener’i yenmek. Galatasaray taraftarının Trabzon’a gitmesine izin verilirken, Fenerbahçe’ye izin çıkmadı. Bu haksızlık değil mi?

FAİK GÜRSES: Bu TFF ile alınan hiçbir karar, hiçbir takımı mutlu etmiyor. Neye göre Galatasaray taraftarı alındı, hangi kriterle Fenerbahçe seyircisine yasak getirdiler? Adalet, hak, hukuk herkes için vardır. Bu çifte standart işin suyunu çıkardı.

COŞKUN TÜRK: Trabzonspor, Fenerbahçe maçını kazanmak için üst düzey bir motivasyonla oynayacaktır. Taraftar alınmaması İl Güvenlik Kurulu’nun kararı. Kadıköy’de de Trabzon taraftarı yoktu. Şampiyonluğa oynayan iki takımdan birinin Trabzon’da taraftarının olmaması tabii ki haksızlık, ancak iki kulübün geçmişten gelen sıkıntıları var. Bu durum bir an önce çözülmeli.

ŞORAY UZUN: Bir takımın bir başka takımı yenmesi koskoca bir sezonun amacı ise burada iki netice ortaya çıkar; Ezeli bir rekabet ya da rakibe duyulan antipati. Ülkemizde futbol bu sezon spor olmaktan çıktı. Maç yahu bu! Bir oyun! Bence her maçı iki takımın taraftarı da izleyebilmeli. Zaten bir gün bunu becerebildiğimiz vakit tüm sorunlarımız bitmiş olacak.