Dünya Stevie Wonder barış elçisi oldu

Stevie Wonder barış elçisi oldu

Paylaş
Stevie Wonder barış elçisi oldu

Stevie Wonder, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından BM'nin 11. Barış Elçisi olarak seçildi

Amerikalı görme engelli siyahi pop şarkıcısı ve besteci Stevie Wonder, çağımızda insanlara engelli olmalarından dolayı kötü muamele ve ayrımcılık yapılmasına izin verilemeyeceğini, bu durumun kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyledi.

Stevie Wonder’ın, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından BM’nin 11. Barış Elçisi olarak seçilmesi dolayısıyla BM’de bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Wonder ile birlikte genel sekreter Ban ve ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice da katıldı. Wonder, BM’nin barış elçisi olarak seçilmekten ve bugün BM’de olmaktan dolayı büyük onur duyduğunu söyledi.

DÜNYANIN YÜZDE 10'U ENGELLİ

Wonder, dünya nüfusunun yüzde 10’unun engellilerden oluştuğunu belirterek, dünyanın geri kalan yüzde 90’lık kısmının engelli insanların yaşamlarını iyileştirmeye ve onların yaşamlarını kolaylaştıracak teknolojik yeniliklerden yararlanabilmelerini sağlamaya çaba göstermeleri gerektiğini bildirdi. "2010 yılına yaklaştığımız bu günlerde, bu yüzyılda dünyada hala insanlara engelli olmalarından dolayı kötü davranılmasına ve bu insanların ayrımcılığa maruz kalmasına izin veremeyiz. İnsanoğlunun Aya ve uzaya gittiği bir dönemde bu tür uygulamalar kabul edilemez" diyen Wonder, "dünyanın engellilerin erişebilecekleri bir duruma getirilmesi" gerektiğini vurguladı.

ÖNEMLİ OLAN VİZYON

Wonder, bu kapsamda kendisinin de kullandığı ve yaşamını çok kolaylaştıran özel cep telefonu, sesli not tutucusu, renk okuyucu gibi aletlerden tüm engellilerin yararlanmasını istediğini de kaydetti. "İnsanların gözleri görmeyebilir ama vizyon sahibi olmazsanız yaşamda hiçbir şey başaramazsınız" diyen Wonder, Kopenhag’da yapılacak iklim zirvesinin başarılı olmasını istediğini, iklim değişikliğinin bir gerçek olduğunu ve bu tehlikeyle mücadele edilmezse dünyada ölümlerin olacağını dile getirdi.

DİĞER 10 BARIŞ ELÇİSİ

Wonder, BM’nin 11. Barış Elçisi olurken diğer 10 barış elçisinin isimleri ise şöyle: George Clooney (barışı koruma), Michael Douglas (silahsızlanma), müzisyenler Daniel Barenboim (barış ve hoşgörü), Midori Goto (kalkınma hedefleri ve gençlik) ve Yo-Yo Ma (gençlik), yazarlar Paulo Coelho (yoksulluk ve kültürlerarası diyalog) ve Elie Wiesel, Ürdün Prensesi Haya Bint El Hüseyin (kalkınma hedefleri ve açlık), doğabilimci Jane Goodall (çevrenin korunması) ve aktris Charlize Theron (kadınlara karşı şiddetle mücadele).

YANGIN ALARMI
Bu arada Wonder’ın, genel sekreter Ban ve ABD Büyükelçisi Rice ile birlikte BM’nin başka bir konferans salonunda yaptığı toplantı, yangın alarmı nedeniyle yarıda kaldı ve konferans salonu boşaltıldı. Alarm sırasında Wonder, konuşmasına yeni başlamıştı. 39 katlı BM binasının yalnızca zemin katlarında yangın alarmı çalarken, alarmın inşaat halindeki bir binada dumandan kaynaklandığı, yangın çıkmadığı ve herhangi bir hasar olmadığı bildirildi.

AA

Haberin Devamı