Ekrem Sarısu SSK'da isteğe bağlı kalktı
HABERİ PAYLAŞ

SSK'da isteğe bağlı kalktı

Soru: Eşim 30 Ağustos 1971 doğumlu. İlk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarih 1 Mayıs 1993 olup, 343 gün prim ödemesi var. Sorularım şöyle: 1) İsteğe bağlı olarak SSK’ya mı yoksa Bağ-Kur’a mı ödeme yapmalıyım? 2) 2 çocuk annesi olan eşim doğum borçlanması yapabilir mi? 3) Doğum borçlanması yaparsak ne kadar ödemeyi ne zaman yapmalıyız? Emekliliği ne kadar öne çekmiş olacağız? 4) İsteğe bağlı emeklilik ödemeleri yaparken çalışan eşe ödenen aile yardımı kesilir mi? 5) Bağ-Kur’a geçsek emeklilik yaşımız değişir mi? Fatih EFİL Cevap: 1) Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008’den itibaren, SSK’da isteğe bağlı prim ödeme usulü yürürlükten kaldırıldı. Bu tarihten itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına (eski adıyla Bağ-Kur) sayılıyor. Dolayısıyla eşiniz adına sadece 4/b sigortasına isteğe bağlı prim ödeyebilirsiniz. 2) Doğum tarihlerini bildirmemişsiniz. Eşinizin doğumları sonrasında 2 yıl sigortalı çalışılmayan süresi varsa, doğum borçlanması yapabilir. 3) İki doğum için yıl sonuna kadar borçlanma yapılması halinde ödenecek bedel 11.681.28 TL’dir. Borçlanma bedeli, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir. Doğumlar başlangıç tarihinden önceyse sigorta başlangıç tarihi 4 yıl geri gider ve SSK’da emekli olacağı yaş 49’dan 47’ye düşer. 4) Aile yardımı kesilmez. 5) Bağ-Kur’a geçerseniz eşinizin emekli olacağı yaş 55’e yükselir.

Haberin Devamı

İki doğum için 1250 gün borçlanma yaparak emekli olabilirsiniz

Soru: Doğum tarihim 15 Haziran 1961, sigorta başlangıç tarihim 30 Mayıs 1990 olup toplam 3900 gün prim ödemem var. Birinci çocuğumun doğum tarihi 2 Haziran 1981, ikinci çocuğumun 12 Eylül 1983, üçüncü çocuğumun ise 6 Haziran 1993’tür. Buna göre kaç çocuğa kadar doğum borçlanması yapabilirim? Bu ödemelerin tutarı yaklaşık ne kadar olur? Ve ödemeleri yaparsam ne zaman emekli olurum? Gülüzar BİLGİLİ Cevap: Doğum sonrasında 2 yıl süreyle sigortalı çalışmamış olmak şartıyla, bir doğum için 2 yıl olmak üzere, en fazla iki çocuk için doğum borçlanması yapılabiliyor. Birinci doğumunuz için 720 gün, ikinci doğumunuz için 530 gün olmak üzere toplam 1250 gün borçlanma yapmanız halinde, başlangıç tarihiniz 1250 gün geri giderek emekli olmak için, 20 yıl sigortalılık süresi 5150 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. 1250 gün doğum borçlanmasıyla, 3900 gün olan prim ödemenizi 5150 güne tamamlayacağınızdan, borçlanma bedelini ödedikten sonra emekli olabilirsiniz. 1250 gün doğum borçlanması için 10.140 TL ödemeniz gerekir. (Yıl sonuna kadar borçlanma yapılması halinde)

Haberin Devamı

Yurt dışı çalışmanızı borçlanıp 650 gün de prim ödemelisiniz

Soru: 1960 doğumluyum. Türkiye’de 1987’de 45 gün sigortam vardı. 13 yıldır da Kuzey Kıbrıs’ta sigortalıyım. Ve ne zaman emekli olabilirim? Halil KARAMANLIOĞLIGİL Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 13 yıl olan Kıbrıs’taki çalışma sürenizi borçlanmanız halinde, 45 gün olan prim ödemeniz 4725 güne yükselir. 650 gün daha prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 5375 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Başlangıç tarihi emekli olma şartlarını belirliyor

Soru: 1 Aralık 1967 doğumluyum. İlk SSK giriş tarihim 1985. Şu ana kadar 5700 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Adil TOPYILDIZ Cevap: Başlangıç tarihinizi yıl olarak vermişsiniz. Oysa bir gün bile, emekli olma şartlarını değiştirebiliyor. Başlangıç tarihiniz 24 Mayıs 1985 ve sonrası bir tarihse emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Aralık 2016’da emekli olabilirsiniz. Başlangıç tarihiniz 23 Mayıs 1985 veya öncesi bir tarihse, 48 yaşınızı dolduracağınız 1 Aralık 2015’te emekli olabilirsiniz.

Artık boşanan kız çocuğu ana ve babadan sağlık yardımı alamıyor

Soru: 45 yaşında bir kadınım. 22 yıllık evliliğimden Haziran 2010’da tek celsede boşandım. Annem ve babamla birlikte oturuyorum. Şu an hiçbir maddi gelirim ve sağlık güvencem olmadığı için sağ ve memur emeklisi olan babamın sağlık güvencesinden yararlanmak istedim. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) danıştım. Bana ‘Ekim 2008’de çıkan yasa sonucu babanın güvencesinden yararlanamazsın’ dediler. Meslek yüksek okulu mezunuyum. Fakat yaşım dolayısıyla iş de bulamıyorum. Yeşil kart tavsiye ettiler. Bu kartı alabilmem için babamın maaşının en fazla ne kadar olması gerekiyor? Ya da sağlık güvencesi alabilmem için başka bir yol var mı? BENGİ Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008’den itibaren boşanan kız çocukları, ana ve babalarının sigortasından sağlık yardımı alamıyor. Genel Sağlık Sigortası’na tescillerini yaptırarak sağlık yardımını Genel Sağlık Sigortası’ndan her ay prim ödemek suretiyle alacaklar. Ödenecek prim tutarı, aile içinde kişi başına düşen aylık ortalama gelir durumuna göre değişiyor. Aile içinde kişi başına düşen aylık ortalama gelir tutarı asgari ücretin üçte birinden (253.50 TL) az olanlar prim ödemeden sağlık yardımı alabilir.

İade edilen malın işletmeye girişi gider pusulasıyla yapılır

Soru: Satılan malın daha sonra herhangi bir nedenle Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında alıcı tarafından iade edilerek aynı tutarda başka bir mal alması halinde, herhangi bir belge düzenlenmesi gerekiyor mu? Gerekiyorsa bu belgeler neler? Caner KİLCİ Cevap: Alıcı, malı iade ederek yerine aynı veya farklı tutarda başka bir mal aldığında, önce iade edilen mal için gider pusulası düzenlenerek işletmeye giriş yapılır. Düzenlenecek gider pusulasında, indirim konusu yapılabilmesi için malın Katma Değer Vergisi (KDV) ayrıca belirtilir. Ayrıca alıcıdan iade malın faturası (satışta düzenlenerek alıcıya verilen) alınarak gider pusulasına eklenir. Gider pusulasına dayanarak iade edilen malın işletmeye girişi gerçekleştirilir. İade edilen mal yerine alınan yeni mal içinde, fatura ve benzeri belge düzenlenir, iade mal ile yerine verilen mal arasında fiyat farkı varsa fark tutar alıcıdan alınarak veya alıcıya para iade edilerek dengelenir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder