Ferhan Kaya Poroy Şu terleme meselesi
HABERİ PAYLAŞ

Şu terleme meselesi

Eski yazılarımda kendisinden sıkça bahsederdim. Çocuklarım büyüyene kadar doktorumuz Kadir Tuğcu’ya emanetti. Bana kalsa hala ona emanet ederdim ama maalesef o bizi bırakıp Amerika’ya yerleşti. Ama bize öğrettikleri ve geçmişte onunla yaptığım yazı dizileri hala internette ve aklımızdaki yerini koruyor. Malum hava sıcak ve mevsim yaz ya... Annelerin, anneannelerin dillerinden düşürmedikleri: Terini üzerinde soğutma hastalanırsın, soğuk su içme üşütürsün klişeleri konusunda Kadir Bey’in açıklamalarıyla bir son vereyim istedim. İşte üşütmenin, öksürüklerin, aksırıkların altında yatan gerçekler

Haberin Devamı

Soğuk hasta etmez

Terin üzerinde soğuması çocukları hasta etmez: Eğer bu terleme sonrası soğuma rüzgarlı bir ortamda gerçekleşirse bunun sonucunda da adale ve sinir hastalıkları ortaya çıkabilir (Yüz felci veya tutulmalar.)

Aşırı nemli ortamlarda çocuklar vücutlarında oluşan fazla ısıyı atmakta zorlanır. Vantilatör, hava akımını artırarak rahatlama sağlar.

Rüzgar sıcak havada rahatsızlık vermez. Hatta rahatlatır ama hava soğuksa o zaman derecesine göre üşümeye, donmaya neden olabilir.

Sıcak havada herkes içerideki vücut ısısını atabilmek için terler. Bu ter vücut yüzeyinde buharlaşırken gerek duyduğu enerjiyi temin edebilmek için yüzeyden ısı çeker ve soğumasına sebep olur. Vücut ısı atma işlemini tamamladığında terleme olur. Soğuk bölgeler tekrar normal ısı seviyesine gelirler. Eğer aşırı soğutma olursa vücut titreme ile kendini ısıtma yöntemine gider. Vücut soğuğu iç ısı ile dış ısı farkını algılayarak yapar. Tıpkı ateşi çıkan çocukta görülen titreme gibi.

Soğukta herkes gibi çocuklar da üşür ama soğuk ateşli hastalık, zatürre, menenjit yapmaz. Bu hastalıklar üşümeyle değil tamamen mikropla oluşur. Boş yere çocukları üşüdü hastalandı, terledi diye yıpratıp durmayın; değerli anneler babalar ve aile büyüklerine duyurulur...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder