Spor Sporun son 10 yılına kadın damgası

Sporun son 10 yılına kadın damgası

Paylaş
Sporun son 10 yılına kadın damgası

Uluslararası organizasyonlarda önemli başarılara imza atan kadın sporcular, elde ettikleri derecelerle Türkiye'yi uluslararası arenada en iyi şekilde temsil ediyorlar.

Dünyanın en önemli spor organizasyonu olarak gösterilen olimpiyat ve paralimpik oyunlarda, Türk spor tarihinde ilklere ve unutulmaz başarılara imza atan birçok kadın sporcu bulunuyor.

Türkiye’yi yaz olimpiyat oyunları ve paralimpik oyunlarda bugüne kadar 185 kadın sporcuyla temsil edildi. 2012 Londra Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları istatistiklerine göre kadın sporcuların Türk sporundaki etkinliği dikkati çekiyor.

Kadın sporcular, gerek takım gerekse bireysel branşlarda gösterdikleri başarılı performanslar sonrasında Türkiye tarihinde ilk kez Londra Olimpiyat Oyunları’nda ülkeyi erkeklerden daha fazla sayıyla temsil etti. 114 sporcuyla yer alınan Londra Olimpiyat Oyunları’nda kafilenin 48’ini erkekler, 66’sını ise kadınlar oluşturdu.

Türkiye’nin takım sporlarında elde ettiği tarihe geçen başarılarda da yine kadın sporcuların imzası bulunuyor. Olimpiyat oyunlarında takım sporlarında 52 yıl boyunca temsil edilemeyen Türkiye’nin bu alandaki hasretine kadın basketbol ve voleybol milli takımları son verdi. Londra 2012’de gösterdiği başarılı performansla gurur kaynağı haline gelen Kadın Basketbol Milli Takımı, olimpiyat beşincisi olarak tarih sayfalarına adını altın harflerle yazdırdı.

Branşlarda da ilkleri kadınlar gerçekleştiriyor

Olimpiyat Oyunları’nda kadın sporcuların Türkiye’yi birçok farklı branşta ilk kez temsil ettiği gözleniyor.

Badmintonda Neslihan Yiğit, Türkiye’yi ilk kez olimpiyat oyunlarında temsil ederken, aynı başarıyı voleybolda "Filenin Sultanları" tekrarladı. Melek Hu ise 2008 Pekin Olimpiyatları’nda masa tenisinde Cem Zeng ile Türkiye adına ilk kez mücadele etme başarısı gösterdi.

Paralimpik branşlarda ise masa tenisinde Neslihan Kavas, 2004 Atina’da, judoda Duygu Çete, okçulukta Gizem Girişmen, Gülbin Su, Hanife Şaban, Özgür Özen ve Mustafa Demir de Türkiye’yi oyunlarda ilk kez temsil eden sporcular oldu.

Kadınlardan 17 madalya

Kadın sporcular, dünyanın en önemli spor organizasyonu olan olimpiyat ve paralimpik oyunlarında 3’ü altın, 10’u gümüş ve 4’ü de bronz olmak üzere 17 madalya kazandı.

Milli judocu Hülya Şenyurt, olimpiyat oyunları tarihinde Türkiye’ye ilk madalyasını kazandıran kadın sporcu oldu. Milli judocu, bu önemli başarıyı 1992 Barcelona Olimpiyatları’nda elde etti. Paralimpik oyunlarında ise Neslihan Kavas ve Gizem Girişmen, oyunlar tarihinde Türkiye adına madalya kazanan ilk sporcular olarak tarihe geçti.

Paralimpik Oyunları’nda son yıllarda büyük bir çıkış yakalayan kadın sporcular, tarihteki en büyük başarısını Londra 2012’de elde etti. Londra Paralimpik Oyunları’nda Türkiye’nin kazandığı 10 madalyanın 7’sini kadın sporcular boynuna taktı.

Londra 2012’de halterde Nazmiye Muslu altın, halterde Çiğdem Dede, judoda Nazan Akın, masa tenisinde Neslihan Kavas ve Kadın Masa Tenisi Milli Takımı gümüş madalyanın sahibi oldu. Judoda Duygu Çete ve halterde Özlem Becerikli ise bronz madalya kazanma başarısı gösterdi.

Takım sporlarında da en önemli başarılar kadınların

Takım sporları bazında gerek milli takım gerekse kulüpler düzeyindeki en önemli başarıların altında kadın sporcuların imzası bulunuyor.

Kadın voleybolunda Avrupa’nın bir numaralı organizasyonu olan CEV Şampiyonlar Ligi’nin son 6 sezonunda Türk takımlarının başarısını dikkati çekiyor. Bu süreçte en az bir Türk takımı, 4’lü finallere kalmayı başarısını gösterdi.

Türk takımları, ligin son 4 sezonunun 3’ünde şampiyonluğa uzanırken, Vakıfbank, 2010-2011 ve 2012-2013 sezonlarını zirvede tamamladı. Fenerbahçe ise aynı başarıyı 2011-2012 sezonunda tekrarladı. FIVB Kadınlar Dünya Kulüplerarası Voleybol Şampiyonası’nda ise Vakıfbank ve Fenerbahçe şampiyonluk sevinci yaşadı.

Türk basketbol tarihinde kulüpler düzeyinde en büyük başarıları ise yine kadın takımlarının elde ettiği dikkati çekiyor.
Avrupa basketbolunun bir numaralı kupası FIBA Avrupa Ligi’nde son yıllarda büyük bir çıkış yaşayan Türk kadın takımları, istikrarlı yükselişinin zirvesini 2013-2014 sezonunda yaşadı.

Geçen sezon kupanın finalinde iki Türk takımı Fenerbahçe ve Galatasaray karşı karşıya geldi. Ülke basketbolu tarihine geçen bu önemli karşılaşmada şampiyonluğa uzanan taraf sarı-kırmızılılar oldu.

"Filenin Sultanları" ve "Potanın Perileri" zirvede

Kulüp bazındaki başarılarını milli takımlar düzeyinde de en üst noktaya çıkarmayı başaran kadın sporcular, dünya ve Avrupa şampiyonaları ile olimpiyat oyunlarında ülke spor tarihine geçen ilklere imza attı.

"Potanın Perileri" son iki Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda da kürsüde yer alarak, Türkiye’nin basketboldaki iddiasını ispatladı.

2011 Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanan A Milliler, bir sonraki organizasyonda ise bronz madalya kazanarak başarılarına bir yenisini ekledi. Milli takım, geçen sene Türkiye’de organize edilen FIBA Dünya Şampiyonası’nda ise dördüncü oldu.

"Filenin Sultanları" ise 2003 yılında Türkiye’de düzenlenen Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanırken, 2012’deki şampiyonada bronz madalya uzandı. Voleybol Bayan Milli Takımı, 2012 yılındaki FIVB Dünya Grand Prix finallerinde bronz madalya kazanarak tarihi bir başarıya daha imza attı.

Türkiye’ye buz patenini sevdirdi

Buz pateninin Türkiye’de sevilmesi ve popüler bir spor dalı olmasında büyük katkıları bulunan Tuğba Karademir, ülke spor tarihinde önemli ilklere imza attı.

2006 Torino Kış Olimpiyatı’nda Türkiye’yi buz pateninde ilk kez temsil eden Karademir, 2010 Vancouver Olimpiyat Oyunları’nda bu başarısını tekrarlayarak unutulmazlar arasına girdi.

Türkiye’yi kış olimpiyatları tarihinde ilk kez temsil eden kadın sporcu ise Kelime Aydın Çetinkaya (2002 Salt Lake) oldu.

Rekorların kadını Şahika Ercümen

Serbest dalışta dünyanın sayılı sporcuları arasında yer alan Şahika Ercümen, kırdığı rekorlarla adından sıkça söz ettiriyor.
Ercümen, 2011’de Avusturya’da buz altında tek nefeste 110 metrelik mesafeyi katederek hem erkekler hem de kadınlarda buzaltı yatay dalış dünya rekorunu kırarak adını Guinness Rekorlar Kitabı’na yazdırdı.

2013’te Van Gölü’nde "değişken ağırlıklı paletsiz" dalda 61 metre derinliğe dalarak dünya göl ve deniz rekoru kıran Ercümen, son olarak, değişken ağırlık ip destekli paletsiz dalış kategorisinde 91 metreye inerek yeni dünya rekorunun sahibi oldu.

Milli tenisçi İpek Soylu’dan tarihi başarı

Türkiye’nin tenisteki en önemli sporcularından İpek Soylu, kariyer basamaklarını büyük başarılarla çıkmaya devam ediyor.
Milli sporcu, ABD Açık Tenis Turnuvası’nda genç çiftler kategorisinde şampiyonluğa ulaşarak adını unutulmazlar arasına yazdırdı. "Türkiye’nin ilk Grand Slam şampiyonu" unvanını alan Soylu, tarihi başarısını geçen sene İsviçreli partneri Jil Belen Teichmann ile elde etti.

Karatede Serap Özçelik fırtınası esiyor

Karatenin son yıllardaki en başarılı kadın sporcusu Serap Özçelik, kariyeri boyunca katıldığı önemli turnuvalarda birçok kez kürsüde yer aldı.

Katıldığı Avrupa şampiyonalarında büyükler kategorisinde bugüne kadar 3 altın, 1 gümüş ve 2 bronz olmak üzere 6 madalya kazanan milli sporcu, son olarak geçen yıl Almanya’da düzenlenen Dünya Karate Şampiyonası’nda altın madalya kazanma başarısını gösterdi. Özçelik’in kariyerinde ayrıca dünya üçüncülüğü de bulunuyor.

Görme engelli milli sporcu Yılmazer’in tarihi başarısı

Görme engelli milli sporcu Öznur Yılmazer, 2014 Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda kazandığı 3 altın madalyayla tarihe geçti.

Şampiyonada kadınlar 100, 200 ve 400 metre dallarında şampiyon olan milli sporcu, uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek bir başarıya imza attı.

Türk güreş tarihine geçti

Türk spor tarihinde başarı anlamında erkek sporcuların egemen olduğu güreşte, Elif Jale Yeşilırmak da ilklere imza atmanın gururunu yaşıyor.

Olimpiyat oyunları tarihinde güreşte Türkiye’yi ilk kez 2012 Londra Olimpiyatları’nda temsil eden Yeşilırmak, geçen yıl düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda 58 kiloda bronz madalya kazanarak dünya şampiyonaları tarihinde güreşte bu başarıyı elde eden ilk Türk kadın sporcu oldu.

Kadın hakemler dünyanın zirvesinde

Sportif başarının yanı sıra hakemlikte de önemli başarılara imza atan kadınlar, önemli organizasyonlarda boy gösteriyor.
Birçok farklı branşta uluslararası organizasyonda yer alan kadın hakemlerden Özgür Mülazımoğlu Ballı, cimnastikte 2012 Londra Olimpiyatlarında görev alarak bu alanda Türkiye adına bir ilki gerçekleştirdi.

FIBA kokartlı basketbol hakemi Özlem Yalman ise 2013 Avrupa Şampiyonası ve 2014 Dünya Basketbol Şampiyonası’nda düdük çalarak önemli bir başarı elde etti.

Son 10 yıla kadın sporcular damga vurdu

Kadın sporcular, dünya ve Avrupa şampiyonalarında çeşitli branşlarda son 10 yılda, 2 bin 80 madalya kazandı.
10 yıllık süreçte başarı grafiğini sürekli arttıran kadın sporcular, Türkiye’da sporun gelişmesinde önemli roller üstlendiler.
Değerlendirmeye alınan yıllar arasındaki Avrupa şampiyonalarında kadın sporcular, 391 altın, 414 gümüş ve 526 bronz olmak üzere bin 331 madalya kazandı. Dünya Şampiyonalarında mücadele edenler ise 198 altın, 238 gümüş ve 313 bronz olmak üzere 749 madalyanın sahibi oldu.

Kadın sporcuların son 10 yıldaki madalya dağılımı ise şöyle:

2004

Dünya şampiyonaları: 6 altın, 9 gümüş, 11 bronz
Avrupa şampiyonaları: 25 altın, 19 gümüş, 11 bronz

2005:

Dünya şampiyonaları: 17 altın, 18 gümüş, 13 bronz
Avrupa şampiyonaları: 9 altın, 15 gümüş, 29 bronz

2006

Dünya şampiyonaları: 12 altın, 14 gümüş, 20 bronz
Avrupa şampiyonaları: 8 altın, 5 gümüş, 19 bronz

2007

Dünya şampiyonaları: 15 altın, 12 gümüş, 16 bronz
Avrupa şampiyonaları: 24 altın, 20 gümüş, 23 bronz

2008

Dünya şampiyonaları: 14 altın, 14 gümüş, 23 bronz
Avrupa şampiyonaları: 28 altın, 29 gümüş, 46 bronz

2009

Dünya şampiyonaları: 29 altın, 15 gümüş, 30 bronz
Avrupa şampiyonaları: 59 altın, 47 gümüş, 48 bronz

2010

Dünya şampiyonaları: 20 altın, 38 gümüş, 40 bronz
Avrupa şampiyonaları: 57 altın, 51 gümüş, 57 bronz

2011

Dünya şampiyonaları: 9 altın, 15 gümüş, 42 bronz
Avrupa şampiyonaları: 49 altın, 51 gümüş, 75 bronz

2012

Dünya şampiyonaları: 20 altın, 32 gümüş, 32 bronz
Avrupa şampiyonaları: 46 altın, 64 gümüş, 78 bronz

2013

Dünya şampiyonaları: 20 altın, 29 gümüş, 39 bronz
Avrupa şampiyonaları: 49 altın, 56 gümüş, 79 bronz

2014

Dünya şampiyonaları: 36 altın, 42 gümüş, 47 bronz
Avrupa şampiyonaları: 37 altın, 57 gümüş, 61 bronz

Buğra Ersavaş - AA

Haberin Devamı