Tuğçe Özcan Stalker'ların ipliğini pazara çıkaran güncellemeler
HABERİ PAYLAŞ

Stalker'ların ipliğini pazara çıkaran güncellemeler

Haberin Devamı

“Stalklamak” twitter ve blog jargonundan doğup, hızla günlük hayata sızmayı başaran bir kelime. Anlamı: sosyal medyada takip etmediğiniz hesaplara gizli gizli girerek, paylaşımlarına bakmak anlamına geliyor. Ancak Instagram’a gelen son güncelleme ile stalker’ların işi hayli zorlaştı.

Yeni Güncelleme ile Instagram Kaybettiği Popüleritesini Geri Kazandı

Son günlerde Snapchat’in sosyal mecralar arasındaki üstünlüğü tartışılmaz. Anlık oluşu, daha az estetik kaygı içermesi ve tüm paylaşımların 24 saat sonra otomatik olarak silinmesi onu kullanıcılar tarafından çokça tercih edilir yaptı.

Snapchat aslında Stalker (gizliden gizleye takip eden)’ler için uygun bir zemin.

Ancak eğer kişi telefon rehberinizde kayıtlıysa, hangi kullanıcı adıyla hesap açarsa açsın karşı tarafta otomatik olarak telefon rehberinden eşleşiyor.

Bu durum çok az kullanıcı tarafından bilindiği için Snapchat, Stalk’lamak için zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığınız keyifli bir mecra.

Ancak bir sabah uyandık ki, İnstagramda karşımıza “anlık paylaşım” özelliği ile çıktı. Bir anda kaybettiği popüleritesini geri alan İnstagram’ın yıldızı müthiş bir ivme ile yeniden parladı. Ancak bu güncelleme Stalker’ların işine hiç yaramadı.

InstagramStories’de Kimler İzlemiş Görülüyor

Yeni güncelleme ile Instagram'a eklenen “Stories” kısmında kullanıcılar 10 saniyelik anlık paylaşımlar yapabiliyor ve bunların kim tarafından izlenildiği sayfa sahibi tarafından görüntülenebiliyor.

Daha önceden de Instagram’da hesabınıza tek tek kimlerin girdiğini gösteren uygulamalar vardı, ancak bunlar ücretli indirildiği için sıklıkla kullanılmıyordu.

Şimdi ise anlık paylaşımların kimler tarafından izlenildiği sayfa sahibi tarafından anında görülebiliyor.

Instagram Fenomenleri Tepkili

Instagram'da büyük takipçileri olan fenomenler de 'stalk'lama konusuna tepkili. Hem takip etmeyip, hem de tüm paylaşımların eksiksiz olarak izlenmesinden birçoğu hoşnut değil.

Popüler kullanıcıların aldığı beğeni sayısı, fotoğrafın kaç kişi tarafından görüldüğü oranına vurulduğunda aradaki fark neredeyse uçurum.

Binlerce kişi görüyor, takip etmeyen yüzlerce kullanıcı paylaşıma bakıyor ancak beğeni sayısı sadece 3 basamaklı.

Instagram kullanan Blogger’ların paylaşımları aslına bakarsanız hiç de kolay değil. O çekimler bir sabah ansızın kendi kendine oluşmuyor.

Birçok Blogger bu işi profesyonel bir ruhla, amatörce yapıyor. Styling’den çekime kadar her şeyi tek başına yapanları bile biliyorum. (Birisi Ahu Özdemir, çekimleri tripotla kendi yapıyor ve çok başarılı bir Blogger) Bu işlere ciddi emek harcanıyor.

Yani arada birkaç fotoğrafa bir kalp bıraksanız, eliniz aşınmaz diye düşünüyorum ben de. Ama sosyal medya herkesin özgürlük alanı; herkes istediğini takip etmekte, istediğini de takip etmeden gizli gizli Stalk’lamakta özgür.

Stalk’lanmak İstemeyen Hesabını Gizliye Alır

Elbette ki benimde düzenli olarak Stalk’ladığım hesaplar var. Bunlar genelde ne paylaştıklarını merak ettiğim çok ünlü isimlerin hesapları.

Önce takibe alıyorum; sonra da arka arkaya koydukları birbirinin aynısı pozlarından, flu çekimlerinden ve devrik cümleli resim altı yazılarından dolayı takibi bırakıyorum.

Takibi bırakıyor olmam, takipte olmadığım anlamına gelmiyor tabi. Diyorum ya, sosyal medya özgür bir mecra.

Stalklanmak istemeyen, hesabını gizliye alarak kapatabilir. Hem açık hesap yapıp, hem de bu duruma sitem etmek çok da anlamlı değil.

Peki Stalk’lama emek hırsızlığı mı?

İşte içinden çıkılmaz mükemmel bir soru. Eğer paylaşımlarını seviyor, merak ediyor, sık sık göz atıyor ama yine de o “Takip Et” tuşuna eliniz gitmiyorsa burada küçük bir emeğe saygı durumu söz konusu olabilir.

Öte yandan ana sayfanızda görmek istemeyip, arada kafa dağıtmak ya da merak için Stalk’lanan hesaplarda bir art niyet aramak gereksiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder