Gündem Suça karışan gençlere yaşam koçu polis

Suça karışan gençlere yaşam koçu polis

Paylaş
Suça karışan gençlere yaşam koçu polis

Adana Emniyet Müdürlüğü'nce 'yaşam koçu' olarak belirlenen 500 polis, suçla mücadelede önleyici hizmetler kapsamında hırsızlık suçundan sabıkalı 500 genci ziyaret etmeye başladı

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün destek verdiği ’İçinizden Biri’ adlı projede Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ve Toplum Destekli Polislik Şubesi’nde görevli 500 polisin, hırsızlık suçundan sabıkalı 350’si 18 yaş üstü, toplam 500 gence yaşam koçu olması planlandı. 8 bin polis arasında eğitim, aile yaşantısı ve başarılı çalışmaları ile dikkat çeken 500 polis seçildi ve suça karışmış 500 genç zimmetlendi.

Harekete geçen polisler, eşleri ile birlikte yaşam koçu oldukları gençleri ziyaret etmeye başladı. Uygulamadan haberi olmayan sabıkalıların birçoğu, polisin kendilerini aradığını düşünerek kaçtı. Kimisi ise evlerine polisin bıraktığı notları dikkate almadı. Tüm bunlara rağmen yılmayan polis, suçlulara bazen yakınları bazen arkadaşları aracılığıyla ulaştı. Polisin, ısrarla ’çay içmeye geleceğiz’ demesi üzerine, ziyareti kabul edenler oldu.

BAKLAVASINI ALAN ZİYARETE GİTTİ

Ziyarete ellerinde baklava ile giden polisler, ailelerden olumlu tepkiler aldı. Bugüne kadar, çocuklarını suçtan uzak tutmayı başaramadıklarını belirten aileler, uygulamanın desteklenmesini isteyip, "Biz yıllardan beri evladımızın doğru bir yaşam sürmesini istedik, ama olmadı. Bugüne kadar onları yakalamak için gelen polis, bu defa elinde çiçekle karşımızda görünce şaşırdık. Ama eğer suçtan uzaklaşmalarını sağlayacaksa bu proje desteklenmeli" dedi.

ASAYİŞ ŞUBE MÜDÜRÜ DE ZİYARET ETTİ

Projenin amacına ulaşması için Vali Hüseyin Avni Coş ve Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan’ın da desteğini alan Asayiş Şube Müdürü Mehmet Cihat Şireli, Şube Müdür Yardımcıları ve projenin fikir babası olan Hırsızlık Büro Amiri Mehmet Remzi Köpüklüoğlu çiçek ve çikolatalarını alarak Yazıcı Ailesi’ni ziyaret etti. Evdeki çocukları kucağına alıp oyuncak hediye eden Şube Müdürü Cihat Şireli, "Bu çocukların sorunları neler, bu çocuklar suç örgütleriyle nasıl iç içe hareket ediyorlar. Bunlara nasıl bağlanıyorlar. Bunları irdeleyelim dedik. Bu çocuklarla sürekli görüşerek nasıl bunlara katkı sağlayabiliriz diye böyle bir proje geliştirdik. Anne-baba olarak siz, ağabeyleri olarak biz sahip çıkacağız" diyerek projenin amacını anlattı. ’

İNANAMADIK, ŞİMDİ 10 NUMARA OLDU’

Ziyaretçilerini kapıda karşılayan baba Ersin Yazıcı, ilk etapta projeye inanamadıklarını ancak yaşanan gelişmelerden sonra sevinçle karşıladıklarını belirterek, "Baba, beni kurtar diyor, başka bir şey demiyor. İşte burada. Dün bana söylediği kelime bu. Bu çocukları bir şekilde kurtaralım. Gençliğin derdi çok büyük şu an. Yüzde 75 düzelme var. Yüzde 100 değil. Demek biraz değil ilerletirsek daha iyi olacak. Polis arkadaşlardan Allah razı olsun hepsinden. Gecesi gündüzü yok bu işin, ne peşindeler. Ben bu işin bizzat gördüm. Telefon açtığım zaman telefonun ucundaki kişiler bana mutlaka bir şekilde ulaştılar. Sorunuma da cevap aldım. Benim çocuğumun adliyede 3-4 dosyası var. Bize karşı mesela çok değişik tavırları vardı. Şu haliyle 10 numara" diyerek teşekkür etti.

EĞİTİMİ YARIM BIRAKTILAR

Suça bulaşıp, proje kapsamında yaşam koçu polislerle sürekli görüşen çocuklardan S.Ö., ise gelişmeleri şöyle değerlendirdi: "Okula gitmiyorum, eskiden atıldım. Şimdi gitmek istiyorum. Akıl veriyor, yapmayın etmeyin, geleceğinizi düşünün diyorlar. Polisten sonra hayatımda çok güzel şeyler oldu. Bazı çok şeyleri anladım. Kendimden başkasına zarar vermiyorum artık." Projenin hayata geçirilmesinden sonra hırsızlığı bırakıp çalışmaya başladığını ifade eden Y.A. da artık işe başladığını ve yarım kalan eğitimini tamamlamak istediğini söyledi.

Fatih KARAÇALI/DHA

2